Now Reading
Οικογενειακό camping στην Ελλάδα: κρατήστε επαφή με τη φύση χωρίς να στερηθείτε τις ανέσεις

Οικογενειακό camping στην Ελλάδα: κρατήστε επαφή με τη φύση χωρίς να στερηθείτε τις ανέσεις

Έτσι περνάει η μέρα στα πιο οργανωμένα οικογενειακά camping της Ελλάδας, μια από τις απολαυστικότερες αλλά και πιο οικονομικές εμπειρίες διακοπών.

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για ένα παιδί από το να είναι όλη την ημέρα στη φύση; Το camping αποτελεί ιδανική λύση για οικογένειες με παιδιά, καθώς προσφέρει αίσθημα ελευθερίας στη φύση, με ελάχιστους περιορισμούς αλλά και ασφαλές περιβάλλον, με όλες τις αναγκαίες παροχές για το φαγητό τους, το μπάνιο τους, το παιχνίδι αλλά και τον ύπνο τους. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν αυτονομία, αίσθηση ομαδικότητας με την οικογένεια και να κοινωνικοποιηθούν γνωρίζοντας άλλα παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε camping, κυρίως λόγω του ότι είναι οικονομικότερο σε σχέση με οποιοδήποτε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Έτσι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τις διακοπές τους για περισσότερες μέρες και να απολαύσουν μαζί με τα παιδιά τους τα οφέλη που προσφέρει η ιδιαίτερη αυτή εμπειρία.

Τα οφέλη

H επαφή που τα παιδιά αποκτούν με τη φύση δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα σχολείο του κόσμου. Όλο το χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε ένα διαμέρισμα και κινούμαστε από τη δουλειά στο σπίτι και από το σπίτι στη δουλειά, μη έχοντας την ευκαιρία να ζήσουμε ξέγνοιαστες στιγμές με τα παιδιά μας. Οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά στη φύση είναι άπειρες. Το σκαρφάλωμα ενός δέντρου και η ισορροπία που αποκτούν με τα κύματα στη θάλασσα είναι ελάχιστα μόνο από τα οφέλη που τους προσφέρει η φύση. Η παρατηρητικότητά τους και η ακοή τους οξύνονται και η αυτοπεποίθησή τους αυξάνεται λόγω της ανεξαρτησίας που αποκτούν. Η συνεχής επαφή με τη θάλασσα και το ατέλειωτο ελεύθερο παιχνίδι τα κάνει να νιώθουν χαρούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η γνωριμία τους με παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του κόσμου και οι σχέσεις που δημιουργούν μεταξύ τους αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Οι ανέσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα camping ιδανικά για οικογένειες, με τεράστιες εκτάσεις, αμέτρητες δημιουργικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, εξαιρετικές εγκαταστάσεις και παιδότοπους, οικολογική φιλοσοφία, εστιατόρια και φυσικά wi-fi. Πολλά οργανωμένα camping επίσης προσφέρουν εκτός από σκηνές και μικρά διαμερισματάκια, τροχοβίλες και ξύλινες τροχοσκηνές για μεγαλύτερη άνεση.

Επίσης πλέον υπάρχουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά (κατασκηνωτικά, ομαδικά και παραδοσιακά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, αθλοπαιδιές και εξορμήσεις), όπου οι μικρότεροι σε ηλικία παραθεριστές απολαμβάνουν τις διακοπές τους διοχετεύοντας την ενέργεια τους και ενισχύοντας την έκφρασή τους με τρόπο δημιουργικό.

Άρτια οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, beach volley, γήπεδα τένις, εξοπλισμένα γυμναστήρια, μεγάλες πισίνες, σάουνες και οργανωμένες παιδικές χαρές βρίσκονται καθημερινά στη διάθεση πολλών από τους κατασκηνωτές σε πάρα πολλά οργανωμένα camping της Ελλάδας.

Το ιδανικό 24ωρο…

Αν έπρεπε να σας περιγράψουμε ένα εικοσιτετράωρο των διακοπών σε camping για να σας πείσουμε να το δοκιμάσετε, κάπως έτσι θα έμοιαζε…

Πρωινό ξύπνημα: Η αίσθηση του να ξυπνάς σε ένα κάμπινγκ και να βγαίνεις από τη σκηνή για μια πρωινή βουτιά, πριν καλά καλά ανοίξεις τα μάτια σου, δεν περιγράφεται, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Κάποιος από τους διοργανωτές των παιδικών παιχνιδιών ακούγεται από μακριά να φωνάζει «Κύματα!» και αμέσως όλα τα παιδιά ξεφυτρώνουν από κάθε γωνιά και τρέχουν να προλάβουν την ευκαιρία για δυναμική αναμέτρηση με τη θάλασσα.

Μετά από πολύωρο παιχνίδι στη θάλασσα και άλλες αθλοπαιδιές, εξαντλημένα πια, όλα γυρνάνε στις σκηνές τους από την πείνα για το πρωινό κολατσιό τους που η μαμά θα έχει ετοιμάσει. Ψωμάκι με μέλι και ταχίνι, κάποιο φρούτο ή ένα αυγό βρασμένο στο γκαζάκι δίνουν την απαραίτητη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Ευτυχώς ρούχα πολλά δεν χρειάζονται, καθώς τα παιδιά από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα φοράνε τα μαγιό τους. Όλο το πρωί τα παιδιά βρίσκουν κάποιο παιχνίδι να απασχοληθούν είτε στη φύση, είτε με άλλους, και το ωραίο είναι ότι οι γονείς δεν ανησυχούν όπως όταν βρίσκονται στην πόλη, μιας και υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας. Στο camping δίνεται στους γονείς η δυνατότητα να έχουν, εκτός από οικογενειακές στιγμές με τα παιδιά τους, και στιγμές ως ζευγάρι με τον/τη σύντροφό τους.

