Now Reading
Νέοι μπαμπάδες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Νέοι μπαμπάδες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Για όλα φταίνε οι ορμόνες.

Και μετά το μήνα του μέλιτος έρχεται… ο χρόνος του εφιάλτη. Ναι, είναι ο πρώτος χρόνος από τη στιγμή που ένας άντρας θα γίνει μπαμπάς. Και όπως επιβεβαιώνει η επιστήμη, είναι μια περίοδο γεμάτη όχι μόνο ευτυχισμένες στιγμές αλλά και στρες, νεύρα και συζυγικά καβγαδάκια.

Γιατί σαν να μην έφτανε που, με τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι, ο ύπνος, ο ελεύθερος χρόνος και τα χρήματα μειώνονται, αλλά επιπλέον κάνουν την εμφάνισή τους και αμφιβολίες τύπου «Μήπως δεν είμαι αρκετά καλός μπαμπάς;» (ναι, οι τύψεις δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο «προνόμιο»).

Και υπάρχει και το πρόβλημα με τις ορμόνες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Hormones and Behavior, η τεστοστερόνη ενός άντρα που μόλις έγινε πατέρας παρουσιάζει σημαντική πτώση, η οποία με τη σειρά της φέρνει συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ίσως αυτή η φυσιολογική μεταβολή να εξυπηρετεί κάποιον εξελικτικό σκοπό, καθώς η πτώση της τεστοστερόνης μειώνει την ανταγωνιστικότητα ενός άντρα και… την επιθυμία του να ζευγαρώσει, χαρακτηριστικά όχι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον άντρα σε μια περίοδο που καλείται να συνεισφέρει στη φροντίδα ενός μωρού.

Ταυτόχρονα όμως η συγκεκριμένη ορμονική αλλαγή έχει συνδεθεί και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, πράγμα που ίσως εξηγεί το γιατί τα ποσοστά κατάθλιψης στους άντρες αυξάνονται την περίοδο μετά τον τοκετό της συντρόφου τους.

Δείτε Επίσης

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καβγαδίσετε με τη σύντροφό σας με μια ασήμαντη αφορμή, μπορείτε να ρίξετε την ευθύνη στις ορμόνες σας. Και να προσπαθήσετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή σας. «Να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα, να παίρνετε υπνάκους στη διάρκεια της ημέρας όσο γίνεται και να βρίσκετε χρόνο να συναντάτε και τους φίλους σας», συμβουλεύει τους νέους μπαμπάδες η Saxbe.

Επιπλέον, να «μειώσετε τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας ως γονείς και να ξέρετε ότι η φροντίδα ενός μωρού απαιτεί πολλή προσπάθεια», προσθέτει η ψυχολόγος. Αν λοιπόν, ενώ η σύντροφός σας περιμένει παιδί, εσείς πιστεύετε ότι θα γίνετε ο Σούπερ Μπαμπάς, για τον οποίο θα είναι παιχνιδάκι η αλλαγή πάνας και το τάισμα ενός μωρού που πλαντάζει στο κλάμα στις 3 η ώρα το πρωί, καλό είναι να αναθεωρήσετε για να… αποφύγετε, μετά τη γέννα, την ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top