Now Reading
Κυριακάτικο γεύμα για όλη την οικογένεια – η πιο ωφέλιμη συνήθεια!

Κυριακάτικο γεύμα για όλη την οικογένεια – η πιο ωφέλιμη συνήθεια!

Όσο πιο συχνά τρώτε μαζί ως οικογένεια τόσο πιο δεμένοι κι ευτυχισμένοι είστε μεταξύ σας

Το βράδυ της Κυριακής είναι συνυφασμένο με μια μελαγχολία. Φέρνει το τέλος του σαββατοκύριακου και την αρχή των υποχρεώσεων της νέας εβδομάδας. Επιστροφή στο σχολείο για τα παιδιά, επιστροφή στη δουλειά για τους μεγάλους. Το μεσημέρι της Κυριακής ωστόσο φέρνει μόνο γλυκές αναμνήσεις (στους μεγαλύτερους) και δημιουργεί αίσθημα θαλπωρής στα παιδιά. Το οικογενειακό γεύμα που μοιράζεται όλη μαζί η οικογένεια, χωρίς να βιάζεται και που το απολαμβάνει με ησυχία και ηρεμία είναι μια ιεροτελεστία που γεμίζει με ενέργεια όλη την οικογένεια και σαφώς δεν αφορά μόνο το φαγητό και τη γεύση!

Το να τρώει όλη η οικογένεια μαζί είναι κάτι που κανονικά θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια. Ωστόσο με τα ωράρια πλέον των γονιών, τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες των παιδιών τις καθημερινές εκτός σχολείου, κάτι τέτοιο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Αν το πρόγραμμά σας ακόμα και το Σάββατο δεν επιτρέπει το κοινό γεύμα, τουλάχιστον μην αφήσετε με τίποτα να χαθεί το κυριακάτικο τραπέζι… Παράλληλα προσπαθήστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να παίρνετε όλοι μαζί ως οικογένειας τουλάχιστον ένα κοινό γεύμα τη μέρα – είτε αυτό είναι το πρωινό ή το βραδινό σας.

Τα οικογενειακά γεύματα διευκολύνουν τις συζητήσεις κι έτσι ευνοούν την καλή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Η απλή συνομιλία και η συζήτηση για το πώς ήταν η μέρα σας ή εβδομάδας σας μπορεί να είναι αρκετή για να σας βοηθήσει να μείνετε συνδεδεμένοι μεταξύ σας. Ανεξάρτητα από τα γεύματα που τρώτε μαζί, θα εκτιμήσετε ότι έχετε την ευκαιρία να μάθετε τι συμβαίνει στη ζωή του κάθε μέλους της οικογένειάς σας.

Δώστε σε κάθε μέλος στην οικογένεια από ένα καθήκον για να προετοιμάσετε μαζί τα γεύματα. Είναι ένας τρόπος να διαπιστώσετε ότι μερικές από τις καλύτερες συζητήσεις συμβαίνουν καθώς προετοιμάζετε ένα γεύμα μαζί. Βρείτε εργασίες ακόμα και για τους νεότερους της οικογένειας.

Αν φροντίσετε ώστε η προετοιμασία και ο χρόνος των γευμάτων σας να πραγματοποιείται περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα θα ενθαρρύνει την αίσθηση της ρουτίνας στο σπίτι σας. Θα φροντίζουν όλοι –ακόμα κι όταν έχουν μεγαλώσει– να βρίσκονται σπίτι εκείνη την ώρα. Το να γευματίζετε την ίδια ώρα κάθε μέρα επίσης αποθαρρύνει το σνακ ή το φαγητό μεταξύ των γευμάτων.

Ρωτήστε για την ημέρα του κάθε μέλους. Διδάξτε στο παιδί σας ότι η συζήτηση είναι σημαντική και ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για αυτό που έχουν να πουν. Επιτρέψτε σε κάθε άτομο να μιλήσει και σύντομα θα δείτε τα παιδιά σας περιμένουν με ανυπομονησία τη σειρά τους. Η ενθάρρυνση των παιδιών σας να μιλούν κατά τη διάρκεια του δείπνου μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να εκφράσουν τις απόψεις τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Δείτε Επίσης

Προετοιμάζοντας και μοιράζοντας μαζί τα γεύματα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να επηρεάσετε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σας. Εξηγήστε γιατί τρώνε ορισμένα τρόφιμα και ποιες καλύτερες επιλογές θα μπορούσαν να γίνουν. Μιλήστε για το πώς τα τρόφιμα παρέχουν ενέργεια και πολύτιμα στοιχεία και γιατί είναι σημαντικό να αποφύγετε να τρώτε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά. Τα παιδιά που μοιράζονται τα γεύματα με την οικογένειά τους έχουν αποδειχθεί να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει αφενός είναι επειδή το φαγητό που τρώνε είναι πιο θρεπτικό από αυτό που μπορεί να αγοραστεί. Κι αφετέρου, έχοντας τους γονείς να ρωτούν για το τι συμβαίνει στο σχολείο τους ενθαρρύνει να αποφασίζουν καλύτερα και να χειρίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν στο σχολείο με τον κατάλληλο τρόπο.

Μπορεί επίσης να εκπλαγείτε αλλά η εμπειρία των κοινών γευμάτων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες στο μέλλον το παιδί σας να εμπλακεί με ναρκωτικά ή αλκοόλ. Όταν οι έφηβοι εμπλέκονται σε πράγματα που δεν πρέπει, είναι συνήθως επειδή προσπαθούν να πάρουν την προσοχή των γονιών τους. Τα παιδιά που τρώνε γεύματα με την οικογένειά τους έχουν ήδη την προσοχή που επιθυμούν.

Ως προς το κυριακάτικο γεύμα, μπορεί να γίνει αφορμή για γιορτή! Να καθιερώσετε να έρχονται και άλλοι συγγενείς στο κυριακάτικο τραπέζι –ο παππούς και η γιαγιά ή και θείες/θείοι και ξαδέρφια– ή οικογενειακοί φίλοι. Επίσης μπορείτε να πηγαίνετε εναλλάξ ως οικογένεια στο σπίτι άλλων μελών της ευρύτερης οικογένειας για το κυριακάτικο τραπέζι ώστε να εδραιωθεί στη συνείδηση των παιδιών ότι η Κυριακή είναι μια μέρα που τρώει όλη η οικογένεια μαζί, ώστε κι όταν μεγαλώσουν να κρατήσουν αυτή την παράδοση και με τη δική τους οικογένεια. Τα κυριακάτικα οικογενειακά γεύματα μπορεί να γίνουν αφορμή για τις καλύτερες αναμνήσεις του δικού σας οικογενειακού άλμπουμ.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top