Now Reading
Νέα μελέτη εστιάζει σε πιο ολοκληρωμένους τρόπους βελτίωσης της φροντίδας μετά από μια αποβολή

Νέα μελέτη εστιάζει σε πιο ολοκληρωμένους τρόπους βελτίωσης της φροντίδας μετά από μια αποβολή

Που να προσφέρει ένα εύρος επιλογών που να αφορά την αποθεραπεία, την ψυχική υγεία (τη δική της αλλά και του συντρόφου της) αλλά και την εύρεση της αιτίας

Συμβαίνουν 44 αποβολές εγκυμοσύνης ανά λεπτό παγκοσμίως, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη νέα μελέτη για την αποβολή που δημοσιεύθηκε στο The Lancet. Ωστόσο, δεν υπάρχει συνεκτική προσέγγιση για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την απώλεια, από την άποψη της υγειονομικής περίθαλψης ή της ψυχικής υγείας.
Για τα πολυάριθμα άτομα που βίωσαν μια αποβολή, αυτή η μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ελπίδα. Η μελέτη κάνει ενθαρρυντικές συστάσεις για συντονισμένη ιατρική και φυσική φροντίδα μετά την αποβολή.
Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη αποβολής
Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από πολλές μελέτες για να καταρτίσουν μια λίστα τρόπων ζωής, δημογραφικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου. Πολύ υψηλός ή πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ηλικία μικρότερη από 20 ή μεγαλύτερη από 35 ετών, άγχος, κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, έκθεση σε ρύπους και μαύρη εθνικότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία μιας εγκυμοσύνης.

Αλλά είναι δυνατόν να σταματήσει μια επικείμενη αποβολή, ακόμη και με εκείνους τους παράγοντες που υπάρχουν.

Τα προγεσταγόνα, η αντιπηκτική θεραπεία και τα συμπληρώματα διατροφής είναι μερικά από τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας εγκυμοσύνης βιώσιμης. Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να παρουσιάζει αυτές τις επιλογές. «Τα ζευγάρια έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη μη συμπαθητική ρουτίνα κλινικής περίθαλψης από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης», σημειώνει η έκθεση.

Προτάσεις της μελέτης

Η μελέτη σημειώνει ότι μετά την πρώτη απώλεια, ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται κατά 10% με κάθε επόμενη αποβολή. Υπάρχει κίνδυνος απώλειας 42% σε γυναίκες που έχουν υποστεί τρεις ή περισσότερες αποβολές.

Στη συνέχεια προτείνει διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της θεραπείας.

Μια γυναίκα μετά την αποβολή θα πρέπει να έχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης φροντίδας, συμπεριλαμβανομένου ενός ιατρού επαγγελματία που επιβλέπει τη φροντίδα της.

Η χρήση της ίδιας ορολογίας για την αποβολή και τις φάσεις της θα απλοποιήσει και θα ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των γιατρών, καθώς και των ασθενών τους.

Εάν υπάρχει ένας βιώσιμος τρόπος για να σωθεί η εγκυμοσύνη, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γίνει ακριβώς αυτό.

Το επίπεδο φροντίδας θα πρέπει να αυξάνεται με κάθε επιπλέον αποβολή. Αυτή η φροντίδα πρέπει να επεκταθεί σε πρόσθετες εξετάσεις και ελέγχους για να φτάσει στη βασική αιτία των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Το άτομο πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο ψυχικής υγείας μετά από αποβολή.

Εάν μια γυναίκα υποστεί αποβολή, πρέπει να γνωρίζει ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες σε αυτήν. «Η σύστασή μας είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και να υποστηρίζονται για να επιλέξουν τη διαχειριστική προσέγγιση που ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους», λέει μια άλλη έκθεση στο ίδιο τεύχος του The Lancet.

Θέματα ψυχικής υγείας

«Νομίζω ότι η προσυμπτωματική εξέταση θα ήταν ό,τι πρέπει για τις γυναίκες μετά από αποβολή, γιατί τουλάχιστον θα τους τόνιζε ότι τους επιτρέπεται να νιώσουν όλα αυτά τα που νιώθουν», δηλώνει η Rachael Benjamin, LCSW, Διευθυντής της Tribeca Maternity.

