Now Reading
«Μπλε Φάλαινα»: Το επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» που έφτασε και στην Ελλάδα

«Μπλε Φάλαινα»: Το επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» που έφτασε και στην Ελλάδα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το «παιχνίδι» που μπλέκει στα δίχτυα του ανυποψίαστα παιδιά και εφήβους

 

Όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι έφτασε και στην Ελλάδα το φαινόμενο της «Μπλε Φάλαινας» που έχει προκαλέσει αναστάτωση παγκοσμίως στους γονείς, αφού ενοχοποιείται, σύμφωνα με τις αρχές για σχεδόν 130 αυτοκτονίες στη Ρωσία.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» πρόκλησης που στοχοποιεί ευάλωτα νεαρά παιδιά τα οποία καλούνται να φέρουν σε πέρας μία σειρά από επικίνδυνες δοκιμασίες σε διάστημα 50 ημερών. Οι ομάδες που προσελκύουν παιδιά και εφήβους δρουν μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, και αναθέτουν στα υποψήφια θύματά τους διάφορες αποστολές, σε μορφή διαγωνισμού, που μπορεί να ξεκινούν από κάτι φαινομενικά ασήμαντο, όπως το να παρακολουθήσουν μία ταινία τρόμου, και φτάνουν μέχρι το να χαράξουν λέξεις ή σύμβολα στο δέρμα τους.

Σύμφωνα με πηγές, ο «διαγωνισμός» κορυφώνεται την 51η ημέρα, όταν ο χειριστής της ομάδας ζητά από το θύμα να αυτοκτονήσει και να βιντεοσκοπήσει την αυτοκτονία του. Αν αρνηθεί αρχίζουν οι απειλές και οι εκβιασμοί σε βάρος των παιδιών.

Αναφορές από τη Ρωσία, όπου ξεκίνησε αυτό το ανατριχιαστικό «παιχνίδι», κάνουν λόγο για πάνω από 130 αυτοκτονίες εφήβων που συνδέονται με τη Μπλε Φάλαινα.

Ο Filip Budeikin, ο Ρώσος που θεωρείται ο «εμπνευστής» αυτού του αρρωστημένου παιχνιδιού, έχει ήδη συλληφθεί και κατηγορείται ότι προέτρεψε σε αυτοκτονία τουλάχιστον 16 εφήβους. Ο ίδιος δεν δείχνει καμία μεταμέλεια, ισχυριζόμενος ότι έδωσε στα θύματά του «αυτό που δεν είχαν στη ζωή τους: ζεστασιά, κατανόηση, ανταπόκριση».

Το «παιχνίδι» πήρε το όνομά του από τις μπλε φάλαινες που αυτοκτονούν, ρίχνοντας τους εαυτούς τους σε παραλίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα σύμβολα που ζητούν από τα παιδιά να χαράξουν στο χέρι τους είναι μία μπλε φάλαινα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, «Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η «κόντρα του πνιγμού» όπως ονομάζεται και η κόντρα της «μπλε φάλαινας». Στην κόντρα της «μπλε φάλαινας» το 15χρονο παιδί καλείται με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του. Στην κόντρα του πνιγμού το παιδί καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού.

Δείτε Επίσης

Αυτά τα πράγματα στήνονται από ανθρώπους που δεν είναι ούτε νέοι ούτε έφηβοι, είναι ενήλικες οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν φαίνονται και δεν παρουσιάζουν κινδύνους. Το 15χρονο παιδί όμως δεν ξέρει τι συμβαίνει. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρει πώς να προφυλαχθεί από αυτό που τον προτρέπουν να κάνει».

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί;
Η καλύτερη άμυνα είναι η ενημέρωση. Μιλήστε στο παιδί για τους κινδύνους που μπορεί να παραμονεύουν στο Ίντερνετ και στα κοινωνικά δίκτυα και πώς να αντιμετωπίζει αγνώστους που μπορεί να το προσεγγίσουν.

Εξηγήστε του ότι δεν είναι αληθινές προκλήσεις αλλά κόλπα που στήνουν άνθρωποι με σκοτεινά κίνητρα. Να είστε δίπλα του για να του λύσετε τυχόν απορίες, να συζητήσετε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, να έχετε τη δυνατότητα να αντιληφθείτε άμεσα αν κάτι «δεν πάει καλά» και να το προειδοποιήσετε και προστατεύσετε από τους κινδύνους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top