Now Reading
Μια φανταστική επιστολή, προς τους άντρες που η σύντροφός τους υποφέρει από άγχος

Μια φανταστική επιστολή, προς τους άντρες που η σύντροφός τους υποφέρει από άγχος

Το άγχος δεν μπορεί να είναι παραγωγικό ούτε γόνιμο, όπως το στρες. Είναι μια παθολογική κατάσταση που δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Για αυτήν μιλάει η μαμά και μπλόγκερ Laura Mazza, σε μια ανάρτηση στο Facebook που έγινε viral.

Προς τον άντρα που η σύζυγος ή σύντροφός του έχει άγχος:

Ίσως έχετε ακούσει ότι έχει άγχος ενώ κάθεστε στο πλάι της στο γραφείο ενός γιατρού, κρατώντας το χέρι της καθώς τα δάκρυα κυλούν στο πρόσωπό της. Μπορεί να την έχετε δει να θυμώνει και να εκρήγνυται επειδή την καταβάλλουν τα συναισθήματα. Ίσως αναρωτιέστε από πού προέρχεται αυτή η οργή. Μπορεί να την έχετε δει να κοιτάει στο κενό, με τον πανικό να διαγράφεται στο βλέμμα της.

Ίσως το έχετε μαντέψει, ή μπορεί να σας το έχει πει εκείνη, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να ξέρετε.

Το άγχος δεν είναι ίδιο για όλους, δεν είναι μια σταθερή κατάσταση ούτε είναι πάντα εύκολο κάποιος να το διακρίνει. Ίσως νομίζετε ότι εκείνη τα έχει βάλει μαζί σας, αλλά είναι το άγχος που το προκαλεί. Μπορεί να θεωρείτε ότι είναι θυμωμένη, αλλά είναι το άγχος που την πνίγει. Ίσως πιστεύετε ότι δεν περνάει καλά όταν βγαίνετε έξω και πως φταίτε εσείς γι’ αυτό, αλλά δεν ισχύει. Φταίει το άγχος.

Βλέπετε ότι δεν σας καταλαβαίνει όταν κάθε φορά που σας ρωτάει τι σκέφτεστε, εσείς απαντάτε «τίποτα», γιατί εκείνη πάντα σκέφτεται κάτι. Οι σκέψεις της παίζουν στο repeat στο μυαλό της, σαν ένα τρένο που περνάει ξανά και ξανά, σε ιλιγγιώδη ταχύτητα, στη λούπα. Είναι εξαντλητικό για εκείνη. Γι’ αυτό είναι τόσο κουρασμένη.

Για αυτήν, δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς σκέψεις. Σκέφτεται τα πάντα, συνήθως το χειρότερο σενάριο. Ανησυχεί ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Ότι κάποιες μέρες, όταν βγει από το σπίτι, κάτι θα συμβεί. Απαγωγές, θάνατοι, πτώσεις, συγκρούσεις αυτοκινήτων… γι’ αυτό δεν μπορεί, έτσι απλά, να βγει από το σπίτι, ακόμα και αν της το προτείνετε με τις καλύτερες προθέσεις. Γι’ αυτό όταν είναι σπίτι μόνη της, θα σας στείλει μήνυμα ένα εκατομμύριο φορές, περιγράφοντάς σας κάθε κίνησή της ή όλα όσα πηγαίνουν στραβά. Το ξέρει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα, αλλά το ίδιο και εκείνη, έτσι αισθάνεται την ανάγκη να το μοιραστεί μαζί σας, διαφορετικά το κεφάλι της θα εκραγεί από τον πανικό.

