Now Reading
Κι όνειρα γλυκά… με φως ή στο σκοτάδι

Κι όνειρα γλυκά… με φως ή στο σκοτάδι

Το πώς, πόσες ώρες, το πού… είναι συχνές απορίες των γονιών που αφορούν τον ύπνο των μωρών τους. Τα μωρά κοιμούνται αρκετά και ανά διαστήματα όχι μόνο τη νύχτα αλλά και τη μέρα. Αν κοιμούνται λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε ένα ανήσυχο και δυσαρεστημένο μωρό, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται…

Το πώς, πόσες ώρες, το πού… είναι συχνές απορίες των γονιών που αφορούν τον ύπνο των μωρών τους. Τα μωρά κοιμούνται αρκετά και ανά διαστήματα όχι μόνο τη νύχτα αλλά και τη μέρα. Αν κοιμούνται λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε ένα ανήσυχο και δυσαρεστημένο μωρό, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα και του βραδινού ύπνου.

Ο ύπνος ελέγχεται από τη μελατονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που βοηθά τα μωρά να κοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένα. Για να το ενεργοποιήσουμε χρειαζόμαστε σκοτάδι. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Όταν ξυπνήσουν, είναι σημαντικό να τα εκθέσετε στο φως της ημέρας για να ρυθμίσετε τον κιρκαδικό ρυθμό τους.

Τα μωρά χρειάζονται ένα δροσερό δωμάτιο για να κοιμηθούν, 16-20° Κελσίου είναι μια ιδανική θερμοκρασία. Σε μια ζεστή μέρα κλείστε όλες τις κουρτίνες και τις περσίδες στο σπίτι, κλείστε τις πόρτες και είτε χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματισμό για να ψύξετε το δωμάτιο του μωρού. Αν είναι πολύ ζεστό, δεν πρόκειται να κοιμηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τη ζέστη… Φροντίστε να ανανεώνεται συχνά ο αέρας και το οξυγόνο στο δωμάτιό του. Επίσης, να μην υπάρχουν έντονες μυρωδιές.

Εκπαιδεύστε το μωρό στο να βρει/βρίσκει τη θέση που το βολεύει για να κοιμάται μόνο του. Μόλις εδραιώσει συνήθειες ύπνου θα μπει σε ένα πρόγραμμα. Αυτές οι συνήθειες καλό είναι να καθιερωθούν τους πρώτους 4 μήνες, γιατί μετά είναι πιο δύσκολο.

Δείτε Επίσης

Οι ώρες του ύπνου τους θα δείτε ότι αποκτούν σταθερότητα και σε ένα βαθμό γίνονται προβλέψιμες. Είναι καλό να προσέχετε το ρολόι, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ν αναγνωρίζετε τα σημάδια κούρασης. Υπάρχουν μωρά που «ζητάνε» την κούνια τους. Αρχίζουν να τρίβουν τα μάτια, να τεντώνονται, να χασμουριούνται… Εάν τα βάλουμε στην κούνια πολύ νωρίς δημιουργείται άγχος για το μωρό, ομοίως αν τα βάλουμε πολύ αργά. Ένα νεογέννητο μωρό είναι συχνά έτοιμο για έναν υπνάκο μία ώρα έως μία ώρα και ένα τέταρτο αφού φάει τροφής ενώ ένα μωρό τριών έως τεσσάρων μηνών θα είναι έτοιμο σε 1,5-2 ώρες και μετά το φαγητό.

Τα μωρά μέχρι 6 μηνών χρειάζονται 3-4 υπνάκους, ενώ μετά αρκούν και δύο την ημέρα. Έναν μικρής διάρκειας το πρωί, 40 λεπτά με μία ώρα, και το μεσημέρι έναν μεγαλύτερης διάρκειας, μιάμιση με δύο ώρες. Προσπαθήστε ο δεύτερος υπνάκος να είναι πριν τις 4 το μεσημέρι γιατί μετά μπορεί να δημιουργηθεί ανισορροπία στον βραδινό του ύπνο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top