Now Reading
Οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε σπίτια με πολλά βιβλία έχουν καλύτερες δεξιότητες παντού.

Οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε σπίτια με πολλά βιβλία έχουν καλύτερες δεξιότητες παντού.

Τι έδειξε μια νέα, μεγάλη μελέτη που έγινε σε 31 χώρες;

Οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε βιβλιόφιλες οικογένειες αναπτύσσουν καλύτερες όχι μόνο γλωσσικές αλλά και μαθηματικές δεξιότητες, όπως έδειξε μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε 160.000 ενήλικες από 31 διαφορετικές χώρες.

Οι ερευνητές, που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη με την ονομασία Scholarly Culture: How Books in Adolescence Enhance Adult Literacy, Numeracy and Technology Skills, ρώτησαν τους χιλιάδες συμμετέχοντες πόσα βιβλία υπολογίζουν ότι υπήρχαν στο σπίτι τους όταν ήταν 16 ετών – ενημερώνοντάς τους ότι ένα ράφι μήκους ενός μέτρου μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στα 40 βιβλία.

Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί; «Η έκθεση των εφήβων σε βιβλία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με κοινωνικές πρακτικές που προάγουν μακροπρόθεσμα τις νοητικές λειτουργίες τους που αφορούν τη γραφή και την ανάγνωση, την αριθμητική και την τεχνολογία» κατά τα γραφόμενα των επιστημόνων. Βρήκαν μάλιστα και τον κατώτατο αριθμό βιβλίων όπου αρχίζουν να γίνονται ορατά τα οφέλη από την παρουσία τους στο σπίτι: 80 βιβλία.

Από την άλλη, όσοι είχαν μεγαλώσει σε σπίτια χωρίς βιβλία παρουσίαζαν επιδόσεις κάτω του μετρίου στη γραφή, την ανάγνωση και την αριθμητική. «Η επαφή με τα βιβλία στην εφηβεία δίνει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πλεονέκτημα» υποστήριξαν οι ερευνητές.

Δείτε Επίσης

Οι ίδιοι αναγνώρισαν ότι καθώς εξαπλώνονται τα ψηφιακά μέσα, ίσως παραγκωνίσουν τον αντίκτυπο του χαρτιού, αλλά «για την ώρα, οι ευεργετικές δράσεις μιας σπιτικής βιβλιοθήκης κατά την εφηβεία είναι έντονες και εμφανίζονται σε πολλές, διαφορετικές κοινωνίες χωρίς σημάδι εξασθένισης με την πάροδο του χρόνου».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top