Now Reading
Μαζί στη δουλειά – ώρα για περιπέτεια!

Μαζί στη δουλειά – ώρα για περιπέτεια!

Πώς μια υποχρεωτική «επίσκεψη» στο χώρο εργασίας σας μπορεί να γίνει μια υπέροχη ευκαιρία

Μια σχολική αργία, μια απεργία των εκπαιδευτικών, μια ανακοίνωση ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και το παιδί δεν έχει με ποιον να μείνει στο σπίτι ενώ εσείς δεν μπορείτε να λείψετε από τη δουλειά… Ψυχραιμία! Αν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε στον χώρο εργασίας το παιδί σας μαζί, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν θα είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία μαμά που θα πάει στο γραφείο ή στη δουλειά της μαζί με το παιδί. Μάλιστα σε κάποιες χώρες και σε κάποια επαγγελματικά περιβάλλοντα καθιερώνουν ειδικές μέρες κατά τη διάρκεια της χρονιάς που όπου όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν μαζί στη δουλειά τους τα παιδιά – ως αφορμή για επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά κι ως έναν επιπλέον τρόπο βελτίωσης της επικοινωνίας και του δεσμού των παιδιών με τους γονείς τους.

Τα παιδιά συνηθίζουν να βλέπουν κάθε τι καινούργιο με ενθουσιασμό. Έτσι και η ιδέα να σας συνοδέψουν στο γραφείο ή στο εργασιακό σας χώρο συνήθως είναι κάτι που ακούν με μεγάλη ευχαρίστηση. Προετοιμάστε τα μιλώντας τους από πριν για το τι να περιμένουν, πώς χρειάζεται να συμπεριφερθούν και συζητήστε μαζί τους αν υπάρχει κάτι από πριν που θέλουν να ρωτήσουν. Δείτε το ως αφορμή στη διαδρομή να τους εξηγήσετε τι κάνετε και ποια ακριβώς είναι η δουλειά σας.

Τα παιδιά ξετρελαίνονται με οτιδήποτε δεν είναι δική τους «υποχρέωση» και βλέπουν με μεγάλη περιέργεια ό,τι αφορά τους γονείς τους ή τους «μεγάλους» γενικότερα. Ο χώρος της εργασίας σας είναι ο κατάλληλος τόπος για να γυμνάσουν την περιέργειά τους. Προετοιμαστείτε για πολλά «γιατί γίνεται αυτό» και «πώς το κάνεις αυτό». Επίσης θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα αν είχαν τη δυνατότητα να νιώσουν χρήσιμοι και να σας βοηθήσουν.

Κάντε λοιπόν αυτή τη μέρα που αρχικά εσάς σας αγχώνει ως προοπτική να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για να περάσετε μια μέρα στη δουλειά που θα σας μείνει αξέχαστη. Αν μάλιστα δεν προέκυψε ξαφνικά και είναι κάτι που ενδεχομένως να αφορά κι άλλους/άλλες συναδέλφους από τη δουλειά σας κανονίστε να έχουν παρέα κι άλλα παιδιά. Συνήθως είναι πιο εύκολο να απασχοληθούν περισσότερα παιδιά – απ’ ό,τι ένα που πιθανώς κάποια στιγμή να βαρεθεί ή να δυσανασχετήσει.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει η παραπάνω δυνατότητα και εμφανιστείτε μόνο εσείς με το παιδί σας στη δουλειά σας, υπάρχουν απλοί τρόποι για να κυλήσει η μέρα χωρίς να σας δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και το παιδί να απασχοληθεί δημιουργικά!

Δείτε Επίσης

  • Πάρτε μαζί σας ό,τι μπορεί να είναι απαραίτητο για να έχει το παιδί: μπλοκ ζωγραφικής ή τα μαθήματά του για το σχολείο.
  • Φτιάξτε του μια μικρή γωνιά κοντά σας –αν είναι δυνατό– που να μην ενοχλεί ούτε εσάς ούτε τους συναδέλφους σας αρκεί και το παιδί να νιώθει άνετα εκεί που είναι και καλό θα ήταν να έχει οπτική επαφή μαζί σας.
  • Φτιάξτε ένα χώρο που να θυμίζει μικρογραφία του δικού σας γραφείου για να νιώσει λίγο σαν συνάδελφός σας – τα παιδιά το λατρεύουν αυτό!
  • Συστήστε το στους συναδέλφους σας και δώστε του την ευκαιρία να μιλήσει για τον εαυτό του – είναι κάτι που θα τονώσει ιδιαίτερα την αυτοπεποίθησή του και τις κοινωνικές του δεξιότητες
  • Πάρτε υγιεινά σνακ μαζί σας για να μην πεινάει αλλά αποφύγετε τα γλυκά για να μην έχει περίσσευμα ενέργειας που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί σε ένα κλειστό και σοβαρό περιβάλλον εργασίας
  • Ξεναγήστε το στη δουλειά σας – δείξτε του πώς λειτουργεί, σε τι τομείς είναι χωρισμένη η εταιρεία, ποια διαφορετικά στάδια υπάρχουν και πόσες ξεχωριστές ενδεχομένως ιδιότητες
  • Δώστε του την ευκαιρία να ρωτήσει όποια απορία του δημιουργηθεί είτε σε εσάς είτε στον αρμόδιο συνάδελφό σας
  • Δώστε του κάποιες αρμοδιότητες ή αφήστε το να σας βοηθήσει σε κάτι που αφορά τη δουλειά σας – ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Μπορεί, για παράδειγμα, να σας βοηθήσει στις φωτοτυπίες, στο να ξεχωρίσει κάποια έγγραφα ή να βάλει σφραγίδες (αυτό με προσοχή…)
  • Φροντίστε να κάνετε κάποιο σύντομο διάλειμμα – και να κάνετε μια μικρή βόλτα γύρω από τη δουλειά σας ή για να φάτε κάπου εκεί κοντά.

Το να σας συνοδέψει το παιδί στη δουλειά σας όχι μόνο δεν είναι κάτι που πρέπει να το βλέπετε ως αγγαρεία ή που να σας κάνει να νιώσετε άσχημα ή τύψεις για τα καθήκοντά σας είτε ως μαμά είτε ως εργαζόμενη. Για τα παιδιά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούν σε έναν χώρο διαφορετικό για εκείνους αλλά σημαντικό για εσάς και ο οποίος θα τους προσφέρει πολλές δυνατότητες για νέες γνώσεις αλλά και όπου θα περάσει υπέροχα. Θα σας δει πώς λειτουργείτε στον επαγγελματικό σας χώρο και θα ανακαλύψει πτυχές και χαρακτηριστικά για εσάς που αγνοούσε. Θα έρθει σε επαφή με ένα κομμάτι της ζωής σας που μέχρι τώρα απλώς φανταζόταν. Θα του δημιουργηθούν εικόνες και αναμνήσεις που αργότερα ίσως παίξουν ρόλο και για τα δικά του επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Θα του δοθεί η ευκαιρία να μοιραστεί τις εντυπώσεις του από αυτή την εμπειρία με τους συμμαθητές και τους φίλους του στο σχολείο. Μπορεί να του δοθεί ακόμα η ευκαιρία να κάνει νέους φίλους αν έχει τύχει να φέρουν κι άλλοι τα παιδιά τους στη δουλειά σας την ίδια μέρα.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η εμπειρία θα κάνει καλό και στους δυο σας – είναι μια διαδικασία που ευνοεί σημαντικά τη σχέση, την επικοινωνία, το δέσιμο αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος της εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top