Το μεσημεράκι κάποιοι θα έχουν μαγειρέψει κάτι στα κάρβουνα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για μπάρμπεκιου και άλλοι θα βρεθούν στο κεντρικό εστιατόριο του camping. Εκεί συναντιούνται οι οικογένειες μεταξύ τους για να απολαύσουν ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα πριν από τη σιέστα, όταν και αρχίζει η ώρα κοινής ησυχίας. Τα παιδιά, τότε, συγκεντρώνονται είτε στη σκηνή κάποιου παιδιού που ξέρουν ότι οι γονείς του δεν κοιμούνται, είτε σε κάποια σκιά στο δάσος για να ζωγραφίσουν και να παίξουν επιτραπέζια. Υπάρχουν όμως και εκείνα που θα προτιμήσουν να διαβάσουν κάποιο βιβλίο ή να απασχοληθούν στον παιδότοπο που προσφέρει ο χώρος και όπου λειτουργεί ομάδα εικαστικών!

Το απόγευμα πια που δροσίζει, καθώς πέφτει η θερμοκρασία και οι γονείς είναι πιο ξεκούραστοι, είναι ώρα για μουσικές, συζητήσεις, καφέδες, γέλια και φυσικά για το απογευματινό μπάνιο στη θάλασσα με πολλές βουτιές και δροσερά παιχνίδια. Κάποια μαμά θα έχει φτιάξει λεμονάδα και θα προσφέρει στους υπόλοιπους. Άλλη θα εμφανιστεί με παγωτά ενώ κάποιος ίσως ψήνει καλαμπόκια με μπόλικο χοντρό αλάτι στη φωτιά. Υπάρχει μια όμορφη αίσθηση μοιράσματος μεταξύ των οικογενειών αφού κοινός στόχος τους είναι τα παιδιά να περάσουν όμορφα.

Δείτε Επίσης

Το βράδυ, μια φωτιά πιο πέρα ανάβει για το βραδινό γεύμα και κάποιοι έχουν ντυθεί λίγο πιο ζεστά για την υγρασία που γίνεται αισθητή τις νύχτες. Αφού φάνε όλοι, τα παιδιά μερικές φορές κάνουν πάρτι με μουσική, χορεύουν και άλλες φορές οργανώνουν βραδιές σινεμά. Παλιά δεν ήταν εύκολο χωρίς τη χρήση ίντερνετ και οι επιλογές ταινιών ήταν πολύ περιορισμένες. Τώρα με τα περισσότερα camping να διαθέτουν wifi και με τη Nova φυσικά, το καλοκαίρι οι επιλογές είναι αμέτρητες, στην ακριβή ώρα που βολεύει τους περισσότερους και σε όποιο σημείο θέλουν!

Με το Kids Summer Camp στη Nova, που είναι αποκλειστικά σε Nova On Demand & Nova GO, οι βραδιές σινεμά γίνονται παιχνιδάκι αλλά συγχρόνως και μια λατρεμένη συνήθεια για γονείς και παιδιά. Με μίνι προτζέκτορα, λάπτοπ και συνδρομή Nova, αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές ταινίες όπως: The Nut job, Tarzan, Astro Boy, Garfield’s fun fest, Yellowbird, Planet 51, The reef 2: high tide, Sunshine Barry & the disco worms και σε αυτές τις σειρές: Ο Μικρός Νικόλας – Season Ι & ΙΙ (104 επεισόδια διάρκειας 15′) και Bo on the go (26 επεισόδια διάρκειας 22′).

Μερικοί γονείς, που το γνωρίζουν όλο αυτό, έχουν προνοήσει και κάθε χρόνο κουβαλάνε από το σπίτι τους μεγάλες μαξιλάρες και κουβερτούλες και στήνουν μια υπέροχη σινεμαδοκατάσταση για τα παιδιά κάθε βράδυ. Φυσικά, αν ένα παιδί προτιμάει να δει κάτι διαφορετικό από τους άλλους, μπορείτε να προτιμήσετε και πριβέ οικογενειακές προβολές από το τάμπλετ μέσα στη σκηνή. Αυτό το καλοκαίρι, θα υπάρχει ακόμη περισσότερο παιδικό θέαμα στο Kids Summer Camp στη Nova, που είναι αποκλειστικά σε Nova On Demand & Nova GO, όλο μεταγλωττισμένο και μάλιστα χωρίς τις διαφημίσεις που υπάρχουν στα παιδικά προγράμματα της ελεύθερης τηλεόρασης ή στο You Tube και αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους γονείς. Η νύχτα στο camping συνήθως τελειώνει με το τέλος της ταινίας, και η μέρα έχει κλείσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο: Γονείς και παιδιά αγκαλιά! Με φακούς στα χέρια, γονείς και νυσταγμένα παιδιά κατευθύνονται στη σκηνή τους για να νανουριστούν με τους ήχους της φύσης και της γνωστής φωνής της γλυκιάς κουκουβάγιας του δάσους.

 

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top