Now Reading
Μη ζηλεύετε το καθαρό μου σπίτι

Μη ζηλεύετε το καθαρό μου σπίτι

Ας σταματήσουμε να κρίνουμε διαρκώς από τη βιτρίνα της ζωής των άλλων και να μαστιγώνουμε
τον εαυτό μας με τύψεις για τις δικές μας «ανεπάρκειες», μας παροτρύνει η Αμερικανίδα αρθρογράφος Rita
Templeton.

Το σπίτι μου είναι σχεδόν πάντα καθαρό, παρόλο που έχω τέσσερα αγόρια που αφήνουν λασπωμένες πατημασιές το πάτωμα και σκουπίζουν μύξες στους τοίχους (γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η καθαριότητα δεν είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα των παιδιών). Ακόμα και τις φορές που είναι ακατάστατο για τα δικά μου δεδομένα, δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ακατάστατο. Για μένα «ακατάστατο» σημαίνει λίγα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη ή μια μικρή στοίβα από ταχυδρομικούς φακέλους στον πάγκο ή οι τσάντες και τα παπούτσια των παιδιών μου σκορπισμένα στο σαλόνι.

Έτσι, για κάποιο λόγο, οι άλλοι υποθέτουν αυτομάτως ότι η ζωή μου είναι τακτοποιημένη σε όλους τους τομείς. Λες και το σπίτι μου καταδεικνύει κάποια υπερφυσική ικανότητά μου να διατηρώ τα πάντα υπό έλεγχο.

Όταν κάποιος με επισκέπτεται για πρώτη φορά, σχεδόν πάντα θα σχολιάσει με κάποια πίκρα: «Μακάρι να μπορούσα να διατηρώ κι εγώ το σπίτι μου τόσο καθαρό». Ενώ, κατά βάθος, κατηγορεί τον εαυτό του. (Είναι η ίδια εσωτερική φωνή που μας λέει ότι δεν είμαστε καλές μητέρες ή ότι έχουμε υπερβολική κυτταρίτιδα.). Τότε εγώ απλώς χαμογελάω και κουνάω το κεφάλι μου, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω χωρίς λόγια ότι το σπίτι τους είναι μια χαρά και πως η ακαταστασία είναι φυσιολογική.

Αλλά αυτό που θα ήθελα πραγματικά να τους πω είναι το εξής: Το σπίτι μου δεν είναι καθαρό επειδή έχω τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μου ή γιατί οι ικανότητές μου να τη διαχειρίζομαι είναι κατά κάποιον τρόπο ανώτερες από τις δικές τους.

Είναι γιατί ένα καθαρό σπίτι είναι τόσο γελοιωδώς σημαντικό για μένα, ώστε παραμελώ άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής μου για να το πετύχω. Ταλαιπωρώντας τον εαυτό μου.

Νιώθω την ανάγκη το περιβάλλον όπου ζω να είναι καθαρό. Αν δεν συμβαίνει αυτό, αισθάνομαι εκνευρισμένη μέχρι να μου δοθεί η ευκαιρία να αποκαταστήσω την τάξη. Ένα τακτοποιημένο σπίτι με κάνει χαρούμενη, αλλά όχι και το σημείο στο οποίο φτάνω για να το διατηρώ έτσι. Όταν με ενοχλεί η ακαταστασία, δεν είμαι σε θέση να συγκεντρωθώ σε τίποτα άλλο μέχρι να καθαρίσω.

Αλλά από τη στιγμή που έχω και άλλες υποχρεώσεις στη ζωή μου, αυτό σημαίνει ότι θυσιάζω κάτι. Γι’ αυτό μπορεί να με βρείτε ξύπνια στη 1 το πρωί, να χαζεύω σαν το ζόμπι την οθόνη του υπολογιστή μου, προσπαθώντας να προλάβω μια προσθεμία στη δουλειά που άφησα πίσω για να τρίψω τη λεκάνη της τουαλέτας και να βάλω πλυντήριο. Ή μπορεί να λέω για μία ακόμα φορά στα παιδιά μου ότι δεν μπορώ να παίξω μαζί τους, επειδή η παρόρμησή μου να πλύνω τα πιάτα και να καθαρίσω τους πάγκους της κουζίνας είναι υπερβολικά ισχυρή για να την αγνοήσω.

