Now Reading
Μεγαλώνοντας παιδιά που θα αγαπήσουν τον εαυτό τους

Μεγαλώνοντας παιδιά που θα αγαπήσουν τον εαυτό τους

Βοηθήστε τα να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση από την παιδική τους ηλικία

Το να έχουν τα παιδιά καλή εικόνα για τον εαυτό τους, το να νιώθουν ικανοποίηση για όσα καταφέρνουν και το να πιστεύουν στις δυνάμεις τους είναι κάτι που ως γονείς ή ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία, για να τα βοηθήσουμε από νωρίς να μάθουν να φροντίζουν και να αγαπούν τον εαυτό τους. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη βρεφική ηλικία και να αναπτύσσεται συνεχώς, όπως θα ενισχύεται η επαφή και ο δεσμός μας θα γίνεται πιο δυνατός. Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας από πριν τις ανάγκες των παιδιών, σε κάθε εξελικτικό τους στάδιο, θα μπορείτε να τους προσφέρετε τα απαραίτητα εφόδια, ανάλογα με την ηλικία τους.

Χτίζω έναν δυνατό και υγιή δεσμό με το μωρό μου

Αισθήσεις. Μέσα από την επαφή σας σώμα με σώμα, το βλέμμα σας, την ομιλία σας καθώς και την ανταπόκρισή σας στις ανάγκες του μωρού σας μπορείτε να χτίσετε γερές βάσεις ως προς τη σύνδεση μαζί του. Να μιλάτε στο μωρό σας, να του εξηγείτε τι κάνετε κάθε στιγμή που είστε μαζί, να περιμένετε μια «απάντησή» του και κυρίως να το παρατηρείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο έρχεστε πιο κοντά, το κατανοείτε καλύτερα και, στην ουσία, περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο, ακόμα και κατά την αλλαγή της πάνας ή το τάισμά του.

Είναι σημαντικό λοιπόν, προκειμένου να πετύχετε τα παραπάνω, να επιβραδύνετε τον ρυθμό σας και να ακολουθήσετε τον ρυθμό των παιδιών, όπως συμβουλεύουν οι Simone Davies και Junnifa Uzodike στο βιβλίο τους Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό.

Στο βιβλίο αυτό αξιοποιούν τη μέθοδο Μοντεσσόρι και, μέσα από συμβουλές και παραδείγματα, βοηθούν τους νέους γονείς να κατανοήσουν τις ανάγκες του μωρού τους και να δημιουργήσουν τις βάσεις για μια υγιή σχέση που θα τους συντροφεύει μια ζωή. Το βιβλίο  Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών), που υπογράφει η Simone Davies, εστιάζει κυρίως στην ανατροφή των παιδιών 1-3 ετών.

Θετική σκέψη

Μέσα στην καθημερινότητα και καθώς μεγαλώνει ένα παιδί θα υπάρξουν πολλές δύσκολες στιγμές, με αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία των αρνητικών αυτών συναισθημάτων και στη συνέχεια να καλλιεργήσετε έναν θετικό τρόπο σκέψης απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις, ξεκινώντας πάντα από τον ίδιο σας τον εαυτό! Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να χτίσει την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή του. Αν ακούτε το παιδί σας και προσπαθείτε μαζί να βρείτε τρόπους για να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, τότε μπορείτε να του προσφέρετε ένα σημαντικό εργαλείο για το υπόλοιπο της ζωής του: τη θετική στάση ζωής! Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ή να συμβουλευτείτε ένα εγχειρίδιο που θα σας δώσει ιδέες για όλα τα παραπάνω.

Το βιβλίο Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να είναι χαρούμενο της Caroline Roope από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένας έξυπνος οδηγός με πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να υιοθετήσει θετική στάση ζωής και να χτίσει την ψυχική ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.

Σημαντικοί «άλλοι»

Ο χρόνος που περνάει ένα παιδί με τους φίλους του αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της υγιούς ανάπτυξής του. Είναι σημαντικό λοιπόν οι γονείς να το βοηθήσουν να χτίσει ένα δίκτυο υποστήριξης φίλων, ώστε να κοινωνικοποιηθεί και να γνωρίσει διαφορετικά παιδιά με διαφορετικές εμπειρίες ζωής.

