Now Reading
Μοντεσσοριανές φράσεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη των παιδιών

Μοντεσσοριανές φράσεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη των παιδιών

Εννοείται ότι το «σ’ αγαπάω έτσι ακριβώς όπως είσαι» παραμένει η ισχυρότερη

Τα παιδιά συχνά παθαίνουν κρίση αυτοπεποίθησης. Μιλάνε υποτιμητικά για τον εαυτό τους. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πιστεύουν ότι δεν αξίζουν τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι πιο θλιβερό από το να ακούτε το παιδί σας να λέει, «Είμαι τόσο ηλίθιο”; Μπορεί να νιώθετε πολύ άβολα να ακούτε τα παιδιά σας να μιλούν άσχημα για τον εαυτό τους. Τα παιδιά αισθάνονται την αμηχανία μας και μπορεί να το ερμηνεύσουν ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι φυσιολογικά ή δεν είναι εντάξει.
Ενώ η αυθόρμητη απάντησή σας είναι συνήθως να τους πείτε ότι αυτό που πιστεύουν απέχει από την αλήθεια, ότι είναι έξυπνα και τέλεια, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας για να το βοηθήσετε να έχει γερές βάσεις της αυτοπεποίθησής του όταν νιώθει απογοήτευση.
Δοκιμάστε αυτές τις φράσεις εμπνευσμένες από το εκπαιδευτικό σύστημα της Montessori για να δώσετε ώθηση στο παιδί σας και να δημιουργήσετε μια νοοτροπία ανάπτυξης που θα το αποτρέψει μακροπρόθεσμα να αποθαρρύνετε και να χάνει την εκτίμηση της αυτοεικόνας του:

Φαίνεσαι αποθαρρυνμένο. Μίλησέ μου για αυτό

Ενώ είναι κατανοητό το να θέλετε να αποτρέψετε πιθανά αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά σας, πρέπει να δημιουργήσετε τον χώρο για να αναλογιστείτε την κατάσταση. Εάν παρέμβετε πολύ γρήγορα, μπορεί να χάσετε μια την ευκαιρία για μια διαφωτιστική συνομιλία.

Εάν το παιδί σας σας πει ότι είναι ηλίθιο, πάρτε μια ανάσα και προσπαθήστε να κάνετε ένα βήμα πίσω, αφήνοντας το παιδί σας να οδηγήσει τη συνομιλία. Είναι πολύ πιο πιθανό να ρίξετε μια πιο διεισδυτική ματιά στο πώς αισθάνονται πραγματικά εάν εστιάζετε περισσότερο στην ακρόαση παρά στην αλλαγή των συναισθημάτων τους.

Χρειάζομαι τη βοήθειά σου

Για να δώσετε ώθηση στην αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, δοκιμάστε να του ζητήσετε βοήθεια. Σκεφτείτε κάτι στο οποίο το παιδί σας είναι υπέροχο και ενημερώστε το ότι αναγνωρίζετε τα ειδικά ταλέντα του και ότι μπορείτε να τα αξιοποιήσετε. Είναι πολύ καλό στη ζωγραφική, ζητήσετε του βοήθεια στο να φτιάξετε μια χειροποίητη κάρτα για την καλύτερή σας φίλη.

Θυμάμαι όταν έμαθες να κάνεις ποδήλατο

Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται περίεργα όταν εργάζονται σκληρά σε μια νέα δεξιότητα και δεν τα καταφέρνουν όπως θα ήθελαν. Βοηθήστε τα να θυμηθούν κάτι δύσκολο που κατάφεραν στο παρελθόν, είτε το ότι έμαθαν να δένουν τα κορδόνια τους είτε το ότι έμαθαν να διαβάζουν. Υπενθυμίστε τους πόσο δύσκολη ήταν να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα, και πόσο εύκολο είναι για αυτούς τώρα.

