Now Reading
Καλλιεργώντας στα παιδιά την περιβαλλοντική νοημοσύνη

Καλλιεργώντας στα παιδιά την περιβαλλοντική νοημοσύνη

Απλές καθημερινές κινήσεις με σεβασμό και ευαισθησία για τον πλανήτη Γη

Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι κάτι που αφορά όλους τους κατοίκους της Γης και όχι μόνο τις κυβερνήσεις. Επίσης είναι κάτι που μαθαίνεται/διδάσκεται κι είναι καθήκον των γονιών να δώσουν στα παιδιά τους τις βασικές αρχές και να τους καλλιεργήσουν περιβαλλοντική ενσυναίσθηση, περιβαλλοντική ευαισθησία και περιβαλλοντική νοημοσύνη.

Γινόμαστε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση και μειώνουμε το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα:

  • Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες: Πηγαίνουμε για ψώνια με τις δικές μας ανθεκτικές πολλαπλών χρήσεων σακούλες ή έχουμε υφασμάτινες ή φτιαγμένες από υλικό που δεν χαλάει εύκολα. Ακόμα κι αν οι νέες σακούλες αντικαθίστανται από βιοδιασπώμενες, τις χρησιμοποιούμε με μέτρο και μαθαίνουμε και στα παιδιά να έχουν τη δική τους ειδική σακούλα για ψώνια.
  • Λέμε όχι στα πλαστικά μπουκαλάκια νερό: Έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλό να χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες, πόσο μάλλον όταν αφορά τα παιδιά μας. Το πλαστικό μπουκαλάκι νερό γίνεται μια μεγάλη πηγή σκουπιδιών, το αντικαθιστούμε με ειδικά παγουρίνο ή μεταλλικά θερμός που μπορούν να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο ή στις εκτός σπιτιού δραστηριότητες.
  • Λέμε όχι στα πλαστικά καλαμάκια: Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες των καταστημάτων που αρχίζουν να αντικαθιστούν τα πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα ενώ αρχίζουμε και εμείς να τα χρησιμοποιούμε λιγότερο μέχρι να μάθουμε να μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου!

  • Λέμε ναι στην ανακύκλωση: Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα «σκουπίδια» αλλά και μαθαίνουμε να επαναχρησιμοποιούμε, να μεταμορφώνουμε, να δίνουμε νέα ζωή σε ρούχα, αντικείμενα, παιχνίδια και μαθαίνουμε όχι να πετάμε αλλά να χαρίζουμε, να μοιραζόμαστε, να δίνουμε!
  • Λέμε ναι στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και εθελοντισμό: Γινόμαστε μέλη σε ειδικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ή συμμετέχουμε σε ομάδες πολιτών και δήμων που διοργανώνουν πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, όπως καθαρισμό ακτών και παραλιών, δεντροφυτεύσεις, δράσεις ανακύκλωσης ή ευαισθητοποίησης.
  • Λέμε ναι στις μετακινήσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον: Μαθαίνουμε να περπατάμε, να κάνουμε ποδήλατο ή να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς.
  • Μαθαίνουμε να μην κάνουμε και να μην αφήνουμε έξω σκουπίδια: Αυτό το προσέχουμε παντού και πάντα και το τονίζουμε και στα παιδιά μας, αλλά ειδικά σε περιοχές με υδάτινους πόρους ή κοντά στη θάλασσα είμαστε ακόμα πιο προσεχτικοί καθώς τα σκουπίδια αποτελούν αιτία πνιγμού, ατυχημάτων και δημιουργούν συνθήκες θανάτου για πάρα πολλά ζώα.
  • Γινόμαστε όσο γίνεται πιο «πράσινοι»: Φροντίζουμε να έχουμε φυτά, να είμαστε συνετοί με την κατανάλωση ενέργειας αλλά και να μη κατασπαταλάμε τους φυσικούς πόρους.
  • Αγαπάμε τις μέλισσες: Οι επιστήμονες συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν εξαφανιστούν οι μέλισσες το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί κι αυτό μέσα σε τέσσερα χρόνια, ένας τρόπος να βοηθήσουμε τις μέλισσες να διατηρηθούν στη ζωή είναι να βάζουμε ένα κουταλάκι με λίγο νερό και ζάχαρη σε μέρη με λουλούδια για να τις βοηθήσουμε να τρέφονται!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top