Now Reading
Μήπως οι άλλοι σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή μαμά;

Μήπως οι άλλοι σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή μαμά;

Τα δύο τρίτα των γυναικών εισπράττουν από τους γύρω τους την αποδοκιμασία για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ένας άγνωστος στην παραλία σε κοιτάει αυστηρά επειδή άφησες το νήπιό σου να απομακρυνθεί δύο μέτρα από κοντά σου για να παίξει με την άμμο. Η μαμά σου σου υπενθυμίζει διαρκώς πόσο αδύνατος είναι ο γιος σου «γιατί δεν ασχολείσαι αρκετά με τη διατροφή του». Μια συνάδελφός σου στο γραφείο καυχιέται για τα τελευταία κατορθώματα της κόρης της στο σχολείο, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί πόσο πίσω έχει μείνει η δική σου στις επιδόσεις της. Πιθανότατα κάποια στιγμή στη ζωή σου θα έχεις ζήσει ένα παρόμοιο σκηνικό, το οποίο σε κάνει να αισθάνεσαι ανεπαρκής ως μητέρα. Δεν συμβαίνει όμως μόνο σε εσένα.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε 475 γυναίκες με παιδιά 0 έως 5 ετών, τα δύο τρία των μαμάδων έχουν αισθανθεί σε κάποια φάση της ζωής τους να κατακρίνονται από τους γύρω τους για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ποιοι είναι οι πιο… ένθερμοι επικριτές τους; Τα μέλη της ίδιας τους της οικογένειας (όπως οι δικοί τους γονείς ή τα πεθερικά τους).

Οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη είπαν, συγκεκριμένα, ότι δέχονται κριτική για τη μέθοδο πειθαρχίας που προσπαθούν να εφαρμόσουν το παιδί τους, ενώ γύρω στις μισές απάντησαν ότι κυρίως εισπράττουν την αποδοκιμασία για τη διατροφή του και το πρόγραμμα ύπνου του. Γύρω στο 40% των συμμετεχόντων σχολίασε ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο των άλλων για την επιλογή του είτε θηλάσει το παιδί του είτε να του δώσει γάλα του εμπορίου.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, όπως σχολίασε μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η Sarah, η κριτική είναι μάλλον επιζήμια. «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ένταση που βιώνουν οι μαμάδες καθώς οι γονεϊκές συμβουλές που εισπράττουν τις κάνουν να νιώθουν περισσότερο στρες παρά ασφάλεια. Όταν, δε, κάποιος μας συμβουλεύει χωρίς να του το έχουμε ζητήσει μπορεί να αισθανθούμε ότι δεν κάνουμε καλή δουλειά ως μαμάδες, και αυτό είναι επώδυνο», καταλήγει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top