Now Reading
Να πούμε στα παιδιά μας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη ή όχι;

Να πούμε στα παιδιά μας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη ή όχι;

Ποια είναι η άποψη ενός ψυχολόγου.

Να τους αποκαλύψετε από νωρίς ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει ή να τα μυήσετε στο μύθο του; Δύσκολο το δίλημμα. Από τη μία, δεν θέλετε να προδώσετε την εμπιστοσύνη των παιδιών σας λέγοντάς τους ένα ψέμα, όσο αθώο και καλοπροαίρετο κι αν είναι. Από την άλλη, πιστεύετε ότι ο μύθος του Άγιου Βασίλη δίνει μια μοναδική μαγεία στις γιορτές, που τα παιδιά σας δεν θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όταν περάσουν τα χρόνια της αθωότητάς τους.

Ωστόσο η άποψη του Αμερικανού ψυχολόγου dr Justin Coulson πάνω στο θέμα είναι απόλυτη: Να πείτε από την αρχή στα παιδιά σας την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια.

«Είτε τα παιδιά γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη είτε όχι, τα Χριστούγεννά τους θα είναι διασκεδαστικά και απολαυστικά. Με τον ίδιο τρόπο που εμείς παρακολουθούμε μια ταινία που ξέρουμε ότι είναι μυθοπλασία αλλά παρ’ όλα αυτά τη βρίσκουμε ιδιαίτερα συναρπαστική, έτσι και τα παιδιά μπορεί να γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη και παρ’ όλα αυτά να βρίσκουν τα Χριστούγεννα συναρπαστικά», εξηγεί ο ειδικός.

Μήπως όμως λέγοντάς τους την αλήθεια, τους στερούμε ένα μέρος από τη μαγεία των Χριστουγέννων; Το αντίθετο, πιστεύει ο dr Coulrson. «Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια προσποίησης όλη την ώρα και το απολαμβάνουν. Προσποιούνται ότι είναι σούπερ ήρωες, καουμπόηδες, γιατροί ή ό,τι άλλο θέλουν και παρόλο που γνωρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινό, το διασκεδάζουν εξίσου. Μάλιστα, το στοιχείο της φαντασίας ενισχύει τη διασκέδαση».

Δείτε Επίσης

Ο dr Coulrson πιστεύει, επιπλέον, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το μύθο του Άγιου Βασίλη για να ενισχύσουμε μια επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού μας. Γιατί από τη στιγμή που το παιδί μας θα χάσει αυτό το κίνητρο (είτε επειδή τελείωσαν οι γιορτές είτε γιατί κατάλαβε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης), πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον επιθυμητό τρόπο;
Άλλωστε, όταν τα παιδιά ανακαλύψουν ότι τα πάντα για τον Άγιο Βασίλη… ήταν ένα ψέμα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να νιώσουν προδομένα, εξηγεί ο ψυχολόγος.

Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα τραυματιστούν ψυχικά… εφ’ όρου ζωής. Γιατί ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, οι συνέπειες δεν θα είναι τραγικές, μας καθησυχάζει ο dr Coulrson. «Δεν θα καταστρέψετε τη ζωή τους. Δεν νομίζω ότι αυτός ο μύθος προκαλεί μακροπρόθεσμα κάποια αρνητική συνέπεια».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top