Now Reading
Νέα μελέτη δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένες γυναίκες σε εγκυμοσύνη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θνησιγένειας

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένες γυναίκες σε εγκυμοσύνη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θνησιγένειας

Η νέα έρευνα έρχεται από τη Σκωτία κι αξίζει την προσοχή μας

Σκωτσέζοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι μη εμβολιασμένες γυναίκες σε εγκυμοσύνη με κορωνοϊό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές και είναι πιο πιθανό να αποβάλουν ή να χάσουν το παιδί τους λίγο μετά τη γέννα, σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις σε εμβολιασμένες εγκύους.

Υπήρξε πολλή σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και την εγκυμοσύνη, οπότε ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα πολύ γρήγορα: τα εμβόλια σώζουν ζωές και είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι για τις εγκύους που προσβάλλονται από κορωνοϊό. Ωστόσο, για όσες δεν είναι πεπεισμένες, τα δεδομένα συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να επιβεβαιώνουν όχι μόνο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και τις πολύ πραγματικές και δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες των μη εμβολιασμένων εγκύων που προσβάλλονται από τον ιό.

Στις 13 Ιανουαρίου, Σκωτσέζοι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη με αξιολόγηση από ομοτίμους σχετικά με τη μόλυνση από SARS-CoV-2 και τα ποσοστά εμβολιασμού Covid-19 σε εγκύους στη Σκωτία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας ή απώλειας του μωρού τον πρώτο μήνα της ζωής ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που γέννησαν τα μωρά τους εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έναρξη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό: 22,6 θάνατοι για κάθε 1.000 γεννήσεις — τέσσερις φορές το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας στη Σκωτία 5,6 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι όλοι οι θάνατοι συνέβησαν σε εγκυμοσύνες μη εμβολιασμένων γυναικών.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι δεν σημειώθηκαν θάνατοι βρεφών σε γυναίκες που είχαν SARS-CoV-2 και είχαν εμβολιαστεί», είπε η Δρ Sarah J. Stock, η βασική συγγραφέας της μελέτης, στους New York Times.

Η μελέτη ανέφερε επίσης υψηλότερο ποσοστό πρόωρου τοκετού μεταξύ των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, ειδικά εάν η μέλλουσα μαμά προσβλήθηκε από τον ιό εντός ενός μήνα από τη γέννηση του παιδιού.

Πάνω από το 16% των εγκύων στη μελέτη που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό γέννησαν πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με το 8% μεταξύ άλλων γυναικών. Η γέννηση ενός πρόωρου μωρού έχει ήδη μεγάλους κινδύνους, όπως αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα, χαμηλή θερμοκρασία σώματος και δυσκολίες σίτισης λόγω έλλειψης αντανακλαστικών για το πιπίλισμα και την κατάποση, για να αναφέρουμε μερικά. Φαίνεται ότι η προσβολή από τον κορωνοϊό ενώ δεν είναι εμβολιασμένες επιδεινώνει αυτές τις επιπλοκές, λαμβάνοντας υπόψη το διπλασιασμένο ποσοστό πρόωρων τοκετών σε μη εμβολιασμένες μητέρες.

Δείτε Επίσης

Παρ’ όλες αυτές τις γνώσεις για πιθανές θανατηφόρες ασθένειες ή επιπλοκές για το παιδί τους, πολλές γυναίκες σε εγκυμοσύνη εξακολουθούν να επιλέγουν να αποφύγουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάτι που ήταν αρκετά δικαιολογημένο όταν το εμβόλιο ήταν νέο και οι παρενέργειες δεν ήταν γνωστές, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο όχι μόνο είναι ασφαλές για τις εγκύους, αλλά επιπλέον είναι αποτελεσματικό στην προστασία των ιδίων και του αγέννητου παιδιού τους από τον ιό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, μόνο το 40% των εγκύων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid, σε σύγκριση με περίπου το 63% του γενικού πληθυσμού, τον Ιανουάριο του 2022.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top