Now Reading
Μελέτη υποστηρίζει ότι η διάρκεια θηλασμού σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία

Μελέτη υποστηρίζει ότι η διάρκεια θηλασμού σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία

Η διάρκεια του θηλασμού σχετίζεται με βελτιωμένες γνωστικές βαθμολογίες στις ηλικίες 5 έως 14 ετών

Η σχέση μεταξύ της διάρκειας του θηλασμού και των βαθμολογιών των γνωστικών τεστ αργότερα στην παιδική ηλικία έχει αντίκτυπο ακόμη και μετά τον έλεγχο της κοινωνικοοικονομικής και της νοημοσύνης της μητέρας.

Η διάρκεια του θηλασμού σχετίζεται με βελτιωμένες γνωστικές βαθμολογίες στις ηλικίες 5 έως 14 ετών, ακόμη και μετά τον έλεγχο της κοινωνικοοικονομικής θέσης και της μητρικής γνωστικής ικανότητας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από τους Reneé Pereyra-Elías, Maria Quigley και Claire Carson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, U.K.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και των τυποποιημένων βαθμολογιών τεστ νοημοσύνης. Ωστόσο, μια αιτιώδης σχέση εξακολουθεί να συζητείται. Τα βελτιωμένα γνωστικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγηθούν από άλλα χαρακτηριστικά –όπως η  κοινωνικοοικονομική και η μητρική νοημοσύνη– των γυναικών που θηλάζουν τα μωρά τους.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 7.855 βρέφη που γεννήθηκαν το 2000-2002 και παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των 14 ετών στο πλαίσιο της Μελέτης κοόρτης χιλιετίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κοόρτη δεν σχεδιάστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τη συσχέτιση μεταξύ θηλασμού και γνωστικής ικανότητας, αλλά περιλάμβανε τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη διάρκεια οποιουδήποτε θηλασμού, τη διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού, τις λεκτικές γνωστικές βαθμολογίες στις ηλικίες 5, 7, 11 και 14 ετών, χωρικές γνωστικές βαθμολογίες σε ηλικίες 5, 7 και 11, καθώς και πιθανοί επιδραστικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών και της μητρικής γνώσης, όπως βασίζεται σε τεστ λεξιλογίου.

Οι μη προσαρμοσμένες συσχετίσεις διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες διάρκειες θηλασμού συσχετίστηκαν με υψηλότερα λεκτικά και χωρικά γνωστικά σκορ σε όλες τις ηλικίες έως την ηλικία των 14 και 11 ετών, αντίστοιχα. Αφού λήφθηκαν υπόψη οι διαφορές στην κοινωνικοοικονομική θέση και τη μητρική γνωστική ικανότητα, τα παιδιά που θήλασαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε γνωστικά μέτρα έως την ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν θήλαζαν. Οι μεγαλύτερες διάρκειες θηλασμού συσχετίστηκαν με μέση γνωστική βαθμολογία 0,08 έως 0,26 τυπικές αποκλίσεις υψηλότερες από τη μέση γνωστική βαθμολογία όσων δεν θήλασαν ποτέ. Αυτή η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή για ένα μεμονωμένο παιδί, αλλά θα μπορούσε να είναι σημαντική σε επίπεδο πληθυσμού.

Δείτε Επίσης

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του θηλασμού και των γνωστικών βαθμολογιών παραμένει μετά την προσαρμογή για κοινωνικοοικονομική και νοημοσύνη της μητέρας.

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν ο θηλασμός ενός μωρού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βελτιώνει τη γνωστική του ανάπτυξη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες που έχουν περισσότερα εκπαιδευτικά προσόντα και είναι πιο οικονομικά προνομιούχες τείνουν να θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η ομάδα τείνει να βαθμολογείται υψηλότερα σε γνωστικά τεστ. Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα μωρά που θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα καταφέρνουν καλύτερα στις γνωστικές αξιολογήσεις. Ωστόσο, στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι ακόμη και αφού λάβαμε αυτές τις διαφορές υπόψη, τα παιδιά που θήλασαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε γνωστικά μέτρα έως την ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν θήλασαν. Αυτή η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή για ένα μεμονωμένο παιδί, αλλά μπορεί να είναι σημαντική σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή μέτρηση».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top