Now Reading
Μπορούν τα φρούτα και τα λαχανικά να υπονομεύσουν τη γονιμότητά μας;

Μπορούν τα φρούτα και τα λαχανικά να υπονομεύσουν τη γονιμότητά μας;

Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μιας πρόσφατης έρευνας.

Ιδιαίτερα την περίοδο που προσπαθούμε να συλλάβουμε, δίνουμε έμφαση σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η οποία πρέπει να αποτελείται από άφθονα φρούτα και λαχανικά, σωστά; Εξαρτάται.

Γιατί σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων που εντοπίζονται σε πολλά φυτικά προϊόντα συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα αλλά και υψηλότερο κίνδυνο αποβολής στην εγκυμοσύνη.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η έκθεση σε χαμηλές δόσεις παρασιτοκτόνων μέσα από τη διατροφή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι εγκυμονούσες και τα έμβρυα, αλλά και τα παιδιά», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr. Yu-Han Chiu, συνεργάτιδα του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η μελέτη έγινε σε 325 γυναίκες 18-45 ετών που υποβάλλονταν σε θεραπείες ενίσχυσης της γονιμότητάς τους με τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι εθελόντριες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τη συνολική κατάσταση της υγείας τους και τη διατροφή τους.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, σε σχέση με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο από μία μερίδα φρούτων και λαχανικών με υψηλές ποσότητες υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων, εκείνες που τρώνε 2,3 μερίδες και πάνω την ημέρα έχουν 18% χαμηλότερες πιθανότητες να συλλάβουν και 26% λιγότερες πιθανότητες η εγκυμοσύνη τους να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο τοκετό.

Ανάμεσα στα φυτικά προϊόντα που περιέχουν χαμηλές ποσότητες παρασιτοκτόνων είναι το αβοκάντο, το κρεμμύδι, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το καλαμπόκι και ο χυμός πορτοκάλι. Αντιθέτως, μερικά από αυτά που περιέχουν υψηλές ποσότητες παρασιτοκτόνων είναι τα φρέσκα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, οι φράουλες, οι πιπεριές και το σπανάκι.

Φυσικά, οι ερευνητές δεν μας συνιστούν να βγάλουμε τα φρούτα και τα λαχανικά από τη διατροφή μας.

Δείτε Επίσης

«Μια λογική λύση, σύμφωνα με αυτά τα συμπεράσματα, είναι να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά με χαμηλές ποσότητες παρασιτοκτόνων. Και όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες παρασιτοκτόνων, να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα».

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος των βιολογικών ειδών. Όπως, ωστόσο, σχολίασε ο dr Jorge Chavarro, επίσης καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «παρόλο που απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά μας, πλέον είμαι πιο πρόθυμος να πληρώσω τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για βιολογικά μήλα και σταφύλια σε σχέση με τότε που ξεκινήσαμε αυτό το πρότζεκτ».

Σε κάθε περίπτωση, το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία και τη γονιμότητά μας είναι να πλένουμε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μας κάτω από τρεχούμενο νερό, όπως συμβουλεύει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top