Νιώθω κι εγώ έτσι για τον εαυτό μου μερικές φορές

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είστε ευάλωτοι και ενημερώστε τους ότι δεν αισθάνεστε πάντα τέλεια για τον εαυτό σας. Μιλήστε για το πόσο αμήχανα νιώσατε όταν πήγατε μια μέρα στη δουλειά έχοντας ξεχάσει κάτι που χρειαζόσασταν για ένα πρότζεκτ στο σπίτι. Τα παιδιά μας μας βλέπουν ως υπερήρωες αλλά αν γνωρίζουν ότι κι εμείς έχουμε στιγμές αποτυχίες και ότι κάνουμε λάθη κι ότι κι εμείς χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας μπορούν να βιώσουν τα συναισθήματά τους λίγο λιγότερο τρομακτικά.

Κάποια πράγματα απαιτούν πολλή εξάσκηση

Ενημερώστε το παιδί σας ότι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή χρειάζονται πολλή εξάσκηση, επαναλήψεις και πρακτική. Είτε μαθαίνετε μια νέα γλώσσα είτε μαθαίνετε να παίζετε ένα όργανο, τα νέα πράγματα είναι δύσκολα, και αυτό είναι εντάξει.

Μιλήστε του για το πώς ξεκίνησε ο αγαπημένος τους μουσικός στην αρχή για να μάθει πώς να παίζει κιθάρα ή πώς έμαθε να παίζει ο αγαπημένος του παίκτης του μπάσκετ. Μιλήστε του για ένα δικό σας παράδειγμα για το πώς έπρεπε να εξασκηθείτε στη μαγειρική όταν στην αρχή δεν ξέρατε να βράσετε ένα αβγό αλλά τώρα μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και σούσι.

Δώστε έμφαση στη σκληρή δουλειά και την πρακτική, αντί για ταλέντο και φυσική ικανότητα, για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιμείνει και να καλωσορίσετε την πρόκληση που έρχεται με την εκμάθηση κάτι καινούργιου.

Σ’ αγαπώ έτσι ακριβώς όπως είσαι

Δείτε Επίσης

Όποιος και αν είναι ο λόγος που το παιδί σας αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του, δεν υπάρχει τίποτα πιο παρήγορο από το να ακούσει ότι το αγαπάτε όπως είναι, χωρίς προσδοκίες ή επιφυλάξεις.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για μερικά επιπλέον αγκαλιά και πείτε “Σ ‘αγαπώ” ενώ το παιδί σας εργάζεται μέσα από τα συναισθήματά του.

Καλή δουλειά! Συνέχισες να προσπαθείς και βρήκες τη λύση μόνο σου

Ενώ λέτε στο παιδί σας ότι είναι έξυπνο είναι μια φυσική σας αυθόρμητη κίνηση, η υπερβολική ωστόσο έμφαση στη νοημοσύνη του μπορεί πραγματικά να το κάνει να νιώθει φόβο. Φοβάται να αποτύχει, να μη σας απογοητεύσει κι έτσι μπορεί να μη δοκιμάσει καν να κάνει κάτι.

Παρόλο που δεν χρειάζεται να λογοκρίνετε εντελώς τη φυσική σας τάση να επαινέσετε τη νοημοσύνη του παιδιού σας, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην εκτίμηση της διαδικασίας. Δείξτε του ότι βλέπετε την επιμονή του και αναγνωρίζετε την προσπάθειά του. Επιδιώξτε το να κατανοεί ότι αυτά είναι τα πράγματα που έχουν σημασία.

Θυμηθείτε να προσφέρετε ενθάρρυνση, αλλά προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και αφήστε το να σας καθοδηγήσουν. Διαφορετικά, μπορεί να γοητευτούν τόσο πολύ από την έντονη αντίδρασή μας που μπορεί να συνεχίζουν να λένε «είμαι ηλίθιος» πολύ περισσότερο από ό,τι θα το έκαναν διαφορετικά.

Βοηθήστε την ανάπτυξη του παιδιού σας, επαινέστε τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά του και έχετε εμπιστοσύνη στο ότι η αυτοπεποίθησή του θα αυξηθεί με το χρόνο και την ενθάρρυνση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top