Now Reading
Μούσμουλο: ένα φρούτο που έχετε πολλούς λόγους να εντάξετε στη διατροφή όλης της οικογένειας

Μούσμουλο: ένα φρούτο που έχετε πολλούς λόγους να εντάξετε στη διατροφή όλης της οικογένειας

Γεύση καλοκαιριού με πολλά οφέλη για την υγεία

Το μούσμουλο είναι εγγενές στην Κίνα, όπου ευδοκιμεί στις δροσερές περιοχές που έχουν υποτροπικό έως εύκρατο κλίμα. Ωστόσο, το δέντρο έχει εισαχθεί σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου τους τελευταίους αιώνες και έχει πολιτογραφηθεί στην Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, καθώς και σε θερμές χώρες της Ισπανίας, της Ιταλίας στην Ευρώπη, της Χαβάης στις ΗΠΑ στη Βόρεια Αμερική και μέρη της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας, της Νότιας Αμερικής και σαφώς και στη χώρα μας.

Διατροφικό προφίλ του μούσμουλου:

Η θρεπτική αξία σε μια μερίδα 100 g μούσμουλων, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα από τη βάση δεδομένων τροφίμων USDA (Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών), είναι η εξής:

Θερμίδες 47

Υδατάνθρακες 12,14 γρ.

Διαιτητικές ίνες 1,7 γρ.

Λίπος 0,2 γρ.

Πρωτεΐνη 0,43 γρ.

Βιταμίνη Α 76 mg

Θειαμίνη (Β1) 0,019 mg

Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,024 mg

Νιασίνη (Β3) 0,18 mg

Βιταμίνη Β6 0,1 mg

Φολικό οξύ (Β9) 14 μg

Βιταμίνη C 1 mg

Ασβέστιο 16 mg

Σίδηρος 0,28 mg

Μαγνήσιο 13 mg

Μαγγάνιο 0,148 mg

Φώσφορος 27 mg

Κάλιο 266 mg

Νάτριο 1 mg

Ψευδάργυρος 0,05 mg

Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, τα μούσμουλα βοηθούν στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο της όρεξης. Επιπλέον, άφθονες ποσότητες βιταμίνης Α βελτιώνουν την υγεία των ματιών, ενώ η βιταμίνη C χτίζει το ανοσοποιητικό και η βιταμίνη Β6 ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο βοηθούν στην παροχή γερών οστών, αρθρώσεων, ενώ ο σίδηρος διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

Τα μούσμουλα είναι επίσης φορτωμένα με αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, τριτερπένια, πολυφαινόλες, καροτενοειδή και οργανικά οξέα, εστέρες, που προσφέρουν χρήσιμες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για τη θεραπεία δερματικών διαταραχών, τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη και την πρόληψη του καρκίνου.

Οφέλη για την υγεία των μούσμουλων:

Δείτε Επίσης

Ενισχύει την υγεία των ματιών

Ο καρπός του μούσμουλου είναι εφοδιασμένος με άφθονα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά καθώς και βιταμίνη Α, τα οποία προστατεύουν το οπτικό νεύρο, τον αμφιβληστροειδή και τα οφθαλμικά μέρη από τραυματισμούς και βλάβες. Αυτά τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά προλαμβάνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών οφθαλμικών διαταραχών αργότερα στη ζωή, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), το γλαύκωμα, ο καταρράκτης.

Καταπολεμά τον καρκίνο

Το μούσμουλο είναι ένας θησαυρός ισχυρών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα βιοφλαβονοειδή, μια κατηγορία φυτικών αντιοξειδωτικών. Αυτά μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος και του εντέρου. Το μούσμουλο έχει επίσης την ικανότητα να αφαιρεί την περίσσεια οιστρογόνου – μια γυναικεία αναπαραγωγική ορμόνη που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του μαστού και έτσι προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού. Οι εγγενείς διαιτητικές ίνες που εγχέονται στο μούσμουλο προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το μούσμουλο είναι εφοδιασμένο με τεράστιες ποσότητες φυσικών ινών. Αυτά χρειάζονται λίγο χρόνο για να αφομοιωθούν πλήρως και έτσι να ρυθμίσουν την όρεξη. Πρέπει επίσης να αλέθονται σκληρότερα με δόντια για να μετατραπούν σε απλούστερες μορφές για ευκολότερη επεξεργασία. Αυτό με τη σειρά του κρατά μακριά την άκαιρη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό. Το μούσμουλο ρυθμίζει επίσης το μεταβολισμό των λιπιδίων στα κύτταρα και τους ιστούς και μειώνει τις ποσότητες αμύλου και ζάχαρης στο σώμα, επιταχύνοντας έτσι την απώλεια βάρους.