Δεν ξέρω γιατί είμαι έτσι, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι πολλές μέρες νιώθω εγκλωβισμένη στην ανικανότητά μου να αφεθώ. Θα μου άρεσε να περάσω ένα απόγευμα παίζοντας μπάλα με τα παιδιά μου στον κήπο ή κάνοντας μια βόλτα, αλλά δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία προτού καθαρίσω την κουζίνα μου μετά το φαγητό. Και μέχρι τη στιγμή που θα έχω τελειώσει, έχει έρθει η ώρα για τα μαθήματα του σχολείου και το μπάνιο των παιδιών. Και έχω καθυστερήσει να παραδώσω κάτι στη δουλειά, γιατί δεν μπορούσα να αφήσω τα άπλυτα ρούχα να μαζεύονται στο σπίτι και εκείνο το αυτοκόλλητο κολλημένο στο πάτωμα.

Λοιπόν, ναι. Το σπίτι μου είναι καθαρό. Αλλά πίσω από τη μυρωδιά της χλωρίνης και τα πατώματα που αστράφτουν κρύβεται το μικρό μου, βρόμικο μυστικό: Θα ήθελα να μπορούσα να αφεθώ, έστω και για λίγο. Θα ήθελα να ήμουν όπως οι φίλες μου, οι οποίες εύχονται να ήταν όπως εγώ. Και με ενοχλεί το γεγονός ότι κάποιος αισθάνεται «λιγότερος» όταν έρχεται στο τακτοποιημένο σπίτι μου και το συγκρίνει με το δικό του.

Αυτό συμβαίνει όμως με ό,τι βλέπουμε στην επιφάνεια. Σπεύδουμε να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας, γιατί πιστεύουμε ότι οι ζωές των άλλων είναι πολύ καλύτερες, παρόλο που δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα από τα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια.

Δείτε Επίσης

Λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε ανεπαρκείς γιατί κάποιος άλλος φαίνεται να έχει ό,τι μας λείπει, αλλά συνήθως δεν έχουμε πρόσβαση σε ολόκληρη την τούρτα, παρά μόνο σε ένα τέλεια κομμένο κομματάκι της.

Εκείνος που ανεβάζει διαρκώς φωτογραφίες από πολυτελείς διακοπές ή αγορές ίσως είναι βυθισμένος στα χρέη. Εκείνη που είναι αξιοζήλευτα λεπτή ίσως λιμοκτονεί για να παραμείνει έτσι. Το χαμογελαστό, χαρούμενο ζευγάρι που βλέπουμε στο Facebook ίσως στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη σχέση του. Δεν λέω ότι αυτό συμβαίνει πάντα, φυσικά – αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στ’ αλήθεια. Δεν μπορούμε να κρίνουμε μία ιστορία από ένα και μόνο κεφάλαιο.

Αν λοιπόν έρθετε στο σπίτι μου και το βρείτε πιο καθαρό από το δικό σας και αρχίσετε να σκέφτεστε ότι και το δικό σας θα έπρεπε να είναι έτσι, αναλογιστείτε αυτό: Ενώ εγώ έτριβα και σκούπιζα, εσείς πιθανότατα περνούσατε χρόνο με την οικογένειά σας ή κάνατε κάτι άλλο που εγώ έχω στερηθεί.

Τι είναι πιο σημαντικό: οι φρεσκοπλυμένες κουρτίνες και το γυαλισμένο παρκέ ή το να δίνετε στα παιδιά σας ένα υγιές παράδειγμα της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή σας;

Μη ζηλεύετε τους άλλους. Μην αισθάνεστε ότι εσείς κάνετε μέτρια δουλειά. Αγνοήστε το νεροχύτη με τα άπλυτα πιάτα και τη στοίβα της μπουγάδας και πηγαίνετε να παίξετε με τα παιδιά σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top