Προσθέτει ότι οι γιατροί γυναικολόγοι θα πρέπει να διαθέτουν έναν κατάλογο παρόχων ψυχικής υγείας. «Νομίζω ότι όταν κοινωνικοποιούμε (αποβολή) μέσα στην κοινότητα, τότε θέτουμε τους ανθρώπους περισσότερο σε κίνδυνο για πίεση ή άγχος», συνεχίζει.

Η μελέτη αντικατοπτρίζει αυτά τα συναισθήματα. «Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας μας διαπίστωσε ότι το άγχος, η κατάθλιψη αλλά και η αυτοκτονία συνδέονται στενά με την αποβολή.»

Οι έγκυοι γυναίκες δεν είναι οι μόνες που υποφέρουν

«Πιστεύω ότι συχνά αγνοείται η ταλαιπωρία των συντρόφων τους. Ενώ η γυναίκα που φέρει την εγκυμοσύνη αναμένεται να υποστεί μόνη της το σωματικό βάρος της αντιμετώπισης της απώλειας, ο φυσικός πόνος της απώλειας είναι κοινός. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσουμε και να το παραδεχτούμε», λέει ο Zev Williams, MD, PhD, Διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Γιατί χρειάζονται αλλαγές;

Η αποβολή ορίζεται από τον ιστότοπο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής ως «η φυσική αποβολή ενός μη βιώσιμου εμβρύου και πλακούντα από τη μήτρα».

Δείτε Επίσης

Εάν το έμβρυο δεν αφήσει το σώμα της γυναίκας φυσικά, μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση διαστολής και θεραπείας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρει φάρμακα στο σπίτι για να αποβληθεί το μωρό, χωρίς χειρουργείο.

«Έχουν μια αποβολή και το περνάνε μόνες τους και στη συνέχεια μένουν να αναρωτιούνται εάν χρειάζονται βοήθεια ή όχι», λέει ο Μπέντζαμιν. «Από τις γυναίκες με τις οποίες έχω μιλήσει, συνήθως υποφέρουν μόνες.»

Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν μια γυναίκα εμφανίζει πολλαπλές αποβολές. Η επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης αφήνει μια γυναίκα να ψάχνει για απαντήσεις.

«Μια αποσπασματική αξιολόγηση που εστιάζει μόνο σε κάποιες πιθανές αιτίες για τις αποβολές, όπως διαταραχές πήξης αίματος, προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα κ.λπ., μπορεί να χάσει μερικά από τα πιθανά σενάρια που έχουν ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη γυναίκα να αντιμετωπίζει αποβολές».

Κάτι που επηρεάζει όλους μας

Το κόστος της αποβολής παγκοσμίως είναι συγκλονιστικό, διανοητικά, συναισθηματικά και οικονομικά. Η αποβολή μπορεί να προβλέψει μελλοντικά ιατρικά προβλήματα για κάποια που δεν έχει διαγνωστεί χωρίς την κατάλληλη φροντίδα.

Το χρηματικό κόστος ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία, την τοποθεσία και ακόμη και από γιατρό σε γιατρό στην ίδια περιοχή. Υπάρχουν επίσης κόστη που σχετίζεται με την απώλεια παραγωγικότητας της εργασίας. Η μελέτη σημειώνει ότι οι θεραπείες αποβολής των ΗΠΑ μπορούν να ανέλθουν σε χιλιάδες δολάρια. Παρόλο που δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία για το συνολικό κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ετήσιο κόστος στην Αγγλία για απώλεια παραγωγικότητας, διαδικασιών και άλλης υγειονομικής περίθαλψης ισοδυναμεί με περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, μια ενοποιημένη βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με την αποβολή, έναν αγωγό για συνεχή φροντίδα και την ομαλοποίηση της θλίψης θα βοηθήσει πολύ τις γυναίκες, τους συντρόφους τους και τις οικογένειές τους να θεραπεύσουν και να επεξεργαστούν την απώλεια τους. Οι αποβολές συμβαίνουν. Το σημαντικό είναι να γίνει κάτι ουσιαστικό πλέον για αυτό το ζήτημα.

Στις σημαντικές κινήσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται είναι κι η αρχή σε κάποιες να δίνουν άδεια με αποδοχές στις υπαλλήλους που είχαν μια αποβολή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top