Now Reading
Οδηγός «τάισμα με μπιμπερό» για νέους μπαμπάδες (και μαμάδες!)

Οδηγός «τάισμα με μπιμπερό» για νέους μπαμπάδες (και μαμάδες!)

Οι πρώτες φορές είναι δύσκολες. Σταδιακά όμως αυτή η διαδικασία θα γίνει η δεύτερη φύση σας.

Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ο θηλασμός είναι η ιδανική επιλογή διατροφής του μωρού, ωστόσο όταν για διάφορους λόγους δεν είναι εφικτός, ευτυχώς υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές: συγκεκριμένα, το τάισμα του μωρού με μπιμπερό, είτε με γάλα του εμπορίου είτε με μητρικό γάλα που θα έχει ληφθεί με την ειδική αντλία θηλασμού.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του ταΐσματος με μπιμπερό; Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να συμμετάσχει και ο μπαμπάς, δίνοντας έτσι στη σύντροφό του περισσότερες ευκαιρίες για ξεκούραση και ενδυναμώνοντας τη σχέση του με το μωρό.

Τις πρώτες φορές που θα επιχειρήσετε να ταΐσετε το μωρό σας με μπιμπερό μπορεί να τα βρείτε σκούρα. Ακολουθώντας όμως κάποιες βασικές οδηγίες, σύντομα η όλη διαδικασία θα γίνει δεύτερη φύση σας.

Για να κάνετε μια καλή αρχή, επιλέξτε ένα μπιμπερό κατάλληλο για την ηλικία του μωρού. Ή για την ακρίβεια μια θηλή κατάλληλη για την ηλικία του. Οι θηλές αργής ροής ενδείκνυνται για νεογέννητα, οι μέτριας ροής για μωρά τριών μηνών και άνω και οι θηλές γρήγορης ροής για μωρά άνω των έξι μηνών.

Αν μια θηλή έχει υπερβολικά μεγάλη οπή για το νεογέννητο, η ταχεία ροή γάλακτος μπορεί να το πνίγει. Αν πάλι έχει υπερβολικά μικρή τρύπα για ένα μεγαλύτερο μωρό, μπορεί να του προκαλέσει γκρίνια επειδή το γάλα δεν τρέχει αρκετά γρήγορα. Η επιλογή του κατάλληλου γάλακτος εμπορίου επίσης μετράει, αν το μωρό δεν πίνει μητρικό γάλα που έχει αντληθεί από το στήθος, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού συνιστάται να αποστειρώνονται τα μπιμπερό, είτε σε ειδικό αποστειρωτή είτε σε νερό που βράζει σε κατσαρόλα, γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να αντιστέκεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Για το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να βράζετε και το νερό που χρησιμοποιείτε στο γάλα εμπορίου. Αν το μωρό αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, συζητήστε με τον παιδίατρο μήπως χρειάζεται να παραταθεί η περίοδος αποστείρωσης.

Η δοσολογία νερού-γάλακτος σε σκόνη (αν δίνετε γάλα εμπορίου) αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος και πρέπει να την ακολουθήσετε αυστηρά, χρησιμοποιώντας τον ειδικό δοσομετρητή που συνοδεύει τη σκόνη.

Την ώρα του ταΐσματος, με το ένα χέρι κρατήστε το μωρό σε πλάγια προς όρθια θέση. Ποτέ ξαπλωμένο, γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος ωτίτιδας. Με το άλλο χέρι πάρτε το μπιμπερό και αναποδογυρίστε το ώστε η θηλή του να γεμίσει με γάλα (αν υπάρχει κενό, μπορεί το μωρό να καταπιεί αέρα) και, προτού το δώσετε στο μωρό, στάξτε λίγο γάλα στη βάση της παλάμης σας, στο εσωτερικό της (όπου το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο) για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υπερβολικά ζεστό.

Δείτε Επίσης

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει χορτάσει; Απλά, θα σταματήσει να πίνει γάλα. Μετά το τάισμα, απλώστε στον ώμο σας ένα καθαρό πανάκι και κρατήστε το μωρό σε όρθια θέση, με το κεφαλάκι του ακουμπισμένο στον ώμο σας, μέχρι να ρευτεί, δηλαδή να αποβάλει τον πλεονάζοντα αέρα, που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να του προκαλέσει ενοχλήσεις.

Χτυπήστε το ελαφρά στην πλάτη ενώ περιμένετε να ρευτεί, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δέκα λεπτά, και μην εκπλαγείτε αν κάνει αναγωγές γάλακτος (δηλαδή βγάλει γουλίτσες). Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σε περίπτωση, πάλι, που αποκοιμηθεί κατά το τάισμα προτού προλάβει να ρευτεί, μην ανησυχείτε. Βάλτε το για ύπνο ακολουθώντας τις οδηγίες ασφαλούς ύπνου των βρεφών. Θα ρευτεί όταν ξυπνήσει.

Αν περισσέψει γάλα από ένα τάισμα, μπορείτε να το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για μέχρι 1 ώρα ή στο ψυγείο για έως ένα 24ωρο και να του δώσετε το υπόλοιπο γάλα αργότερα, αφού το ζεστάνετε βάζοντάς το σε θερμαντήρα μπιμπερό ή, αν δεν έχετε θερμαντήρα, τοποθετώντας το μπιμπερό για λίγο σε ένα μεγαλύτερο δοχείο με ζεστό νερό (όπως κάνετε με το μπεν μαρί, αλλά όχι σε φωτιά). Μη ζεσταίνετε τα μπιμπερό σε φούρνο μικροκυμάτων και μην ξαναζεσταίνετε γάλα που έχει ήδη ζεσταθεί μία φορά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top