Now Reading
Να γιατί η γονική μέριμνα τύπου «ελικόπτερο» δεν θα κάνει τα παιδιά πιο επιτυχημένα, λέει η συγγραφέας και ειδικός στην ανατροφή Esther Wojcicki

Να γιατί η γονική μέριμνα τύπου «ελικόπτερο» δεν θα κάνει τα παιδιά πιο επιτυχημένα, λέει η συγγραφέας και ειδικός στην ανατροφή Esther Wojcicki

Πώς να διδάξετε ευγένεια και γενναιοδωρία στα παιδιά, καθώς είναι τα συστατικά μιας πετυχημένης ενήλικης ζωής

Πώς να διδάξετε ευγένεια και γενναιοδωρία στα παιδιά, καθώς είναι τα συστατικά μιας πετυχημένης ενήλικης ζωής

Πολλοί γονείς σήμερα πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά είναι να έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Αυτό είναι το θεμέλιο της γονικής μέριμνας τύπου «ελικόπτερο», ενός πολύ εμπλεκόμενου τρόπου ανατροφής στο οποίο τα παιδιά έχουν ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με γονείς τύπου «ελικόπτερο» που έχουν υψηλές προσδοκίες για ακαδημαϊκές επιδόσεις ή που αντέδρασαν υπερβολικά όταν κάνουν λάθος, τείνουν να είναι πιο επικριτικά, ανήσυχα και ευάλωτα.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημά μου με την ανατροφή των παιδιών με ελικόπτερο είναι ότι δεν δίνει σημασία στην καλοσύνη και μετατρέπει τα παιδιά σε ναρκισσιστές.

Πάρα πολλοί γονείς επικεντρώνονται μόνο στη νίκη, πεπεισμένοι ότι αν τα παιδιά τους δεν είναι τέλεια, θα αποτύχουν στη ζωή. Και αν τα παιδιά τους αποτύχουν, νιώθουν ότι αποτυγχάνουν οι ίδιοι επίσης. Είναι ένας πολύ εγωιστικός και στενός τρόπος σκέψης.

Γιατί η ευγένεια έχει σημασία στην ανατροφή των παιδιών

Όταν προσηλωνόμαστε στην ατομική επιτυχία, μεγαλώνουμε ακούσια παιδιά που δεν έχουν ενσυναίσθηση. Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν άλλους ανθρώπους όταν επικεντρώνονται στην επιτυχία.

Η ευγένεια ήταν κάτι στο οποίο έδωσε προτεραιότητα η Esther Wojcicki στη διδασκαλία των κοριτσιών της όταν ήταν μικρές. Σήμερα, η Susan είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube, η Janet είναι καθηγήτρια παιδιατρικής και η Anne είναι η συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας γενετικής και υγείας 23andMe.

Αλλά ποτέ δεν ήταν για τα χρήματα ή η φήμη τα κριτήρια των επιλογών τους. Είχαν μια ώθηση να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των άλλων ανθρώπων.

Για τη Σούζαν, ευγένεια σήμαινε να φροντίζει καλύτερα τους υπαλλήλους της. Όταν ήταν στην Google, βοήθησε στη δημιουργία ενός προγράμματος παιδικής φροντίδας. Ήξερε ότι οι γονείς θα ήταν πιο ευτυχισμένοι και θα είχαν καλύτερη απόδοση αν ήξεραν ότι τα παιδιά τους ήταν σε καλά χέρια. Αγωνίστηκε επίσης για μεγαλύτερη άδεια μητρότητας.

Για την Janet, ευγένεια σήμαινε να βοηθάς τους γονείς να μεγαλώσουν δυνατά παιδιά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Και για την Anne, η ευγένεια έδινε στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο της υγείας τους βοηθώντας τους να κατανοήσουν το δικό τους γονιδίωμα.

Οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί τείνουν επίσης να είναι πιο ευτυχισμένοι και να ζουν περισσότερο. Όλες οι ευγενικές πράξεις έχουν αξία: Μας δίνουν αίσθηση γαλήνης και νόημα στη ζωή που δεν μπορείς να αγοράσεις.

Πώς να διδάξετε την ευγένεια σε νεαρή ηλικία

Η ευγένεια είναι τρόπος ζωής και όχι κάτι που κάνετε μερικές φορές το χρόνο τα Χριστούγεννα ή την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Ακολουθούν οι συμβουλές της Esther Wojcicki για την ανατροφή ευγενικών και γενναιόδωρων παιδιών:

Κάντε το «ευχαριστώ» μια κοινή φράση στο σπίτι. Δίδαξε στις κόρες της να την ευχαριστούν πάντα, να ευχαριστούν η μία την άλλη και να ευχαριστούν όλους όσους έκαναν κάτι για αυτές.

Δείτε Επίσης

Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν διεξόδους στις κοινότητές τους. Ψάξτε ποια προβλήματα χρειάζονται λύσεις. Πώς μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά σας. Θα μπορούσαν να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικούς καθαρισμούς, να κάνουν εθελοντισμό και να προσφέρουν βοήθεια.

Γίνετε ισχυρό παράδειγμα με τις πράξεις σας. Εάν είστε ευγνώμονες για όσα έχετε, θα είναι και τα παιδιά σας. Εάν παραπονιέστε πάντα, περιμένετε να κάνουν το ίδιο.

Ζητήστε τους να γράψουν ευχαριστήρια σημειώματα. Οι κόρες της Esther Wojcicki έγραφαν τακτικά γράμματα στον παππού τους στην Πολωνία. Μερικά ήταν αρκετά ασήμαντα, αλλά μοιράζονταν τη ζωή τους μαζί του: «Πήγα στο πάρκο σήμερα και έπαιξα με τη φίλη μου Τζέσικα. Μου λείπεις».

Πάρτε τους ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Θα είναι διασκεδαστικό να το διαβάζουν χρόνια αργότερα. «Είμαι ευγνώμων για μια πασχαλίτσα που βρήκα σήμερα». «Είμαι χαρούμενος που η αδερφή μου μοιράστηκε το παγωτό της μαζί μου».

Παίξτε ρόλους στο σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στο παιδί σας την αρχή μιας ιστορίας, ενός ρούχου ή ενός παιχνιδιού — και θα εφεύρει τους δικούς του χαρακτήρες. Όταν τα παιδιά προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος, μαθαίνουν πώς είναι να είσαι στη θέση κάποιου άλλου. Τους κάνει να σκέφτονται έξω από τη ζωή τους, μια απαραίτητη κατάσταση για να έχουν ενσυναίσθηση.

Αντιμετωπίστε τα με καλοσύνη όταν κάνουν λάθη. Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι φωνές και τα ξεσπάσματα έχουν αποτέλεσμα, αλλά δημιουργούν μόνο θυμό και ενοχές. Τα παιδιά τείνουν επίσης να ακολουθούν το μοντέλο και να θυμώνουν και να φωνάζουν όταν κάποιος άλλος κάνει λάθος.

Σε όλους πρέπει να δείξουμε και να διδάξουμε την ευγένεια, ώστε να μπορέσουν να την αντανακλούν στον κόσμο, και αυτό ξεκινά από το σπίτι όταν είναι παιδιά. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του να μεγαλώνεις επιτυχημένους ανθρώπους και να διαμορφώνεις την επόμενη γενιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top