Now Reading
Μαμά, θα ψηφίσεις στις εκλογές;

Μαμά, θα ψηφίσεις στις εκλογές;

Μαθήματα αγωγής του πολίτη στην πράξη…

Ζούμε σε μια εποχή που η πολιτική απαξιώνεται και οι πολιτικοί απαξιώνονται ακόμα περισσότερο, όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό και με τους θεσμούς. Το να ψηφίζει κανείς δεν αποτελεί απλώς ιερό δικαίωμα –για το οποίο έχουν γίνει άπειροι αγώνες και σε μερικά κράτη αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα– αλλά την υπέρτατη υποχρέωση και καθήκον όλων μας.

Στις μέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί η δημοκρατία ή η δικτατορία των likes, ξαφνικά μέσα στη μέρα μας έχουμε «δικαίωμα ψήφου» για χιλιάδες αναρτήσεις που μας αφορούν ή όχι, τα αντανακλαστικά μας ωστόσο για συμμετοχή ή ενεργή δράση μειώνονται σταδιακά καθώς θεωρούμε ότι ήδη συμμετέχουμε ή προσφέρουμε πολλά πατώντας εικονίδια και επιλογές αφής στο κινητό ή την οθόνη μας.

Οι εκλογές δεν είναι μια αγγαρεία. Μια ταλαιπωρία χωρίς λόγο. Και ως γονείς είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε στα παιδιά μας το σωστό μήνυμα. Το μήνυμα δεν αφορά τις πολιτικές προτιμήσεις, το τι θα ψηφίσει κανείς, αλλά την ίδια τη διαδικασία της ψήφου.

Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας και όχι μόνο, το πρώτο κόμμα που βγαίνει στις εκλογές είναι η αποχή. Φέτος ρεκόρ έχει σημειώσει ο αριθμός υποψηφίων. Εκλογές και πολιτική δεν είναι μόνο να κατεβαίνεις σε έναν συνδυασμό, να είσαι κομματικός ή πολιτικός υποψήφιος, εκλογές σημαίνει έχω δικαίωμα να αποφασίσω, έχω δικαίωμα να επιλέξω, έχω δικαίωμα να πω τη γνώμη μου και αυτή η γνώμη να μετρήσει και να ακουστεί άσχετα από το αν θα κάνει ή όχι τη διαφορά.

Ασχολούμαι με τις εκλογές σημαίνει ασχολούμαι με τα κοινά. Μπαίνω σε μια γόνιμη διαδικασία. Ενημερώνομαι για όσα με αφορούν ως πολίτη και για όσα συμβαίνουν γύρω μου.

Ειδικά στις συγκεκριμένες εκλογές αποφασίζω για πράγματα που αφορούν την καθημερινότητά μου, καθώς οι δημοτικές εκλογές έχουν να κάνουν άμεσα με τον τόπο στο οποίο ζω εγώ και μεγαλώνω τα παιδιά μου. Αφορούν την καθαριότητα, τη δημοτική συγκοινωνία, το πράσινο, τη διαχείριση των δημόσιων χώρων, το περιβάλλον και πολλά ακόμα που αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά.

Δείτε Επίσης

Όμως και οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές γιατί βγαίνω από το στενό μου χώρο, από το απτό καθημερινό μου περιβάλλον και νιώθω ότι ανήκω σε ένα ευρύτερο σύνολο, σε μια μεγαλύτερη συνάθροιση ανθρώπων και χωρών κι οφείλω να έχω άποψη για το ποιος θα με αντιπροσωπεύει σε αυτό που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκλογές είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το δικαίωμα της ψήφου, για τις εκλογικές διαδικασίες, για τα πολιτεύματα ακόμα και την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και στην ερώτηση «μαμά (ή μπαμπά), θα ψηφίσεις σε αυτές τις εκλογές», θα είναι ωραίο η απάντηση να είναι «και βέβαια ναι».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top