Now Reading
Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση ως αντίδραση σε περιόδους τραγωδίας

Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση ως αντίδραση σε περιόδους τραγωδίας

Πώς μια τραγική είδηση μπορεί να γίνει αφορμή για να διδάξουμε ενσυναίσθηση

Πώς μια τραγική είδηση μπορεί να γίνει αφορμή για να διδάξουμε ενσυναίσθηση

«Όταν ήμουν παιδί και έβλεπα τρομακτικά πράγματα στις ειδήσεις, η μητέρα μου μου έλεγε: «Ψάξε για όσους χρειάζονται ή προσφέρουν βοήθεια». Πάντα θα βρείτε ανθρώπους που βοηθούν». Ίσως αυτό το αγαπημένο απόφθεγμα να περιγράφει λεπτομερώς την ενσυναίσθηση στην πράξη.

Ο κόσμος μας είναι ένα υπέροχο μέρος. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό. Λεπτομέρειες και ενημερώσεις για πράξεις βίας, φυσικές καταστροφές, τραγωδίες και τραύματα προωθούνται ως ειδοποιήσεις στα τηλέφωνά μας και αναδυόμενα παράθυρα στις οθόνες των υπολογιστών μας. Ανεξάρτητα από το πού χτυπά η τραγωδία, μια ήπειρος μακριά ή στην αυλή σας, μπορεί να αποτελέσει τραυματικό γεγονός για οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας. Ως γονείς, το πρώτο σας καθήκον είναι να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία. Το πώς θα το αντιμετωπίσετε είναι στη διακριτική σας ευχέρεια, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια μαθησιακή εμπειρία για να ξεκινήσετε την ενσυναίσθηση στη δράση.

Ο Δρ Michele Borba, εκπαιδευτικός ψυχολόγος, έχει αφιερώσει τα τελευταία δέκα χρόνια ερευνώντας τη σημασία της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης στα παιδιά. Πιστεύει ότι σε περιόδους προβλημάτων και κρίσεων, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τα συναισθήματα απελπισίας των παιδιών είναι να βρείτε τρόπους να παρηγορήσετε τα θύματα και να βοηθήσετε την πληγείσα κοινότητα. «Η ενσυναίσθηση είναι η απάντηση στη βία, τη σκληρότητα και την τραγωδία», υποστηρίζει.

Ο Borba προτείνει τους εξής τρόπους:

Συντονιστείτε στα συναισθήματα του παιδιού σας

Διασφαλίστε την ασφάλεια και να είστε διαθέσιμοι

Ακούστε υπομονετικά

Αναπτύξτε την ενσυναίσθηση και κάντε κάτι θετικό

Ο Borba λέει, «Ένας εύκολος τρόπος για να καλλιεργήσετε την ενσυναίσθηση είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φανταστεί ότι είναι κάποιο από τα άτομα που βλέπει στις ειδήσεις. Ρωτήστε: Πώς θα αισθανόσουν αν ήσουν εσύ; Τι πιστεύεις ότι χρειάζονται; Οι απαντήσεις τους συχνά προωθούν εποικοδομητικές ιδέες. Στη συνέχεια, βοηθήστε τα να αναπτύξουν μια θετική πορεία δράσης και προσφερθείτε να τα βοηθήσετε να την πραγματοποιήσουν».

Με το μοντέλο της ενσυναίσθησης, διδάσκουμε στα παιδιά μας μαθήματα που θα βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Είναι σίγουρα ένα μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας.

Γιατί πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ενσυναίσθηση

Τα πλεονεκτήματα της ενστάλαξης της ενσυναίσθησης στα παιδιά μπορεί να φαίνονται προφανή, αλλά σύμφωνα με τον Borba, η ενσυναίσθηση μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένα παιδιά, αλλά βοηθά επίσης όταν πρόκειται για την ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων που είναι κρίσιμες για την επιτυχία.

Η Δρ Stacey Alexander, σχολική ψυχολόγος στην Κεντρική Σχολική Περιοχή Schoharie στο Schoharie της Νέας Υόρκης, ορίζει την ενσυναίσθηση ως «την ικανότητα να έχεις μια συναισθηματική αντίδραση στα συναισθήματα και/ή τις εμπειρίες κάποιου άλλου. Είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου και να συνδέεσαι μαζί του σε προσωπικό επίπεδο».

Δείτε Επίσης

Αν και η ενσυναίσθηση μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που είναι έμφυτο μέσα μας, δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Κάποια παιδιά μπορούν σίγουρα να είναι πιο ενσυναίσθητα από κάποιους συνομηλίκους τους, αλλά η ενσυναίσθηση είναι μια γνωστική και συναισθηματική δεξιότητα που πρέπει να διδαχθεί.

Έχετε δει ποτέ ένα μικρό παιδί να κάνει κάτι λάθος και όταν του ζητηθεί να ζητήσει συγγνώμη –αν το κάνει– ένας γονέας να αντιδράσει λέγοντας: «Όχι έτσι, αλλά να το εννοείς!»

Η ενσυναίσθηση είναι κάτι περισσότερο από το να λες απλώς τις σωστές λέξεις, είναι να έχεις μια εσωτερική συναισθηματική αντίδραση στον πόνο και τη διαμάχη κάποιου ή ακόμα και να είσαι χαρούμενος για τη χαρά κάποιου.

Δεν μπορείς να αναγκάσεις ένα παιδί ή ακόμα και έναν ενήλικα να αισθάνεται άσχημα όταν οι άλλοι πληγώνουν. Γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Η ενσυναίσθηση εμπίπτει στο σύνολο των δεξιοτήτων που διδάσκουν οι γονείς και τα σχολεία, και ενώ είναι κάτι που πρέπει να διδαχθεί, είναι επίσης κάτι που πρέπει να καλλιεργηθεί. Η ενσυναίσθηση επηρεάζει πραγματικά μια εμπειρία.

Μάθετε στα παιδιά να εκτιμούν και να σέβονται τα συναισθήματα και τις ζωές των άλλων. Τα παιδιά που μαθαίνουν να προσφέρουν βοήθεια εξελίσσονται τελικά σε ενήλικες που γίνονται χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Αυτά που ελπίζουμε να βοηθήσουν να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο μας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top