Now Reading
Μπορεί η καθυστερημένη εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα να προκαλέσει αποβολή;

Μπορεί η καθυστερημένη εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα να προκαλέσει αποβολή;

Η επιστήμη προσπαθεί να καταλάβει όσα περισσότερα για κάθε πιθανό παράγοντα

Η χρονική στιγμή κατά την οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα επηρεάζει τις πιθανότητες για το κατά πόσο αυτό θα μπορεί να αναπτυχθεί επιτυχώς. Η εμφύτευση πολύ νωρίς ή πολύ αργά μπορεί να σημαίνει ότι η προετοιμασία της μήτρας και τα επίπεδα ορμονών του σώματος δεν παρέχουν τη βέλτιστη υποστήριξη για το έμβρυο. Ενώ η καθυστερημένη εμφύτευση μπορεί να είναι ένας παράγοντας αποβολής, δεν είναι κάτι που ωστόσο μπορεί κάποιος να ελέγξει ή να αποτρέψει.
Χρόνος ωορρηξίας και εμφύτευσης
Όταν έχετε ωορρηξία, στα μισά του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη σας στη σάλπιγγα. Κατά μέσο όρο, το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί σε 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, το ωάριο γονιμοποιείται στη σάλπιγγα και στη συνέχεια ταξιδεύει κατά μήκος της σάλπιγγας για να περάσει στη μήτρα. Μόλις βρεθεί στη μήτρα, το ωάριο εμφυτεύεται στην εσωτερική επένδυση (ενδομήτριο) της μήτρας. Η διαδικασία εμφύτευσης διαρκεί περίπου 48 ώρες.
Το σημείο όπου το έμβρυο προσκολλάται στο εσωτερικό του ενδομητρίου μπορεί να διαταράξει ορισμένα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κάποια ελαφριά αιμορραγία οποτεδήποτε, από πέντε έως 10 ημέρες μετά τη σύλληψη, αλλά πριν εμφανιστεί η περίοδος σας. Ωστόσο, δεν υπάρχει πάντα αιμορραγία. Η έλλειψη αιμορραγίας δεν σημαίνει ότι δεν είστε έγκυος ή ότι δεν έχετε καθυστερημένη εμφύτευση.

Καθυστερημένη εμφύτευση και ο κίνδυνος αποβολής

Αρκετές μελέτες έχουν βρει υψηλότερο κίνδυνο αποβολής σε εγκυμοσύνες όπου η εμφύτευση συμβαίνει περισσότερο από οκτώ έως 10 ημέρες μετά την ωορρηξία. Μια κλασική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η πιθανότητα αποβολής αυξήθηκε σημαντικά με κάθε μέρα καθυστερημένης εμφύτευσης μετά την εννέα ημέρα.

Την ένατη ημέρα, η πιθανότητα αποβολής ήταν 13%. Την 10η ημέρα, ήταν 26% και την 11η ημέρα το ποσοστό ήταν 52%. Οποιαδήποτε μέρα αργότερα από 11 ημέρες και ο κίνδυνος αποβολής αυξήθηκε στο 82% . Τι ακριβώς αυτά τα ευρήματα σημαίνουν, ωστόσο, είναι συζητήσιμο.

Η καθυστερημένη εμφύτευση, από μόνη της, είναι απίθανο να είναι άμεση αιτία αποβολής. Τα έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι πιο πιθανό να αποβληθούν. Εάν ένα έμβρυο έχει χρωμοσωμική ανωμαλία, το ανώμαλο γενετικό υλικό μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφύτευση του εμβρύου αργότερα από το συνηθισμένο.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι κάποιος παράγοντας στην επένδυση της μήτρας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης και ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολή. Ωστόσο, οι ερευνητές μελετούν ακόμα το θέμα.

Δείτε Επίσης

Αιτίες καθυστερημένης εμφύτευσης

Μελέτη καθυστερημένης εμφύτευσης διαπίστωσε ότι το αν η μέλλουσα μητέρα κάπνιζε ήταν παράγοντας κινδύνου για καθυστερημένη εμφύτευση. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για να σταματήσετε το κάπνισμα.

Αλλά εκτός από αυτό, ο χρόνος εμφύτευσης δεν είναι υπό τον έλεγχο κανενός. Πέρα από τη διαδικασία in vitro γονιμοποίησης στην οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται απευθείας στη μήτρα, δεν υπάρχει τρόπος να επιταχυνθεί το ταξίδι ενός ωαρίου από τις σάλπιγγες στη μήτρα. Και όταν το ωάριο βρίσκεται στη μήτρα (είτε μέσω IVF είτε όχι), δεν υπάρχει τρόπος να το ωθήσει να ενσωματωθεί στην επένδυση της μήτρας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top