Now Reading
Κουρκουμάς: Tα οφέλη ενός super μπαχαρικού για τον οργανισμό σου

Κουρκουμάς: Tα οφέλη ενός super μπαχαρικού για τον οργανισμό σου

Ο κουρκουμάς έχει συνδεθεί με την ιατρική, τη θρησκεία και την παράδοση των ανατολικών πολιτισμών. Έχει πολύ καλούς λόγους να συνδεθεί και με τη δική σου υγεία.

Συντάκτης: Ζωή Γκόρου

Μας έρχεται από μακριά

Η χαρακτηριστική κιτρινόριζα (κουρκουμάς) χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως καρύκευμα στις χώρες της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Στην Ινδία συγκεκριμένα, είναι ένα από τα μπαχαρικά που έχει χρησιμοποιηθεί από τη αγιουρβεδική ιατρική (το παραδοσιακό  ιατρικό σύστημα της Ινδίας) για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κοινών κρυολογημάτων και των λοιμώξεων του λαιμού, τις παθήσεις του ήπατος ακόμα και τη θεραπεία των πληγών.  Τέλος, θεωρείται ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μάχεται ενάντια στη δημιουργία ελευθέρων ριζών και διάφορων τύπων καρκίνων. 

Θεϊκή τροφή

Ο κουρκουμάς στην Ινδία είναι κομμάτι των λατρευτικών τελετών των Ινδουϊστών. Το χρησιμοποιούν σε γαμήλιες τελετές, βάφοντας με αυτό το σώμα του ζευγαριούμ ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής Pongal, ένα ολόκληρο φυτό κιτρινόριζας προσφέρεται ως ευχαριστήρια προσφορά στον θεό του ‘Ηλιου εξ’ αιτίας του φωτεινού, κίτρινου χρώματός του.

Τip: Οι vegan αγαπούν πολύ τον κουρκουμά.

Βάλ’το στο πιάτο σου

Ο κουρκουμάς το υλικό του Ινδουιστικού πνευματισμού, έχει γίνει αποδεκτό από την δυτική ιατρική ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης που αξίζει να το βάλεις στη διατροφή σου. Δεν θα χρειαστεί φυσικά να κάνεις δεήσεις στον θεό του ‘Ηλιου, αλλά να το προσθέτεις, όπου είναι δυνατόν, στην μαγειρική σου όπως σε σάλτσες, ζύμες, λαδερά φαγητά αλλά και σαλάτες, όπως κάνουν οι Ινδοί.

Η αλήθεια είναι ότι χρωματίζει αρκετά έντονα (προσοχή λοιπόν με τα ρούχα σου και την ποσότητα). Δεν έχει όμως κάποια διαφορά στη γεύση, με άλλα λόγια δεν είναι καυτερό. όπως άλλα μπαχαρικά της ασιατικής κουζίνας. Μαγειρεύντας με κουρκουμά, λοιπόν, μπορείς απλά να επωφεληθείς από τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Δείτε Επίσης

Θα το βρεις σε μορφή σκόνης στα είδη με μπαχαρικά ή είδη βιολογικής διατροφής και είναι πολύ οικονομικό! Για ακόμα πιο έντονη αντιοξειδωτική δράση, μπορείς να το καταναλώσεις και σε μορφή latte δηλαδή ως γευστικό ρόφημα. Δες εδώ συνταγή ή αγόρασε το Turmeric Latte από τα καταστήματα βιολογικών τροφίμων.

Tip: Να επιλέγεις κουρκουμά από πιστοποιημένα καταστήματα για να αγοράζεις τον γνήσιο.

Πηγή: ΑllΥou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top