Αποτρέπει την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ιδιαίτερα ανίκανη πάθηση που επηρεάζει αρνητικά τη στάση του σώματος, τη λειτουργία των μυών και των οστών και την ευλυγισία. Προκαλεί επίσης βασανιστικό πόνο στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Το μούσμουλο βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και την ενόχληση στα άκρα. Επίσης, τα μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν τα οστά – ασβέστιο και μαγνήσιο ενισχύουν τη δύναμη του συνδετικού ιστού και βελτιώνουν την κατάσταση των εύθραυστων οστών.

Υποστηρίζει τις πεπτικές διαδικασίες

Το μούσμουλο είναι εμποτισμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενισχύουν τον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων στο σώμα για τις ενεργειακές ανάγκες. Κατά την πέψη, τα βιοενεργά συστατικά στο μούσμουλο δημιουργούν ένα αλκαλικό περιβάλλον στο έντερο. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του pH του στομάχου σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Οι διαιτητικές ίνες στο μούσμουλο βοηθούν επίσης στην ταχεία κίνηση του εντέρου και έτσι σταματούν τυχόν περιπτώσεις αιμορροΐδων.

Διατηρεί την υγεία της καρδιάς

Έχοντας εγγενώς υψηλά επίπεδα καλίου, το μούσμουλο βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Λειτουργεί επίσης στην προώθηση της δραστηριότητας των καρδιακών μυών, μειώνει τις ποσότητες της κακής χοληστερόλης LDL και αυξάνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης. Το μούσμουλο είναι πολύ πλεονεκτικό για την πρόληψη περιστατικών καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού και του συμβάλλει έτσι σε μεγαλύτερη και υγιέστερη διάρκεια ζωής.

Χαλαρώνει τις μυϊκές κράμπες

Το μούσμουλο είναι εφοδιασμένο με το βασικό μέταλλο για τη βέλτιστη μυϊκή λειτουργία – το μαγνήσιο. Η σημαντικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στα φρούτα του μούσμουλου το καθιστά ιδανική επιλογή για ανακούφιση από μυϊκές πληγές και κράμπες. Επιπλέον, μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης, όταν οι μύες στα χέρια και τα πόδια είναι τεντωμένοι, η κατανάλωση ενός μούσμουλου μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας.

Αντιμετωπίζει τη Δυσκοιλιότητα

Το μούσμουλο περιλαμβάνει πολύτιμες διαιτητικές ίνες που εξασφαλίζουν τη σωστή κίνηση του εντέρου κατά την κατάποση βαρέων γευμάτων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών και το φιλτράρισμα όλων των τοξικών αποβλήτων κατά την πέψη των τροφίμων και την αφομοίωση των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών. Επίσης, ανακουφίζει αποτελεσματικά τις εντερικές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.

Ενισχύει τα οστά

Το ασβέστιο που υπάρχει στα φρούτα του μούσμουλου απορροφάται από τα οστά του σώματος, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της βέλτιστης οστικής πυκνότητας για τις καθημερινές λειτουργίες και την ευέλικτη, ανεμπόδιστη κίνηση. Η πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και φώσφορο στο μούσμουλο συμπληρώνει την υγεία των οστών ενισχύοντας την πρόσληψη μετάλλων από τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Θεραπείες αναιμίας

Η ανεπάρκεια σε ποσότητες σιδήρου οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως αναιμία όπου υπάρχει έλλειψη επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα για τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς, προκαλώντας κόπωση και αδυναμία του σώματος. Η κατανάλωση φρούτων μούσμουλων θα εγγυηθεί άφθονη πρόσληψη σιδήρου στο σύστημα και θα προωθήσει τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διέλευση του αίματος.

Θεραπεύει τα ξεσπάσματα ακμής

Το μούσμουλο περιέχει πολλά απαραίτητα αμινοξέα που βοηθούν στη δημιουργία υγιών κυττάρων του δέρματος και επίσης καταστέλλουν κάθε ερυθρότητα και πρήξιμο που τείνει να αναπτυχθεί στο δέρμα που εκτίθεται σε σκληρές περιβαλλοντικές καταστάσεις. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή παρέχει αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, στη μείωση της ακμής, των ουλών και των μαύρων κηλίδων και στη μείωση του ερεθισμού του δέρματος.

Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος

Το μούσμουλο περιέχει σπερμιδίνη που βοηθά στην καθυστέρηση των κυττάρων του δέρματος από τη διαδικασία γήρανσης. Η κατηγορία καροτίνης των φλαβονοειδών φυτικών αντιοξειδωτικών παίζει περαιτέρω σημαντικό ρόλο στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, των λεπτών γραμμών και του βαθουλωμένου δέρματος. Η κατανάλωση φρούτων μούσμουλας ή η κατανάλωση του χυμού θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας της υφής του δέρματος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top