Now Reading
Μένουμε σπίτι και προσπαθούμε να μεταδώσουμε αισιοδοξία στα παιδιά μας

Μένουμε σπίτι και προσπαθούμε να μεταδώσουμε αισιοδοξία στα παιδιά μας

Δείτε πώς μένοντας ψύχραιμοι κι εστιάζοντας στα θετικά, τα κάνουμε να νιώθουν ασφάλεια

Αυτό το διάστημα δεν είναι εύκολο για τους γονείς να εστιάσουν σε κάτι θετικό, εξίσου δύσκολο είναι να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα και το να ελέγξουν τους φόβους τους. Ακόμα και να θες να ξεχαστείς, να σκεφτείς κάτι άλλο ή να φτιάξεις μια χαρούμενη και προστατευμένη καθημερινότητα, χάρη στον 24ωρο κύκλο ειδήσεων, τα κοινωνικά μέσα, τις ειδοποιήσεις κινητών τηλεφώνων και ακόμη και σε πηγές που δεν θα περίμενε κανείς, όπως το Instagram και το YouTube, η προσοχή όλου του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένη στις ειδήσεις που αφορούν τον κορωνοϊό.

Είναι κατανοητό αν δεν νιώθετε άνετα να βάζετε καθημερινά ένα χαρούμενο πρόσωπο προκειμένου να επιδεικνύετε στα παιδιά σας μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.

Αλλά μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Κατά ειρωνικό τρόπο, παρόλο που τα μέσα και η τεχνολογία φαίνεται να είναι η αιτία της συλλογικής απαισιοδοξίας μας, είναι επίσης απαραίτητα για την υπέρβασή της, είτε χρησιμοποιώντας τα με σύνεση είτε γνωρίζοντας πότε να τα βγάλουμε μακριά.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών

Να κοιτάτε τα πράγματα μέσα από μια προοπτική

Όταν μια τραγωδία χτυπάει κάπου στον κόσμο, την ξαναζούμε κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση, μπαίνουμε στα κοινωνικά μας δίκτυα, ελέγχουμε τις ειδοποιήσεις τηλεφώνου μας ή βλέπουμε έναν εντυπωσιακό τίτλο στις ειδήσεις ή τα ενημερωτικά ΜΜΕ. Οι γονείς κατανοούν ότι τα μέσα ενισχύουν τα πράγματα για τα μάτια και τα κλικ. Αλλά τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τις σχέσεις μεταξύ των πηγών, των μέσων και του ακροατηρίου.

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στα νέα κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τα επεξεργάζονται. Βοηθήστε τα παιδιά να βάζουν τα πράγματα σε προοπτική εξηγώντας ότι οι πιο δυνατές φωνές συλλαμβάνουν τους περισσότερους ακροατές – και πρέπει πάντα να κάνετε τη δική σας έρευνα. Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να δουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, στο αληθινό μέγεθός τους, καθώς όταν μειώνετε τους φόβους των παιδιών καταφέρνετε να αποκαθιστάτε ένα κομμάτι της ελπίδας.


Ενισχύστε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης

Αντιμετωπίστε πεσιμιστικές στάσεις καλλιεργώντας την αισιόδοξη πλευρά στον χαρακτήρα του παιδιού. Ο ισχυρός χαρακτήρας των παιδιών τα βοηθάει να μένουν ήρεμα και να νιώθουν σταθερότητα όταν ο κόσμος μοιάζει χαοτικός. Αφιερώστε χρόνο να τονίσετε όλα αυτά για τα οποία είστε καθημερινά ευγνώμονες και δείξτε τους σε πόσα από αυτά είναι κι εκείνα ενεργό κομμάτι και πόσα από αυτά μοιράζονται και τα ίδια επίσης. Ενθαρρύνετέ τα να επιμένουν στην προσπάθεια να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια και να έχουν συμπόνια για τους άλλους ακόμα (ή κυρίως) και στις δύσκολες καταστάσεις.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αισιόδοξοι.


Μη διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις – προφυλάξτε τα από την κακή πληροφόρηση

Πολλά παιδιά λένε ότι δεν μπορούν να πουν τη διαφορά μεταξύ του τι είναι πραγματικό και ψεύτικο σε όλα όσα ακούν ή διαβάζουν. Η σύγχυση, η αμφιβολία, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πράγματα που παρεμποδίζουν την αισιοδοξία. Αλλά τα παιδιά έχουν τα εργαλεία για την καταπολέμηση ψεύτικων ειδήσεων.

Φιλτράρετε την ενημέρωση. Να είστε υπεύθυνοι για αυτά που φτάνουν στα αφτιά τους και στα μάτια τους. Μιλήστε τους για όλα όσα πρέπει να ξέρουν χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές και εξηγώντας τους –ανάλογα με την ηλικία τους– όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζουν.

Δείτε Επίσης

Κάντε τα να νιώσουν ασφάλεια

Διατηρήστε όσο γίνετε τη ρουτίνα τους. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να φέρετε στο σπίτι την όμορφη πλευρά του κόσμου μας. Περιηγηθείτε εικονικά σε διάσημα μουσεία, σε ενυδρεία ακόμα και στα πιο σημαντικά μνημεία του πλανήτη μας. Όταν τα παιδιά βλέπουν ότι η ζωή συνεχίζεται παίρνουν θάρρος για να ανταποκριθούν στις δύσκολες καταστάσεις με ένα αίσθημα ότι κι αυτό θα περάσει.

Προσέξτε τις λέξεις σας και μην τα φέρνετε σε επαφή με λόγια μίσους

Μάθετε στα παιδιά να σερφάρουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση μόνο από σεβαστές και αξιόπιστες πηγές. Προστατεύστε τα από φανατικούς, από όσους μιλάνε τη γλώσσα του μίσους ή όσους κινδυνολογούν χωρίς βάση. Η σωστή πληροφόρηση είναι όπλο, η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα και η θετική στάση εξίσου πολύτιμοι σύμμαχοι στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης.

Βρείτε χρόνο για χαλάρωση και αποσυμπίεση

Να περνάτε όμορφο χρόνο όλοι μαζί. Χωρίς οθόνες, χωρίς τον θόρυβο των ειδήσεων. Ασχοληθείτε με αυτά που σας αρέσουν. Δείξτε τους την αγάπη σας απεριόριστα. Διασκεδάστε. Ακούστε μουσική, χορέψτε, παίξτε επιτραπέζια, φτιάξτε τα οικογενειακά σας άλμπουμ. Ονειρευτείτε. Κάντε σχέδια για το μέλλον. Και μείνετε ενωμένοι…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top