Now Reading
Νέα μελέτη δείχνει ότι το δομημένο περιβάλλον ωφελεί την υγεία των παιδιών και μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία

Νέα μελέτη δείχνει ότι το δομημένο περιβάλλον ωφελεί την υγεία των παιδιών και μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία

Μια καθημερινή ρουτίνα με υγιείς συνήθειες είναι πολύτιμος σύμμαχος για τη διατήρηση της ευεξίας των παιδιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμπεριφορές που οδηγούν σε παχυσαρκία μειώθηκαν τις ημέρες του σχολείου σε σύγκριση με τις μη σχολικές ημέρες. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή σωματική δραστηριότητα, κακή διατροφή, ακανόνιστο ύπνο και υπερβολικό χρόνο οθόνης και πολυμέσων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, η ύπαρξη ενός δομημένου περιβάλλοντος, είτε κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών είτε όταν βρίσκεται σε καραντίνα καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζεται, θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία των παιδιών. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Childhood Obesity».

Σε μια μελέτη με περισσότερους από 50 μαθητές της υπαίθρου κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμπεριφορές που οδηγούν σε παχυσαρκία – όπως η υπερβολική καθιστική συμπεριφορά ή ο χρόνος οθόνης – μειώθηκαν τις σχολικές ημέρες σε σύγκριση με τις ημέρες εκτός σχολείου, ενώ ο χρόνος δραστηριότητας αυξήθηκε.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή περισσότερο από το 20 τοις εκατό των παιδιών στις ΗΠΑ ηλικίας 6 έως 11 ετών είναι παχύσαρκα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή άλλες ασθένειες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εστίασαν στα παιδιά της υπαίθρου επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία σε σύγκριση με τα παιδιά που κατοικούν στις πόλεις.

Επιπλέον, οι παχυσαρκικές συμπεριφορές των παιδιών της υπαίθρου δεν έχουν μελετηθεί τόσο πολύ, είπε ο Keith Brazendale, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του UCF και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή σωματική δραστηριότητα, κακή διατροφή, ακανόνιστο ύπνο και υπερβολικό χρόνο οθόνης και πολυμέσων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν smart watches για να συγκρίνουν τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο των μαθητών τις σχολικές και εξωσχολικές ημέρες, καθώς και ημερολόγια καθημερινών δραστηριοτήτων, διατροφής και χρόνου οθόνης που καταγράφηκαν από τους γονείς.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά συσσώρευαν κατά μέσο όρο 16 επιπλέον λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα τις σχολικές ημέρες σε σύγκριση με τις ημέρες εκτός σχολείου.

Επιπλέον, οι μαθητές μείωσαν τον μέσο ημερήσιο χρόνο καθιστικής ζωής τους κατά περίπου μία ώρα κάθε μέρα και τον χρόνο τους στην οθόνη κατά περίπου μιάμιση ώρα κάθε μέρα τις σχολικές ημέρες σε σύγκριση με τις ημέρες εκτός σχολείου.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη ενός υποδείγματος παιδιών της υπαίθρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά της υπαίθρου παρουσίασαν επιταχυνόμενη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια πέντε μηνών καραντίνας στο σπίτι λόγω του κλεισίματος των σχολείων και των προγραμμάτων που λειτουργούσαν από την κοινότητα. «Αυτό υποστηρίζει το όφελος της παρακολούθησης σχολείων και προγραμμάτων», δήλωσε ο Brazendale.

Για την καταπολέμηση των παχυσαρκικών συμπεριφορών τις ημέρες εκτός σχολείου ή κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συνιστάται κάποιου είδους δομημένο πρόγραμμα ή τουλάχιστον ένα δομημένο πρόγραμμα για παιδιά εκείνες τις ημέρες, είπε ο Brazendale.

«Δεν είναι απαραίτητα το ίδιο το πρόγραμμα που παρέχει πάντα το άμεσο όφελος, αλλά η παρουσία του «ακολουθώ κάτι» φαίνεται να διαμορφώνει συμπεριφορές εκτός των ωρών λειτουργίας του προγράμματος και σχεδόν ορίζει ένα προεπιλεγμένο πρόγραμμα για την ημέρα για το παιδί, όπως το τι ώρα ξυπνάει ή πηγαίνει για ύπνο, ή τι ώρα τρώει, πρόσθεσε ο Brazendale.

Δείτε Επίσης

Ο ερευνητής ειδικεύεται στην εξέταση των παχυσαρκικών συμπεριφορών παιδιών δημοτικού σχολείου κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών του έτους, ειδικά εκείνων που προέρχονται από πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα και μειονότητες.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι συμπεριφορές των παιδιών είναι πιο υγιείς όταν έχουν σταθερή ρουτίνα και δομή στην καθημερινή τους ζωή, όπως τις σχολικές ημέρες σε σύγκριση με άλλες φορές που μια δομή δεν είναι απαραίτητα τόσο παρούσα, όπως το καλοκαίρι ή τα Σαββατοκύριακα.

Είπε ότι ακόμη και τις βροχερές μέρες ή όταν δεν είναι ασφαλές να βγεις έξω, η οργάνωση ενός σχεδίου δραστηριοτήτων -ακόμα κι αν πραγματοποιούνται στο σπίτι- μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσεις τα παιδιά εμπλεκόμενα σε υγιείς συνεπείς ρουτίνες.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ένα πολύ χαλαρό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χρόνο για παιδικό σνακ, ελεύθερο χρόνο παιχνιδιού, ίσως κάποιες ασκήσεις σε εσωτερικούς χώρους που δεν απαιτούν πολύ χώρο, όπως αερόμπικ, χορό με μουσική ή ακόμα και γιόγκα», είπε.

«Συνιστώ επίσης τη ρύθμιση κανόνων γύρω από την ώρα της οθόνης και των μέσων ενημέρωσης, ειδικά το βράδυ καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, καθώς αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για το παιδί», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά στα παιδιά και τους έφηβους ηλικίας 6 έως 17 ετών να κάνουν 60 λεπτά ή περισσότερο μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Ο χρόνος οθόνης θα πρέπει να περιορίζεται σε μία έως δύο ώρες την ημέρα, σύμφωνα με το CDC.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top