Το βιβλίο της Poppy O’Neill Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους αποτελεί έναν έξυπνο οδηγό με πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει ισχυρότερους δεσμούς και να νιώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση για να κάνει νέους φίλους.

Ευαισθητοποίηση στο «διαφορετικό»

Όσο μεγαλώνει ένα παιδί είναι σημαντικό να μπορεί να συναισθάνεται τους άλλους, καθώς και να αποκτήσει από το περιβάλλον του αξίες και ιδανικά. Αν οι γονείς και το σχολικό περιβάλλον αποδέχονται το διαφορετικό, το αγκαλιάζουν και δεν κάνουν καμία διάκριση, τότε και αυτό θα μάθει να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό, με τα δικά του χαρίσματα.

Αν το μικρό σας έχει μαθησιακές δυσκολίες ή σύνδρομο Άσπεργκερ, είναι υπερκινητικό ή δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμάστε πως δεν είναι λιγότερο «καλό» από τα υπόλοιπα. Το παιδί σας έχει τις ίδιες ανάγκες με τα υπόλοιπα παιδιά, απλώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Ζητήστε την απαραίτητη βοήθεια από ειδικούς και συμβουλευτείτε και σχετικά βιβλία, όπως το Το παιδί μου είναι διαφορετικό. Πώς να το βοηθήσω; της Marina Failliot-Laloux, με το οποίο θα μπορέσετε να κατανοήσετε οποιεσδήποτε δυσκολίες του, να το καθοδηγήσετε σωστά και να του δώσετε δύναμη!

Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία

Το παιδί, εφόσον από μωρό έχει νιώσει την απαραίτητη φροντίδα και αγάπη, αλλά και την ασφάλεια από γονείς και φίλους, και έχει χτίσει μια δυνατή σχέση μαζί τους, που βασίζεται στην κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, περνάει σε ένα δύσκολο στάδιο, αυτό της εφηβείας.

Εδώ προκύπτουν σημαντικά θέματα, όπως συναισθηματικές εξάρσεις, άγχος, πίεση των φίλων, εκφοβισμός, αφύπνιση σεξουαλικότητας, εξάρτηση από οθόνες, κλείσιμο στον εαυτό τους, αμφισβήτηση αξιών.

Σε αυτή τη φάση το παιδί, που λίγα χρόνια νωρίτερα ήταν στην αγκαλιά σας, κλείνει ολοένα και περισσότερο την πόρτα του δωματίου του, αλλά και του εσωτερικού του κόσμου. Να θυμάστε όμως πως είναι αναγκαίο να το κάνει για να πάρει την απόστασή του από εσάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν σας χρειάζεται. Πρέπει να αισθάνεται ότι εσείς, πίσω από την κλειστή πόρτα, είστε εκεί όποτε εκείνο το έχει ανάγκη. Ο ισχυρός δεσμός που υπάρχει μεταξύ σας και το αίσθημα της ασφάλειας θα το βοηθήσουν να βρει το σημαντικό μονοπάτι της ανεξαρτησίας του.

Στον πέμπτο και τελευταίο τόμο της εικονογραφημένης σειράς Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα: Εφηβεία – Η πορεία προς την ανεξαρτησία, η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery, μέσα από πραγματικά περιστατικά, βοηθάει τους γονείς να κατανοήσουν την εξελικτική διαδικασία και τις ανάγκες των παιδιών στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Stand by me

Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα ένα παιδί είναι αγάπη και στήριξη. Θέλει να νιώθει ότι οι γονείς του το υπολογίζουν και το αποδέχονται. Ότι πιστεύουν σε αυτό και ότι με υπομονή και στοργή θα το βοηθήσουν ώστε τις αδυναμίες του να τις μετατρέψει σε πλεονεκτήματα και να μάθει να τις διαχειρίζεται. Ωστόσο οι γονείς, όσο καλές προθέσεις και να έχουν, δεν είναι παντογνώστες. Μπορούν όμως να έχουν στο πλευρό τους πολύτιμους συμμάχους, όπως ειδικούς επαγγελματίες και χρήσιμα βιβλία, που θα τους βοηθήσουν να πλοηγηθούν με ασφάλεια σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού τους και να λύσουν πιθανές απορίες για δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο γεμάτο προκλήσεις ταξίδι της ανατροφής.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top