Now Reading
Παγκόσμια Μέρα Γέλιου: Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη

Παγκόσμια Μέρα Γέλιου: Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να είναι αστεία, να γελάνε και να κάνουν και τους άλλους να γελάνε

Πολλές φορές τα παιδιά είναι αστεία, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν προσπάθεια, απλώς είναι… Οι κινήσεις τους, το πώς μοιάζουν ή προσπαθούν να μοιάσουν με τους μεγάλους. Οι εκφράσεις και οι γκριμάτσες τους. Η αθωότητά τους. Κάποια έχουν έμφυτη την ιδιότητα ή την ικανότητα του κωμικού – κάποια άλλα πάλι δεν τη διαθέτουν.

Το γέλιο είναι μια ανθρώπινη έκφραση και μια ψυχική ανάγκη. Είναι ταυτόχρονα ένα κοινωνικό φαινόμενο που σχετίζεται με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ο κάθε άνθρωπος. Έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες επηρεάζεται ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα, τις συνήθειες, τα θρησκευτικά πιστεύω, τις δοξασίες, τις κοινωνικές και τις πολιτικές αντιλήψεις, την ελευθερία έκφρασης και λόγου, ακόμα και το κοινωνικό κατεστημένο ή τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Για ένα παιδί ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και πολύ πιο αυθόρμητα. Απαλλαγμένο από τη γνώση των παραγόντων που επηρεάζουν το γέλιο ως κοινωνική αντίδραση, το δικό τους γέλιο –ειδικά των πρώτων χρόνων– είναι πηγαίο, ζωντανό και όχι μόνο δείγμα καλής ψυχικής υγείας αλλά και εξαιρετικά απαραίτητο στοιχείο για να αναπτυχθούν νοητικά και ψυχικά.

Οι γονείς προσέχουν και προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά ό,τι καλύτερο και όλα όσα χρειάζονται για να μεγαλώνουν γερά, υγιή και ευτυχισμένα. Το γέλιο πρέπει να είναι στις προτεραιότητές σας. Πολλές φορές το ξεχνάμε ή το θεωρούμε δεδομένο ή αυτονόητο, όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Σε συνθήκες όπου η επαφή με τη φύση δυσχεραίνει ή θεωρείται πολυτέλεια και όπου οι οικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν και δημιουργούν ολοένα αυξανόμενη πίεση και άγχος, οι ενήλικες δυσκολεύονται να γελάσουν και το γέλιο περνάει στα δευτερεύοντα.

Παραδειγματιστείτε από τα παιδιά. Δείτε τι τα κάνει χαρούμενα και γελάστε μαζί τους. Βρείτε το χαμένο κομμάτι της αθωότητάς σας και του αυθορμητισμού. Κάντε τα να γελάσουν ή αφήστε τα να σας κάνουν εκείνα να γελάσετε. Βάλτε το γέλιο στην καθημερινότητά σας. Το γέλιο χρειάζεται εξάσκηση αλλά είναι παράλληλα κι ένα αντανακλαστικό που όταν το προπονείς αρχίζει να εμφανίζεται αβίαστα και φυσικά. Το γέλιο είναι χαρακτηριστικό ευτυχισμένων ανθρώπων και φανερώνει δυνατούς κι αισιόδοξους χαρακτήρες.

Μάθετε στα παιδιά σας να γελάνε με εσάς όταν κάνετε κάτι αστείο, να γελάνε με τον εαυτό τους όταν κάνουν κάποιο λάθος ή βρίσκονται σε μια κατάσταση που τα κάνει να νιώθουν άβολα. Μιλήστε μαζί τους και ανακαλύψτε τι τα κάνει να γελάνε, τι βρίσκουν εκείνα αστείο. Εξηγήστε τους τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Συμβουλεύστε τα να μη γελάνε με τους άλλους, το γέλιο δεν είναι κοροϊδία. Βρείτε και διδάξτε τους τη λεπτή γραμμή και το πώς να βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στη σοβαρότητα και τη σοβαροφάνεια. Υπάρχουν όρια, υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν στιγμές όπου κάποιος που μπορεί κανείς να γελάσει και άλλες που καλό είναι να μην. Αλλά αυτά ένα παιδί τα μαθαίνει μεγαλώνοντας.

Το χιούμορ και το γέλιο δεν φανερώνουν ανώριμους ή μη σοβαρούς ή ανεύθυνους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που δεν γελάνε συχνά δεν μπορεί κατά βάθος ούτε να είναι ευγενικοί ούτε να έχουν καλοσύνη. Το γέλιο είναι πολιτισμός, είναι καλή διάθεση, δείχνει θετική στάση και προσπάθεια να προσφέρεις. Οι άνθρωποι που κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να γελάσουν είναι δοτικοί, καλόκαρδοι και συμπονετικοί. Όταν δεν γελάνε εις βάρος των άλλων κι όταν δεν χρησιμοποιούν το γέλιο και το χιούμορ για να προσβάλουν, να κοροϊδέψουν ή να φέρουν κάποιον σε δύσκολη θέση.

Δείτε Επίσης

Αν μάθετε στα παιδιά να γελάνε με τον εαυτό τους, τους δίνετε ένα όπλο και έναν σύμμαχο για τις δύσκολες στιγμές, έναν λόγο να βλέπουν την αστεία πλευρά μιας κατάστασης και να προσπαθούν περισσότερο και να βελτιώνονται αντί να τα παρατούν ή να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Το γέλιο είναι σημάδι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Μην τα τιμωρείτε όταν είναι αστεία ή όταν κάνουν πλάκες, αλλά δείξτε τους τι είναι σωστό και τι λάθος. Μπείτε στη διαδικασία να τα πειράξετε κι εσείς. Γαργαλήστε τα ή κάντε τους μια φάρσα. Καθιερώστε μερικές αστείες οικογενειακές παραδώσεις. Κάθε οικογένεια έχει τον δικό της κωδικό γέλιου ή χιούμορ – φτιάξτε έναν. Μην τα μαλώνετε και μην τα αποθαρρύνετε όταν γελάνε, αντίθετα ρωτήστε τα με τι γελάνε, τι είναι αυτό που τους έκανε να γελάσουν … και γελάστε μαζί τους. Το γέλιο ενώνει και δημιουργεί δυνατούς δεσμούς.

Το γέλιο είναι ζωή! Βάλτε το στην καθημερινότητά σας. Το γέλιο θα ξυπνήσει το παιδί που έχετε μέσα σας και θα βρει πολλά κανάλια επικοινωνίας για να χτίσετε μια όμορφη σχέση με τα δικά σας παιδιά!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top