Now Reading
Κολλημένοι με την καθαριότητα και την τάξη;

Κολλημένοι με την καθαριότητα και την τάξη;

Κι όμως είναι πιο διασκεδαστικό και πιο ψυχοθεραπευτικό και ωφέλιμο απ’ όσο ακούγεται!

Δεν χρειαζόταν να έρθει στη μόδα η Marie Kondo για να κάνει την τακτοποίηση του σπιτιού ένα από τα πιο δημοφιλή trends! Οι σύγχρονες τάσεις της ψυχολογίας αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που έχει στην ψυχική μας υγεία –και όχι μόνο– ένα συγυρισμένο και καθαρό περιβάλλον.

Περισσότερη τάξη – λιγότερο άγχος                                                                 

Οι γυναίκες που περιγράφουν τα σπίτια τους ως ακατάστατα, χαοτικά, ανάστατα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης –την κύρια ορμόνη του στρες του σώματος–- από αυτές που περιγράφουν το σπίτι τους ως «τακτοποιημένα» ή «συμμαζεμένα» Επίσης είχαν αυξημένο το αίσθημα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι το να ζεις σε έναν καθαρότερο, πιο οργανωμένο χώρο έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα που μπορεί με τη σειρά του να μειώσει το άγχος σας. Ψάχνοντας για πράγματα που έχετε αλλά δεν μπορείτε να τα βρείτε – είναι κάτι που μπορεί να σας αγχώσει και να σας δημιουργήσει απογοήτευση με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Επιπλέον, μερικές φορές το χάος μπορεί να έχει συντριπτικό βάρος μέσα σας, δημιουργώντας αισθήματα ηττοπάθειας και εγκατάλειψης.

Τακτοποιημένο σπίτι – καλύτερη κοινωνική ζωή

Πόσες φορές δεν θέλετε να καλέσετε φίλους στο σπίτι ή δικούς σας ανθρώπους ή και συναδέλφους από τη δουλειά αλλά το αναβάλετε συνεχώς γιατί το σπίτι σας δεν το θεωρείτε –και όντως δεν είναι– συμμαζεμένο. Ένα όμορφο και αρμονικό περιβάλλον ωστόσο σε (προ)καλεί το ίδιο να το μοιραστείς και να το απολαύσεις με τους ανθρώπους που αγαπάς!

Καθαρό σπίτι – λιγότερη γκρίνια στο ζευγάρι

Αρκετά συχνά διαφωνίες κι εκνευρισμοί που προκύπτουν σε ένα ζευγάρι έχουν ως βάση τη διαφορετική τους κοσμοθεωρία ως προς την τακτοποίηση του σπιτιού. Βρείτε τη μέση λύση και τη μέση οδό. Δεν μιλάμε για αποστείρωση ούτε για ψυχαναγκαστική οργάνωση ενός σπιτιού μουσείου. Μιλάμε για ένα λειτουργικό σπίτι, με χώρους που αναπνέουν και σας αφήνουν και εσάς να κινείστε άνετα και αρμονικά. Ένα αρμονικό σπίτι βοηθάει στην ομαλή κα ειρηνική συνύπαρξη.

Λιγότερο χάος – περισσότερη δημιουργικότητα

Η ακαταστασία και η βρομιά μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητά σας να εστιάζετε ή να επεξεργάζεστε πληροφορίες. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ελλειπείς και να αναστέλλει την ικανότητά σας να κάνετε πράγματα – κάτι που είναι κακό στο σπίτι και στην εργασία. Εάν αφιερώσετε χρόνο για να καθαρίσετε το γραφείο σας και το σπίτι σας, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο αποτελεσματικές.

Περισσότερη οργάνωση – λιγότερα έξοδα

Δείτε Επίσης

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε κάτι που το έχουμε ήδη και δεν το βρίσκουμε την ώρα που το χρειαζόμαστε. Είναι επομένως σημαντική οικονομική ελάφρυνση να ξέρουμε και να βλέπουμε που έχουμε τι ώστε να μην το διπλοαγοράζουμε.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά – αλλά βοηθάει ολιστικά την υγεία

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε τακτοποιημένα και καθαρά σπίτια τείνουν να ακολουθούν έναν γενικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Έχουν πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, μαγειρεύουν συχνότερα, παραγγέλνουν πιο σπάνια απέξω. Ενώ το τακτοποιημένο κρεβάτι τους δημιουργεί μια τελετουργία ύπνου που τους διευκολύνει να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερες ώρες – απ’ ό,τι οι άνθρωποι που φεύγουν το πρωί για τη δουλειά αφήνοντας το κρεβάτι τους άστρωτο.

Οργανωμένο σπίτι – πιο συγκεντρωμένα παιδιά

Στα παιδιά μπορεί να αρέσουν να δημιουργούν χάος, αλλά τους αρέσει εξίσου να μεγαλώνουν σε ένα αρμονικό περιβάλλον. Αν μυηθούν από νωρίς στις αρετές και τις διαδικασίες της τακτοποίησης, μαθαίνουν πιο εύκολα να συμμετέχουν και να διατηρούν τακτοποιημένο το χώρο τους. Έτσι μαθαίνουν να οργανώνονται και να έχουν τα πράγματά τους συμμαζεμένα και δεν ρωτάνε συνέχεια «μαμά, πού είναι…»

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top