Now Reading
Καθημερινές πρακτικές που κάνουν κάθε παιδί να νιώθει ξεχωριστό

Καθημερινές πρακτικές που κάνουν κάθε παιδί να νιώθει ξεχωριστό

Γιατί η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση δημιουργούνται από την οικογένεια

Οι συνήθειες και τα τελετουργικά αποτελούν μέρος της ρουτίνας της οικογενειακής σας ζωής κι είναι αυτές που έχουν το βαθύτερο αντίκτυπο στην ανατροφή των παιδιών. Ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες μέρες, θα μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας πόσο σας ενδιαφέρει κάνοντας τις συνήθεις δραστηριότητές σας.

 

Δείξτε τον ενθουσιασμό σας

Όταν το παιδί σας μιλάει, είναι η προσοχή σας πλήρως στο παιδί ή είστε εστιασμένοι σε κάτι άλλο; Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως γονέας είναι να ακούτε προσεκτικά όταν το παιδί θέλει να μιλήσει μαζί σας. Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό του ακόμα και αν το θέμα είναι κάτι που εσείς το θεωρείτε βαρετό (όπως κινούμενα σχέδια που έχετε παρακολουθήσει και οι δύο εκατό φορές.) Αγκαλιάστε τον ενθουσιασμό και την περιέργειά του για τη ζωή.

 

Μην τσιγκουνεύεστε την τρυφερότητά σας

Η φυσική εκδήλωση της αγάπης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιβεβαιώσετε την αγάπη σας στο παιδί. Κανένα συναίσθημα δεν συγκρίνεται με το να σου δίνουν μια αγκαλιά, ένα φιλί ή το να σε χαϊδεύουν. Φροντίστε να κάνετε στα παιδιά σας αγκαλιές και να τους δίνετε φιλιά σε τακτική βάση. Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερο λόγο για να πείτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε. Η σωματική επαφή σάς βοηθά να συνδεθείτε με τα παιδιά σας και μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

 

Μιλάτε θετικά

Μερικές φορές είναι εύκολο οι ενήλικες να παρασυρθούν επισημαίνοντας λάθη σε ένα παιδί ή στο να τα μειώσουν, αλλά σας ενθαρρύνω να κάνετε το αντίθετο. Ενημερώστε το παιδί σας ότι είστε περήφανοι για τα ταλέντα του και για την προσπάθειά του. Πείτε του πόσο θαυμάζετε την ικανότητά του να τραγουδά ή να κάνει σχέδια. Χειροκροτήστε το για την ολοκλήρωση της εργασίας του ή για τη βοήθεια που πρόσφερε σε έναν ηλικιωμένο γείτονα. Είναι σημαντικό να του δείχνετε ότι εκτιμάται η προσπάθειά του.

 

Ζητήστε τη βοήθειά του

Ζητήστε τη συνεργασία του παιδιού σας και δώστε του την ευκαιρία να σας διδάξει επίσης. Εάν έχετε να κάνετε με κάποια δουλειά σπιτιού, ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει. Αυτό δείχνει ότι πιστεύετε στην ικανότητά του να βοηθάει κι ότι του έχετε εμπιστοσύνη. Αντιλαμβάνονται ότι έχουν μια ικανότητα για να σας προσφέρουν που εκτιμάτε. Εμπιστεύεστε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν. Πείτε τους ότι εκτιμάτε τον ρόλο που διαδραματίζουν στο να διατηρείται το σπίτι καθαρό και συμμαζευμένο. Ευχαριστήστε τα όταν σας εξηγούν μια νέα φράση ή όταν σας δείχνουν πώς να παίξετε ένα δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι. Μην υποθέτετε πάντα ότι η εκμάθηση είναι μονόδρομος στην οικογένειά σας και ότι μόνο εσείς ως μεγαλύτεροι έχετε κάτι να τους διδάξετε. Να είστε ανοιχτοί στο γεγονός ότι θα μπορούσαν να έχουν κι εκείνα κάτι να σας διδάξουν επίσης.

 

Ενθαρρύνετε τα χόμπι

Πώς περνάει το παιδί σας τον ελεύθερο χρόνο του; Περιορίστε το χρόνο τηλεόρασης και υπολογιστή, ώστε να μπορούν να κάνουν ένα χόμπι που θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και τη φιλομάθειά τους. Μυήστε τα σε νέα χόμπι που θα αγαπήσουν και που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν.

 

Δείτε Επίσης

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού μαζί

Η ανάληψη ευθύνης χτίζει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Βάλτε τους υπεύθυνους για την προετοιμασία του δείπνου ή τη βόλτα του σκύλου. Δώστε τους κάτι χρήσιμο που τους κάνει να νιώθουν ότι συνεισφέρουν ως μέλη της οικογένειας.

 

Διαβάστε τους ιστορίες για να κοιμηθούν

Οι ώρες που αφιερώνονται στην προετοιμασία για ύπνο είναι μια ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση και σύνδεση. Καθίστε μαζί αγκαλιά και μοιραστείτε τα αγαπημένα σας βιβλία. Δημιουργήστε ιστορίες με βάση τις πραγματικές εμπειρίες σας. Ακόμα κι αν είναι πιο μεγάλα, μπορείτε πάντα να τους ρωτήσετε για την ημέρα τους. Αυτή είναι η ώρα σας να τα ακούσετε, να τους δώσετε την προσοχή σας πραγματικά και να ακούσετε τι έχουν να πουν.

 

Απολαύστε οικογενειακά δείπνα

Το γεύμα είναι μια άλλη ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο χωρίς περισπασμούς. Τα παιδιά σας θα ενισχύσουν τις δεξιότητές τους ως προς τη συνομιλία και πιθανότατα θα τρώνε πιο υγιεινά. Κάντε το συνήθεια. Τη δική σας ιεροτελεστία. Αν μάλιστα μαγειρεύετε μαζί ή ετοιμάζετε όλοι μαζί το τραπέζι, η συνολική διαδικασία μπορεί να γίνει πιο απολαυστική και διασκεδαστική για όλους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top