Now Reading
Κοιτάζοντας… τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Κοιτάζοντας… τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Αισιόδοξος δεν γεννιέσαι… γίνεσαι! Πώς να καλλιεργήσετε την αισιοδοξία στα παιδιά

Σε έναν κόσμο όπου τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται, παρά την τεχνολογική πρόοδο και την υποτιθεμένη ανάπτυξη, αν και το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί και ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής έχει ανέβει, παράλληλα ζούμε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, δύσκολες οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως και ένα φυσικό περιβάλλον που απειλείται ολοένα και περισσότερο.

Οι γονείς στις μέρες μας μόνο σε ένα ροζ συννεφάκι δεν μπορούν να ζουν. Ακόμα κι αν διαθέτουν μια καλή οικονομική κατάσταση ή απολαμβάνουν μια σίγουρη επαγγελματική ζωή, η ανασφάλεια ως επί το πλείστο είναι το κύριο γνώρισμα. Οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν σε καθημερινό επίπεδο τους φέρνουν πολλές φορές αντιμέτωπους με την αγωνία και κάποιες φορές νιώθουν να παίζουν κορόνα ή γράμματα.

Όσο ήρεμοι και ψύχραιμοι κι αν προσπαθούν να είναι, η στάση ζωής τους και η ψυχολογική τους κατάσταση επηρεάζει και την ψυχολογία των παιδιών και την ανάπτυξη τους – και το σημαντικότερο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα βλέπουν και θα αντιμετωπίζουν τη ζωή και τις δύσκολες καταστάσεις μεγαλώνοντας.

Το να είναι κανείς αισιόδοξος δεν σημαίνει να είναι ανεύθυνος ή να παίρνει τη ζωή στα αστεία. Αισιοδοξία είναι να μην τα παρατάς. Να κάνεις πράξη το «κάθε εμπόδιο για καλό». Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να παίρνεις ελεγχόμενα ρίσκα. Σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου αλλά να μην είσαι υπερόπτης ούτε να έχεις άγνοια κινδύνου.

Κυρίως όμως σημαίνει να μη χάνεις άσκοπα χρόνο γκρινιάζοντας και κάνοντας παράπονα. Αισιοδοξία είναι συνεχής κίνηση και προσπάθεια. Δεν είναι μια παθητική κατάσταση ούτε μια εύκολη ψυχολογική κατάσταση. Είναι εσωτερική ηρεμία αλλά που εκφράζεται δυναμικά και με ενέργεια, με πράξεις. Είναι να μην τα παρατάς, να μην απελπίζεσαι, να συνεχίζεις, να μην εγκαταλείπεις και κυρίως να προσπαθείς –και να καταφέρνεις– να βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Δεν σημαίνει εθελοτυφλώ ούτε βλέπω τα πράγματα καλύτερα απ’ όσο είναι – απλώς δεν τα βλέπω ούτε χειρότερα. Δεν αναλώνομαι στη μεμψιμοιρία και δεν χάνω χρόνο και δυνάμεις για κάτι που με δυσαρεστεί αλλά δεν μπορώ να αλλάξω. Το αποδέχομαι και αλλάζω εμένα. Ελίσσομαι, εξελίσσομαι, προσαρμόζομαι. Είμαι αισιόδοξος σημαίνει μαθαίνω να χάνω αλλά να μην το βάζω στα πόδια, να μην τα παρατάω αλλά να γίνομαι καλύτερος ή να πηγαίνω εκεί που ξέρω ότι είμαι καλύτερος. Σημαίνει αξιοποιώ τις δυνατότητές μου και αποδέχομαι τα ελαττώματά μου και τις αδυναμίες μου.

Δείτε Επίσης

Πώς να κάνετε τα παιδιά σας αισιόδοξα;

  • Μεγαλώστε τα σε ένα υγιές ψυχικά περιβάλλον χωρίς γκρίνια
  • Αν είστε ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τη ζωή σας αυτό το αίσθημα ικανοποίησης περνάει και στα παιδιά
  • Μην τα φορτώνετε με υψηλές προσδοκίες και υπερβολικούς στόχους
  • Μάθετέ τα να ονειρεύονται
  • Δείξτε ευγνωμοσύνη και διδάξτε και στα παιδιά να είναι ευγνώμονα για όλα όσα έχετε στη ζωή
  • Μάθετέ τα να εκτιμούν τα απλά και καθημερινά και να αναγνωρίζουν παντού την ομορφιά και το φως
  • Κάντε τα ευαίσθητα, ως προς το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τα ζώα – οι άνθρωποι που είναι συμπονετικοί και υπεύθυνοι για τους άλλους εκτιμούν από νωρίς την αξία της ζωής
  • Δείξτε τους πώς να είναι περήφανοι για τον εαυτό τους – να πιστεύουν στις δυνάμεις τους, να αποδέχονται τις αδυναμίες τους και να έχουν διάθεση να βελτιωθούν
  • Δώστε τους εφόδια και επιλογές
  • Μάθετέ τα να αγωνίζονται
  • Διδάξτε τους να σέβονται τον κόπο των άλλων και να συνεργάζονται
  • Μάθετέ τους ότι η προσαρμογή δεν είναι ήττα αλλά είναι βιολογικός μηχανισμός που επιτρέπει αιώνες τώρα στο ανθρώπινο είδος να μην αφανιστεί και να παραμένει στη ζωή
  • Μάθετέ τους να χάνουν αλλά να μην απελπίζονται και να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια
  • Μάθετέ τα να έχουν εναλλακτικές

Αν δεν είστε της σχολής του Κοέλιο ίσως να μην πιστεύετε στο «στο τέλος όλα πάνε καλά, αν δεν πάνε καλά σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος», τότε μπορεί να είστε πιο κοντά στο πνεύμα του Σάμουελ Μπέκετ και στο «Προσπάθησες. Έπεσες. Δεν έχει σημασία. Προσπάθησε καλύτερα» – ή μπορεί να είστε απλώς της σχολής των Monty Pythons και να ξεκινάτε τη μέρα σας σφυρίζοντας «Always look at the bright side of life», όπως και να ‘χει χαμογελάστε στη ζωή και μάθετε και στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τα πάντα με χαμόγελο, μπορεί να αποτύχουν, μπορεί όλα να πάνε στραβά, αλλά θα έχουν απολαύσει κάθε στιγμή της διαδρομής και θα βρουν τρόπο να συνεχίζουν με δύναμη!      

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top