Now Reading
Κατανοώντας τον ρόλο των ορμονών στη γονιμότητα

Κατανοώντας τον ρόλο των ορμονών στη γονιμότητα

Η σημασία τους στη σύλληψη και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης

Η δημιουργία μιας οικογένειας είναι ένα σημαντικό γεγονός. Είναι ένα από τα πιο θαυμαστά περιστατικά στη ζωή ενός ζευγαριού. Για να συλλάβουμε ένα παιδί, πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν και να είναι σωστά. Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της επίτευξης της εγκυμοσύνης είναι το επίπεδο των ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας. Οι ορμόνες υπαγορεύουν εάν το ωάριο θα ωριμάσει και θα κάνει το ταξίδι στη μήτρα και εάν το έμβρυο θα βρει ένα ασφαλές μέρος για κύηση μέσα στη μήτρα για τους επόμενους εννέα μήνες. Οι ορμόνες έχουν να κάνουν με τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και τα θέματα που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους ασθενείς μας.
Τι είναι οι ορμόνες;
Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο αίμα μας από το ενδοκρινικό μας σύστημα. Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από αδένες, και κάθε αδένας είναι υπεύθυνος για διαφορετικές ομοιοστατικές λειτουργίες στο σώμα. Όταν περάσαμε από την εφηβεία, η υπόφυσή μας για να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη των οστών, των ιστών και είπε στο σώμα ότι ήρθε η ώρα να ωριμάσει. Ο θύμος αδένας, ο θυρεοειδής, το πάγκρεας, οι ωοθήκες, οι όρχεις, καθώς και η υπόφυση, οι επίφυση και τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την έκκριση των αντίστοιχων ορμονών τους ώστε να επιτρέψουν στο σώμα μας να λειτουργήσει. Μερικοί από αυτούς τους αδένες μπορεί να δυσλειτουργούν και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Από τον διαβήτη, έως τον υπερθυρεοειδισμό και ακόμη και τη στειρότητα, οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά και συναισθηματικά φορολογικά προβλήματα στο σώμα.

Ορμόνες γονιμότητας

Υπάρχουν πολλές ορμόνες που συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη ενός εμβρύου. Ένας σύνθετος χάρτης ορμονών εκκρίνεται κάθε μήνα για να προετοιμάσει το γυναικείο σώμα για εγκυμοσύνη και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν και να αλλάξουν αυτές τις ορμόνες στο ταξίδι τους.

Βασικές ορμόνες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Ενώ είναι αλήθεια ότι έχουμε μεγάλο αριθμό διαφορετικών ορμονών που διέρχονται από το σώμα μας, μόνο λίγες μπαίνουν στο παιχνίδι όταν προσπαθούμε να συλλάβουμε. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις βασικές ορμόνες γονιμότητας που θα θέλατε να έχετε υπό τον έλεγχό σας.

Δείτε Επίσης

  • Η FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) είναι από τις σημαντικότερες ορμόνες για τη γονιμότητα, η FSH ή η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της κανονικότητας του κύκλου και την παραγωγή υγιών ωαρίων.
  • LH ή ωχρινοτρόπος ορμόνη, μπορεί να ακούγεται γνωστή. Είναι η ορμόνη που μετριέται σε κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας στο σπίτι (OPKs). Η LH είναι η ορμόνη που λέει στο σώμα σας να απελευθερώσει ένα ωάριο που είναι έτοιμο για γονιμοποίηση.
  • Η ΑΜΗ, που ονομάζεται επίσης αντι-μουλλεριανή ορμόνη, είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των μη ώριμων ωαρίων που έχει το σώμα σας. Θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη γονιμότητας.
  • Η προγεστερόνη είναι βασικός παράγοντας τόσο στην προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη όσο και στη συνέχιση της εγκυμοσύνης. Συχνά όταν μια γυναίκα πάσχει από επαναλαμβανόμενες αποβολές, η πτώση των επιπέδων προγεστερόνης είναι ο ένοχος.
  • Προλακτίνη: Αν σκέφτεστε ότι αυτή η ορμόνη είναι αυτή που χειρίζεται την παραγωγή γάλακτος, σκέφτεστε σωστά! Αλλά είναι επίσης ένας βασικός παίκτης για να εξασφαλίσετε ότι ο κύκλος σας παραμένει κανονικός, κάτι που είναι απαραίτητο όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.
  • Τ3 και Τ4: Πολλές γυναίκες δεν το συνειδητοποιούν, αλλά αυτές οι ορμόνες θυρεοειδούς επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να μείνουν έγκυοι.

Αιτίες ανισορροπίας των ορμονών:

  • Ηλικία
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Τροφικές αλλεργίες
  • Έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά
  • Στρες

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για το πότε και πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τις βασικές ορμόνες που επηρεάζουν τη γονιμότητά σας – εκείνος θα σας υποδείξει και τον τρόπο για το πώς να τις φέρετε στα επιθυμητά επίπεδα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top