Now Reading
Νονοί-πνευματικοί γονείς: μια σχέση όχι μόνο για τις γιορτές

Νονοί-πνευματικοί γονείς: μια σχέση όχι μόνο για τις γιορτές

Η σχέση των νονών με τα βαφτιστήρια τους πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι απλώς τυπική

Κάθε τέτοια εποχή οι νονοί και οι νονές έχουν την τιμητική τους, πρωταγωνιστούν μέχρι και σε διαφημιστικά σποτ. Όμως η σχέση των νονών με τα παιδιά που έχουν βαφτίσει πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ένα συμβολικό δώρο στις γιορτές είτε των Χριστουγέννων ή το Πάσχα. Όχι άδικα θεωρούνται οι πνευματικοί γονείς των παιδιών.

Είναι μια σχέση που πρέπει να τη διέπει ο σεβασμός και η αγάπη. Ο νονός πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Ακόμα κι αν τυχαίνει να μένει μακριά, πρέπει να παραμένει σε επαφή με το παιδί. Να μιλάνε, να επικοινωνούν, να γνωρίζονται.

Ο νονός όπως οι θείοι/θείες είναι πρόσωπα αγαπημένα από τον κόσμο των ενηλίκων που όμως μπορεί να νιώθει κοντά. Υπάρχει εμπιστοσύνη και τρυφερότητα κι έτσι το παιδί έχει ένα άτομο ακόμα στο οποίο μπορεί να μιλήσει, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να ρωτήσεις απορίες που το απασχολούν, να συζητήσεις για τυχόν ανησυχίες του.

Συνήθως οι γονείς επιλέγουν για νονό ένα πολύ κοντινό τους πρόσωπο, έναν άνθρωπο που οι ίδιοι εκτιμούν και αγαπούν, πρέπει από την πλευρά τους να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ουσιαστικής σχέσης ανάμεσα στον/στην νονό/νονά και το παιδί τους. Να δίνουν χώρο και χρόνο να εδραιωθεί αυτή η σχέση. Όσο μεγαλώνει το παιδί να του εξηγήσουν τι σημαίνει να έχει κάποιον νονό του και να τον προτρέπουν να το συναντάει, να περνάει χρόνο μαζί του – είτε μόνο του είτε όλοι μαζί ως οικογένεια.

Δείτε Επίσης

Προσπαθήστε να τονίσετε στο παιδί το πνευματικό κομμάτι που κάνει αυτή τη σχέση ξεχωριστή – μην κάνετε δηλαδή το παιδί να βλέπει τον νονό του απλώς ως έναν ακόμα άνθρωπο από τον οποίο να μπορεί να ζητάει ή να περιμένει δώρα. Αλλά να τον αντιμετωπίζει ως τον άνθρωπο με τον οποίον μπορεί να κουβεντιάζει άνετα και εμπιστευτικά ό,τι το απασχολεί και το προβληματίζει. Είναι ωραίο ο νονός να ασχοληθεί με την παιδεία και την καλλιέργεια του παιδιού. Να πηγαίνουν θέατρο, σε μουσεία, να διαλέγουν μαζί βιβλία.

Η σχέση του νονού με το βαφτιστήρι του είναι ένας δεσμός αγάπης που πρέπει να είναι γεμάτος φως και χαρά… κι όχι μόνο το Πάσχα!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top