Now Reading
Καλλιτεχνικές πινελιές και χρωματικές ανησυχίες…

Καλλιτεχνικές πινελιές και χρωματικές ανησυχίες…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα παιδιά ενθουσιάζονται με τη ζωγραφική του Jackson Pollock

Στρώστε μια μεγάλη επιφάνεια χαρτί ή χαρτόνι ή καμβά στο πάτωμα, βάλτε τους δίπλα πινέλα με ρευστά χρώματα, νερομπογιές ή τέμπερες και αφήστε τα να μεγαλουργήσουν… Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν την τεχνοτροπία του μεγάλου Jackson Pollock, υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι δημιουργίες που θα φτιάξουν να θυμίζουν τους διάσημους πίνακες του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη.

Ωστόσο, και στην περίπτωση που ξεκινήσετε από τη θεωρία και όχι από την πράξη, ο ενθουσιασμός τους παραμένει εξίσου αξιοθαύμαστος. Αν, δηλαδή, δείξετε τους πίνακες του Pollock στα παιδιά θα παρατηρήσετε ότι ακόμα κι αν είναι μικρά, αλλά και αργότερα, θα τους εκπλήξουν ευχάριστα και θα τους παρατηρήσουν με προσοχή. Δεν θα τους προσπεράσουν αβίαστα. Αν έχετε την ευκαιρία να τους τους δείξετε στο φυσικό τους μάλιστα μέγεθος και στο φυσικό τους περιβάλλον, σε ένα μουσείο ή σε μια μεγάλη έκθεση, τότε θα δείτε ότι οι πίνακες του Pollock μαγνητίζουν τα παιδικά βλέμματα ίσως περισσότερο από τους πίνακες της ρεαλιστικής απεικόνισης.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις είναι σαφώς η προτίμηση του εννιάχρονου γιου μου ήδη από την πρώτη του επαφή με το έργο του καλλιτέχνη κάποια χρόνια πριν αλλά και η μιμητική του τάση στις δικές του ζωγραφικές απόπειρες… αλλά και οι αντιδράσεις των μικρών επισκεπτών στην έκθεση «Pollock και η σχολή της Νέας Υόρκης» που παρακολούθησα πρόσφατα στη Ρώμη (εννοείται μαζί με το γιο μου). Δεν μπορούσες λοιπόν να μην προσέξεις τη χαρά στο βλέμμα τους και τον θαυμασμό με τον οποίον εξέταζαν και προσέγγιζαν τα έργα της σχολής αυτής και τεχνοτροπίας.

Και υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό:

  • Κινητοποιείται η φαντασία τους και μέσα στην έκρηξη των χρωμάτων μπορούν να δουν λεπτομέρειες ή θέματα που οι ενήλικες δεν είναι πλέον σε θέση…
  • Δεν χρειάζεται να εξηγήσουν τι βλέπουν αλλά μπορούν να χαθούν κυριολεκτικά μέσα στην κίνηση των χρωμάτων
  • Η τεχνοτροπία τους είναι οικεία και τους δημιουργεί τη σκέψη «αυτό ίσως είναι κάτι που μπορώ να κάνω κι εγώ»
  • Αν δουν σκηνές από ντοκιμαντέρ που δείχνουν πώς ζωγράφιζε στην πράξη –δηλαδή δείχνουν τον Pollock επί τω έργω– τότε ο ενθουσιασμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο
  • Κατανοούν τη κίνηση και την ενέργεια που κρύβουν αυτοί οι πίνακες
  • Τους φέρνουν οι πίνακες αυτοί σε επαφή με ένα ζωγραφικό κίνημα με το οποίο είναι εύκολο να ταυτιστούν οι δικές τους καλλιτεχνικές ανησυχίες
  • Αναγνωρίζουν ότι οι πίνακες που κοιτάζουν είναι σημαντικά έργα τέχνης κι όχι παιδικές ζωγραφιές, αλλά βλέπουν ένα κομμάτι της παιδικής ιδιοσυγκρασίας να ξεδιπλώνεται στον καμβά και αυτό τους χαροποιεί.

Δείτε Επίσης

Οι πίνακες του Jackson Pollock μπορούν να δώσουν άπειρες αφορμές για καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και να απασχολήσουν δημιουργικά τα ανήσυχα καλλιτεχνικά παιδικά πνεύματα για πολλές ώρες. Ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι αμέτρητες, όπως να πάρετε μια μεγάλη μαύρη ομπρέλα και με τη μέθοδο του Pollock να τη γεμίσετε χρωματικές «πιτσιλιές» δημιουργώντας ένα ευφάνταστο φαντασμαγορικό αποτέλεσμα. Τα αβγά μπορούν επίσης να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως υλικό για αυτή την τεχνοτροπία, τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, μπορείτε να το έχετε υπόψη σας όταν θα βάψετε τα αβγά σας! Επίσης, με βαφή για ρούχα, μπορείτε να φτιάξετε πρωτότυπα μπλουζάκια, χρησιμοποιώντας μονόχρωμα υφάσματα και πολύχρωμες βαφές.

Επειδή αυτός ο τρόπος ζωγραφικής είναι εξορισμού ταυτισμένος με την ελευθερία κινήσεων και δημιουργεί ένα δημιουργικό χάος, φροντίστε να υπάρχει μεγάλος χώρος, να γίνεται κάπου που να μη φοβάστε να λερωθεί το σύμπαν και κυρίως φροντίστε να φοράνε κατάλληλα ρούχα που να μην υπάρχει πρόβλημα αν στο τέλος θυμίζουν και τα ίδια τα παιδιά από πάνω μέχρι κάτω ζωντανά έργα τέχνης του Pollock… είναι μια εμπειρία που θα θυμούνται!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top