Now Reading
Μαμά μαμά, μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι τους;

Μαμά μαμά, μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι τους;

Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να κοιμηθεί σε φιλικό σπίτι;

Έχοντας μεγαλώσει με τους συγγενείς μου σε άλλες πόλεις από εκεί που έμενε η οικογένειά μου, από μικρή ηλικία όταν τους επισκεπτόμασταν είχα μάθει να «ξενοκοιμάμαι»! Ακόμα και τώρα το να κοιμόμαστε στρωματσάδα με τα ξαδέρφια μου ή να μοιραζόμαστε ένα μεγάλο κρεβάτι ή να αλλάζουμε κρεβάτια μες στη νύχτα… εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Αλλά και στην πρώτη κολλητή του, την καλύτερη φίλη μου από το νηπιαγωγείο, επειδή οι γονείς μας ήταν χρόνια οικογενειακοί φίλοι θυμάμαι με ανυπομονησία πότε θα ερχόταν το βράδυ που θα με άφηναν οι γονείς μου να μείνω σπίτι της και να κοιμηθώ ή πότε θα την άφηναν οι δικοί της να κοιμηθεί στο δικό μου…

Έτσι, δεν μου έκανε καμιά εντύπωση όταν με την ίδια φυσικότητα ο γιος μου άρχισε να κοιμάται μερικές φορές στο σπίτι της θείας του, μαζί με την ξαδέρφη του που έχουν την ίδια ηλικία, και παρά που μένουμε στην ίδια πόλη, η απόσταση που μας χωρίζει είναι σαν να μένουμε μακριά…  Δεν αντέδρασα περίεργα ούτε παραξενεύτηκα επίσης όταν εξέφρασε την ίδια επιθυμία αλλά αυτή τη φορά όχι για την ξαδέρφη του αλλά για να μείνει να κοιμηθεί στο σπίτι του καλύτερού του φίλου από το νηπιαγωγείο, ο οποίος ευτυχώς μένει κοντά μας – και ακόμα πιο ευτυχώς συνεχίζουν πού και πού να κοιμάται ο ένας στο σπίτι του άλλου παρόλο που πλέον τους χωρίζει μια σχολική τάξη και ενώ πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία.

Συνήθως τα παιδιά, αν και όχι όλα, είναι πιο έτοιμα στο ενδεχόμενο να κοιμηθούν σε άλλο σπίτι, έξω από τη γονική εστία – απ’ ό,τι οι γονείς τους. Συνήθως προκύπτει εντελώς φυσικά κι αβίαστα, όταν έχετε βγει δύο οικογένειες μαζί έξω με τα παιδιά σας και φτάσει η ώρα του αποχωρισμού, ενώ τα μικρά της παρέας συνεχίζουν να περνάνε καλά ή έχουν ακόμα πολλά να πούνε, η ιδέα να συνεχιστεί η βραδιά τους, ειδικά αν δεν έχουν σχολείο την επομένη, φαντάζει στα μάτια τους κάτι παραπάνω από εξαιρετική… Αν και τα δύο παιδιά είναι εξίσου ενθουσιασμένα με την προοπτική αυτή, αν οι γονείς μεταξύ σας γνωρίζεστε καλά, αν ξέρετε ότι το σπίτι στο οποίο θα μείνει το δικό σας παιδί είναι ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί εκείνο να νιώσει άνετα και δεν θα έχει δυσκολίες προσαρμογής ή ύπνου, τότε προχωρήστε και δώστε άφοβα τη συγκατάθεσή σας.

Τα παιδιά που είναι έτοιμα να κοιμηθούν σε άλλο σπίτι δείχνουν από νωρίς τάσεις ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Η προσαρμοστικότητά τους επίσης είναι μία από τις αρετές που τα ξεχωρίζει. Η διαδικασία αυτή τονίζει επιπλέον την αυτοπεποίθησή τους αλλά και την εμπιστοσύνη που εισπράττουν από τους γονείς τους. Τονώνεται η κοινωνικότητά τους αλλά και περεταίρω κοινωνικές δεξιότητες. Έρχονται σε επαφή με άλλες συνήθειες, αλλά δεδομένα – βλέπουν πώς λειτουργούν εκ των έσω άλλες οικογένειες. Βέβαια πρόκειται για μια αμφίδρομη διαδικασία, και το παιδί που φιλοξενεί εξίσου καλλιεργεί τα παραπάνω στοιχεία κι επιπλέον αναπτύσσει το προτέρημα του να μοιράζεται, γίνεται δοτικό και μαθαίνει στο ρόλο του οικοδεσπότη.

Φροντίστε να έχει μαζί του το παιδί ό,τι χρειάζεται: πιτζάμες, μια αλλαξιά, κάποιο παιχνίδι ή κουκλάκι που έχει για τον ύπνο. Φροντίστε να ενημερώσετε τους γονείς για αλλεργίες, διατροφικές ιδιοτροπίες, προτιμήσεις, ή ιεροτελεστίες πριν από τον ύπνο… Όσο μεγαλώνουν απλοποιούνται πολύ οι διαδικασίες. Ήδη από τη δεύτερη φορά γίνονται όλα πιο εύκολα. Αντίστοιχα αν εσείς είστε αυτοί που θα φιλοξενήσετε το άλλο παιδί, ετοιμάστε ένα δωμάτιο… άνετο για δύο. Λάβετε υπόψη σας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου παιδιού. Δώστε τους χώρο και ιδιωτικότητα. Κάντε το να νιώσει άνετα – σαν το σπίτι του.

Δείτε Επίσης

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς προβλήματα ύπνου και χωρίς τσακωμούς (και χωρίς να γκρεμίσουν το σπίτι όπου γίνεται η φιλοξενία) – έχετε κερδίσει ένα τεράστιο δώρο ως προς το άγχος αποχωρισμού που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά μικρής ηλικίας και ταυτόχρονα βάζετε τις βάσεις για υγιείς, σταθερές και μακροχρόνιες φιλίες. Μπορείτε να καθιερώσετε μια τακτική χρονικά επανάληψη, να είναι μια περιοδική συνήθεια, και βέβαια –αν είναι εφικτό– είναι σημαντικό να γίνεται εκ περιτροπής, να διαδέχονται το ένα παιδί με το άλλο το ρόλο του οικοδεσπότη με το ρόλο του φιλοξενούμενου…

Στα θετικά, μπορείτε να συμπεριλάβετε και τον ξαφνικό ελεύθερο χρόνο που αποκτάτε για εσάς και τον σύντροφό σας!    

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top