Now Reading
«Καθαρές συνήθειες» – από την υγιεινή στην καλή υγεία

«Καθαρές συνήθειες» – από την υγιεινή στην καλή υγεία

Γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και στην εφηβεία

Τα σώματά τους αλλάζουν καθώς μπαίνουν στην εφηβεία και το δέρμα τους ξεσπάει. Είναι σημαντικό να διδάξετε έγκαιρα στα παιδιά τις συνήθειες υγιεινής.

 

Ένα ντους την ημέρα…

Το πρώτο βήμα για τη διδασκαλία συνηθειών υγιεινής είναι να δημιουργηθεί μια ρουτίνα. Οι έφηβοι χρειάζεται να κάνουν μπάνιο ή ντους καθημερινά και σαμπουάν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε κάποια παιδιά μπορεί να ταιριάζει να απολαύσουν το ντους στο τέλος της ημέρας, για να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο. Άλλα παιδιά μπορεί να προτιμούν να κάνουν ντους το πρωί, προκειμένου να ξυπνήσουν και να αντιμετωπίσουν την ημέρα. Ένα παιδί που είναι ενεργό, συμμετέχει σε αθλήματα ή ιδρώνει εύκολα θα πρέπει να κάνει ντους κάθε μέρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Όποιες και αν είναι οι ανάγκες του, βοηθήστε το να δημιουργήσει μια ρουτίνα έτσι ώστε το ντους να γίνει συνήθεια και μέρος του ημερήσιου χρονοδιαγράμματος.

 

Δείξτε του πώς να προσέχει το δέρμα του

Εξηγήστε στο παιδί τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει το δέρμα καθαρό και με λιγότερα πιθανά προβλήματα που αφορούν τα σπυράκια. Δείξτε στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά το πρόσωπο, να το ενυδατώνει και να χρησιμοποιεί τα σωστά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης ανάλογα με τις ανάγκες του. Αν κριθεί απαραίτητο πιο ειδικές συμβουλές θα σας δώσει ένας δερματολόγος. Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, ασκείται και ξεκουράζεται όσο πρέπει, προκειμένου να έχει συνολικά καλή υγεία κι ευεξία..

Με το μαλακό τα αρώματα

Είναι εύκολο τα παιδιά στην εφηβεία να παρασυρθούν ως προς τη χρήση των αρωμάτων – είτε σε μορφή κολόνιας ή σπρέι. Προτιμήστε να τα μυήσετε στην καθαριότητα και να μάθουν να χρησιμοποιούν καλύτερα κάποιο αποσμητικό στικ – ιδιαίτερα κάποιο αντιιδρωτικό αλλά όσο γίνεται φυσικό και φιλικό προς το δέρμα τους.

 

Για κορίτσια που ετοιμάζονται να γίνουν γυναίκες

Ωραίο το μακιγιάζ αλλά το ντεμακιγιάζ σημαντικότερο. Ειδικά στο εφηβικό δέρμα που μπορεί να είναι ευαίσθητο, μάθετε στα κορίτσια τη φιλοσοφία του less is more – ή την τάση του nude/καθαρού μακιγιάζ. Με λίγα λόγια, όσο λιγότερα προϊόντα χρησιμοποιούν τόσο το καλύτερο. Εξοπλίστε τες με τα κατάλληλα ντεμακιγιάζ προϊόντα και στη σωστή αντηλιακή προστασία (στο τελευταίο μυήστε και τα αγόρια).

 

Τι γίνεται με τις τρίχες

Δείτε Επίσης

Το ξύρισμα κάποια στιγμή θα μπει στη ζωή των αγοριών – αλλά αντίστοιχα και τα κορίτσια ίσως θελήσουν να απαλλαγούν από τρίχες σε πόδια ή στη μασχάλη. Ίσως η εκμάθηση της χρήσης μιας ξυριστικής μηχανής (για τα αγόρια) ή μιας αποτριχωτικής συσκευής (για τα κορίτσια) να απομακρύνει τον κίνδυνο ατυχημάτων με τα ξυραφάκια.

Περίοδος και υγιεινή

Τα κορίτσια στην εφηβεία αντιμετωπίζουν μηνιαία ένα θέμα που χρειάζεται την προσοχή τους και το να μάθουν να φροντίζουν το σώμα τους είναι σημαντικό. Απαραίτητο να υπάρχει η άνεση να μπορούν να μιλάνε για όλα όσα θέλουν και πρέπει να μάθουν, να έχουν σωστή καθοδήγηση και να μην τους δημιουργηθεί κανενός είδους ντροπή ή αμηχανία για το σώμα και τη θηλυκότητά τους.

 

Δώστε τους χώρο και χρόνο

Είναι εξαιρετικά βοηθητικό να ξέρουν ότι μπορούν να έχουν το δικό τους χρόνο στο μπάνιο. Να έχουν σεβασμό ως προς την ιδιωτικότητά τους. Να έχουν τα δικά τους είδη προσωπικής υγιεινής. Και το ότι μεγαλώνουν και αλλάζουν να βιώνεται από τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους ως κάτι φυσικό, κάτι σημαντικό, κάτι όμορφο

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top