Κάποιες φορές αναρωτιέται γιατί είστε μαζί της, και αν μετανιώνετε που εξακολουθείτε να είστε μαζί της, παρά το άγχος της. Μήπως θα προτιμούσατε να είστε με κάποιαν άλλη, που δεν έχει αυτή τη θηλιά στο λαιμό της;

Θέλω να ξέρετε ότι το ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για εσάς, είναι δύσκολο να βλέπετε την αγαπημένη σας να πληγώνεται. Πρέπει να νιώθετε τρομερή πίεση. Αλλά μη σκεφτείτε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι εκείνη δεν σας υπολογίζει, ότι δεν ανησυχεί και για εσάς. Το ξέρει ότι δεν φταίτε εσείς, ότι θέλετε να την κάνετε καλά, αλλά δεν είναι στο χέρι σας.

Μπορείτε όμως να χαλαρώσετε τη θηλιά στο λαιμό της. Να παρατηρήσετε τι την πιέζει υπερβολικά, τα μεγάλα πλήθη, η ώρα του ύπνου ή η ώρα του φαγητού, να τη βοηθήσετε κρατώντας της το χέρι και λέγοντάς της ότι είστε κοντά της. Λέγοντάς της να καθίσει για λίγο και να πάρει μια ανάσα.

Αν τη δείτε να αγωνίζεται να παραμείνει πιστή στα ραντεβού της, αλλάξτε το πρόγραμμά της, ενθαρρύνετέ τη να κατεβάσει ρυθμούς. Όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, ένα γεμάτο πρόγραμμα την καταβάλλει. Μην την κάνετε να νιώσει άσχημα που έχασε ένα ραντεβού, ένα πάρτι, οτιδήποτε. Ήθελε να πάει, αλλά δεν μπορούσε. Ήδη νιώθει άσχημα από μόνη της. Πείτε της ότι δεν πειράζει. Στις δύσκολες στιγμές της, βγάλτε τα παιδιά μια βόλτα εσείς, δώστε της λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Αν τα παιδιά την κρατήσουν άγρυπνη όλη νύχτα και λειτουργεί χειρότερα με λιγότερο ύπνο, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας, ξυπνήστε εσείς, και αφήστε την να κοιμηθεί λίγο ακόμα.

Δείτε Επίσης

Κάποιες φορές η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής. Κάποιες φορές ούτε η ίδια δεν ξέρει την απάντηση στις ανάγκες της, αλλά όσο της στέκεστε, τουλάχιστον νιώθει την αγάπη σας.

Δεν θα κερδίσει κανένας από τους δυο σας από την απογοήτευση: θα κλιμακωθεί και θα σας κάνει και τους δυο δυστυχισμένους. Εκείνη δεν θέλει το άγχος της να καθορίζει τη σχέση σας. Πείτε της κι εσείς, με υπομονή, ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε το ίδιο.

Το άγχος την πληγώνει. Αλήθεια. Εύχεται να μπορούσε να νιώσει, απλά, ελεύθερη. Το αίσθημα ελευθερίας του να μην είσαι όμηρος αυτής της δυσάρεστης ασθένειας. Ελεύθερη από την εσωτερική φωνή που την ακολουθεί παντού, τονίζοντάς της όλες τις ανασφάλειές της.

Δεν θα είναι όλες οι μέρες κακές, και εκείνες τις μέρες πρέπει να τις εκτιμήσετε.

Σας εκτιμάει, σας αγαπάει. Είναι ευάλωτη και φοβισμένη. Αλλά επέλεξε εσάς για να μοιραστεί το βαθύτερο τραύμα που κρύβεται στην καρδιά της, γιατί από την ημέρα που σας γνώρισε ήξερε ότι εσείς το αξίζατε να τη δείτε όπως πραγματικά είναι, με όλες τις ατέλειές της. Θα σας αγαπήσει με όλη την καρδιά της, και όπως εσείς είστε στο πλευρό της έτσι και εκείνη θα σας είναι πιστά αφοσιωμένη. Αρκεί να της κρατήσετε το χέρι και να της πείτε: «Είμαι εδώ για σένα».
Με αγάπη,
Μια σύζυγος, γυναίκα και μητέρα με άγχος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top