Now Reading
Κηπουρική για παιδιά με την ενθάρρυνση της Μοντεσσοριανής αγωγής

Κηπουρική για παιδιά με την ενθάρρυνση της Μοντεσσοριανής αγωγής

Μια δραστηριότητα που αγαπούν τα παιδιά και που προσφέρει πολλά οφέλη στα ίδια αλλά και στο περιβάλλον

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κηπουρική γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση – σε μικρούς και μεγάλους, σε κήπους και μπαλκόνια, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Οι εκπαιδευτικοί που στηρίζονται στις αρχές της Montessori χρησιμοποιούν συχνά την κηπουρική τόσο ως σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο, όσο και ως επέκταση του εσωτερικού τους περιβάλλοντος. Υπάρχουν πολλά οφέλη στην κηπουρική για παιδιά που ξεκινούν από τη νηπιακή τους ηλικία και διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας. Η κηπουρική δημιουργεί αυτοπεποίθηση, επιτρέποντας στο παιδί σας να δει πραγματικά τους καρπούς της εργασίας του. Ενθαρρύνει την ευθύνη και την αξιοπιστία του να φροντίζεις ένα φυτό μέρα με τη μέρα. Το να βλέπει τα φυτά του να μεγαλώνουν μπορεί να προκαλέσει μια νέα περιέργεια στα τρόφιμα που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ή σε είδη φυτών που δεν έχει δει ποτέ. Η κηπουρική είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε την ομαδική εργασία με φίλους ή οικογένεια.

Ωστόσο, η πληροφορία ότι η κηπουρική μπορεί να είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για το παιδί σας μπορεί να μη σας κάνει να πηδήξετε από τη χαρά σας, αν ανήκετε σε αυτούς στους οποίους η κηπουρική δεν είναι η πιο φυσική η αγαπημένη ασχολία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αρχίσετε να ασχολείστε με την κηπουρική με το παιδί σας και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στην πορεία. Θυμηθείτε να διασκεδάσετε με αυτό, και ίσως θα καταλήξετε με έναν μικρό κηπουρό που ζει κάτω από τη στέγη σας!

Εδώ είναι μερικές συμβουλές Montessori για την κηπουρική με τα μικρά σας:

Δώστε στα παιδιά σας το δικό τους χώρο στον κήπο ή τη βεράντα(μπαλκόνι)

Παρέχοντας στο παιδί σας τον δικό του χώρο για τον κήπο του, του δίνει την ευκαιρία να αναλάβει πραγματικά την ευθύνη. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο μερικές γλάστρες σε μπαλκόνι ή ένα μικρό τμήμα με παρτέρι.

Επιλέξτε φυτά που έχουν αισθητηριακές και στρατηγικές ιδιότητες

Για παράδειγμα, η γρήγορη ανάπτυξη των χόρτων κάνει υπέροχους ήχους όταν φυσάει ο άνεμος, η Λεβάντα και το Γιασεμί εκπέμπουν ισχυρά αρώματα, τα Ηλιοτρόπια είναι οπτικά ελκυστικά (και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα!) Και η λίστα με τα φρούτα και τα μούρα που καλλιεργούνται και έχουν υπέροχη γεύση είναι ατελείωτη.

Συμμετοχή του παιδιού σας στον σχεδιασμό του κήπου του

Κάνοντας την έρευνα μαζί για το τι μεγαλώνει καλύτερα στο κλίμα σας και στην τοποθεσία που θα καλλιεργούν, θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας.

Κοιτάξτε τους κήπους της περιοχής σας με το παιδί σας

Όταν σχεδιάζετε τον κήπο σας, κάντε βόλτες στη γειτονιά για να θαυμάσετε άλλους κήπους. Πραγματοποιήστε συνομιλίες σχετικά με το τι μεγαλώνει, τα διαφορετικά είδη κήπων και δείτε τι είναι ελκυστικό για το παιδί σας. Ξεκινώντας με ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά μπορεί συχνά να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του παιδιού σας για το έργο αυτό.

Αφήστε το παιδί σας να μεγαλώσει τα φυτά του από σπόρους

Όποτε είναι δυνατόν, ξεκινήστε τον κήπο τους με σπόρους αντί με έτοιμα φυτά. Το να δείτε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός φυτού είναι μια όμορφη ευκαιρία μάθησης. Υπάρχουν ακόμη κιτ κηπουρικής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους ή για να ξεκινήσουν έναν κήπο.

Δείτε Επίσης

Διαβάστε βιβλία για φυτά με το παιδί σας

Καθώς περιμένουν τον κήπο τους να βλαστήσει, η ανάγνωση βιβλίων για την κηπουρική μπορεί να ενθαρρύνει τον ενθουσιασμό για το τι θα έρθει. Υπάρχουν πλέον πολλά πανέμορφα και χρήσιμα παιδικά βιβλία που μιλάνε για τα φυτά, τις μέλισσες, το οικοσύστημα, τα δέντρα και προσφέρουν πληροφορίες και γνώση.

Χρησιμοποιήστε εργαλεία κηπουρικής για παιδιά

Είναι σημαντικό να έχετε εργαλεία σε μέγεθος και ανθεκτικά για χρήση από το παιδί σας ενώ εργάζεται στον κήπο. Ένα καρότσι παιδικού μεγέθους μπορεί να είναι διασκεδαστικό στη χρήση, και επίσης προσθέτει κάποια μεγάλη κίνηση του σώματος στην κηπουρική. Βρείτε γάντια κηπουρικής που να είναι φτιαγμένα για να ταιριάζουν στα χέρια σε μέγεθος παιδιού που θα βοηθήσουν να κρατηθούν θραύσματα και ακίδες μακριά από τα μικρά δάχτυλα. Ένα φτυάρι, τσουγκράνα και πιρούνι που το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια μόνο του θα επιτρέψουν τη βέλτιστη ανεξαρτησία στην κηπουρική του.

Το πιο σημαντικό, απολαύστε αυτή τη διαδικασία καθώς εσείς και το παιδί σας συνδέεστε με τη φύση. Υπάρχουν πολλά να μάθετε από τη δουλειά σε έναν κήπο και δεν χρειάζεστε ούτε αυλή για να το κάνετε. Οι γλάστρες σε μια βεράντα ή ακόμα και ένα παρτέρι σε ένα παράθυρο καλλιεργούν αυτήν την εμπειρία για το παιδί σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top