Now Reading
Κάτι σας θυμίζει; Μελέτη διαπιστώνει ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων «εμποδίζουν» τον ήχο της φωνής της μητέρας τους

Κάτι σας θυμίζει; Μελέτη διαπιστώνει ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων «εμποδίζουν» τον ήχο της φωνής της μητέρας τους

Μην το πάρετε προσωπικά, η επιστήμη εξηγεί γιατί οι έφηβοι έχουν την τάση να σας αγνοούν όταν τους μιλάτε

Εάν έχετε νιώσει ποτέ ότι ο έφηβός σας σας αγνοεί, η επιστήμη έχει επιτέλους καταλάβει γιατί. Το καλύτερο κομμάτι; Δεν είναι προσωπικό. Το απογοητευτικό κομμάτι; Δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.

Κάθε γονιός, σε κάποιο σημείο, έχει αναρωτηθεί ενοχλημένος, «Γιατί το παιδί μου δεν με ακούει ποτέ!;» Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια πραγματικά καλή απάντηση. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν επιστήμονες που έχουν υπομείνει την οδυνηρή πλευρά της ανατροφής των εφήβων και των προεφήβων, έτσι πήραν αυτή την πανάρχαια γονική γκρίνια και την εφάρμοσαν σε επιστημονική μέθοδο.

Και τι βρήκαν; Οι έφηβοι και οι έφηβοι πραγματικά ή κυριολεκτικά… δεν ακούν τις μητέρες τους.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience δείχνει ότι ο εγκέφαλος των εφήβων μετατοπίζεται από την εστίαση στη φωνή της μαμάς στις φωνές των συνομηλίκων. Οπότε ναι. Το παιδί σας σας αγνοεί επειδή η φωνή σας δεν φτάνει στον εγκέφαλό του. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι προσωπικό. Είναι στην πραγματικότητα μια δροσερή λειτουργία της φύσης.

Η μελέτη πήρε 46 παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 16 ετών και χρησιμοποίησε λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να δει τι θα συνέβαινε όταν άκουγαν τη φωνή της μητέρας τους και στη συνέχεια μια άγνωστη γυναικεία φωνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη δεν αναφέρονται άνδρες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη νοημοσύνης 80 ή μεγαλύτερο και ανατράφηκαν από τις βιολογικές τους μητέρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα μωρά και τα μικρά παιδιά ακούν τη φωνή της μητέρας τους, το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλό τους θα «ανάψει». Αυτό που είναι διαφορετικό σε αυτή τη νέα μελέτη είναι ότι τα παιδιά 13 ετών και άνω δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση – ή μάλλον, ο εγκέφαλός τους φώτισε τα κέντρα ανταμοιβής όταν άκουσαν άγνωστες γυναικείες φωνές.

«Όπως ένα βρέφος ξέρει να συντονίζεται στη φωνή της μητέρας του, ένας έφηβος ξέρει να συντονίζεται με νέες φωνές», δήλωσε στο Stanford Medicine News ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Daniel Abrams, Ph.D., κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών. Κέντρο. «Ως έφηβος, δεν ξέρεις καν ότι το κάνεις αυτό. Είσαι απλώς εσύ: Έχεις τους φίλους και τους νέους συντρόφους σου και θέλεις να περάσεις χρόνο μαζί τους. Το μυαλό σου γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο και έλκεται από αυτές οι άγνωστες φωνές».

Ο εγκέφαλος των εφήβων στρέφεται προς περισσότερη ανεξαρτησία, κάτι που είναι απολύτως φυσικό και αναμενόμενο. Όπως αποδεικνύεται, ο εγκέφαλός τους μπορεί να φιλτράρει τύπους φωνών ανάλογα με τα επίπεδα σπουδαιότητας. Έτσι, η μαμά δεν είναι πλέον το νούμερο ένα, ειδικά αν αυτός ο χαριτωμένος μαθητής στο μάθημα των μαθηματικών καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σκέψης. Και όταν θυμόμαστε ότι οι έφηβοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ανάληψη κινδύνων και την καινοτομία, αυτή η νέα ενοχλητική συμπεριφορά ξαφνικά βγάζει αρκετό νόημα.

Δείτε Επίσης

Αυτή η έρευνα μπορεί να κάνει τους περισσότερους γονείς να γελούν με ένα νεύμα εξοικείωσης με την απογοήτευση ότι αγνοούνται επιπόλαια από τους εφήβους τους, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς και γιατί τα παιδιά με αυτισμό συντονίζονται σε συγκεκριμένες φωνές και κοινωνικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, τα μικρότερα παιδιά με αυτισμό δεν φαίνεται να έχουν τόσο ισχυρή ανταπόκριση στη φωνή της μητέρας τους όσο τα παιδιά χωρίς αυτισμό.

«Τα παιδιά με αυτισμό συχνά συντονίζονται από τις φωνές γύρω τους και δεν ξέρουμε γιατί», σημείωσε ο Δρ Abrams, Ph.D., στη συνέντευξη του 2019 στο Standford Medicine News Center. «Είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα πώς αυτό συμβάλλει στις γενικές δυσκολίες τους με την κοινωνική επικοινωνία».

Ενώ η επιστήμη πίσω από το πώς ακούμε και επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο είναι συναρπαστική και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε πολλές ανακαλύψεις, η μοναδική ανακάλυψη που περιμένει αυτή η εξουθενωμένη μαμά είναι πώς να καταφέρει το παιδί της στην εφηβεία να την ακούσει.

Δυστυχώς, η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα τη λύση σε αυτό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top