Now Reading
Κάντε τα παιδιά να γυρίζουν τον κόσμο κι όχι τον κόσμο να γυρίζει γύρω απ’ αυτά

Κάντε τα παιδιά να γυρίζουν τον κόσμο κι όχι τον κόσμο να γυρίζει γύρω απ’ αυτά

Μαθαίνοντάς τα ότι είναι κομμάτι του κόσμου κι όχι ο κόσμος ολόκληρος ή το κέντρο του κόσμου

Από την κοσμοθεωρία τους, το πώς βλέπουν τους άλλους ανθρώπους, το πώς τους αντιμετωπίζουν, τη σχέση τους με τα ζώα και το περιβάλλον, τη στάση τους στη ζωή και το πώς θα είναι ως ενήλικες, σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν όσο είναι παιδιά.

  • Αν μάθουν να τα έχουν όλα – δεν θα μάθουν να τα διεκδικούν και να τα κερδίζουν προσπαθώντας.
  • Αν ακούνε μόνο «ναι» και τους γίνονται όλα τα χατίρια – θα θεωρούν την ίδια αντιμετώπιση δεδομένη κι από τους άλλους μεγαλώνοντας
  • Αν η συμπεριφορά τους σε δημόσιους χώρους είναι ανεξέλεγκτη με το πρόσχημα και τη δική σας ευλογία ότι «είναι απλώς παιδιά» – δεν θα μάθουν ποτέ να συμπεριφέρονται βάση κανόνων και να υπακούν σε όρια και κανόνες.

Ως γονείς θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας το καλύτερο δυνατό, ωστόσο το καλύτερο είναι συχνά υποκειμενικό και αμφιλεγόμενο. Αντί λοιπόν να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία ενός χωρίς όρια δοσίματος είναι πιο συνετό να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά την ευκαιρία να βρουν τη θέση τους στον κόσμο και κίνητρα να θέλουν να κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο, ώστε και η θέση τους σε αυτόν να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

Από το να βάλουμε το χέρι μας στη δημιουργία εγωκεντρικών παιδιών είναι πιο σοφό να δώσουμε το χέρι μας στα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο, να τον σεβαστούν και να βρουν ποιο είναι το κέντρο του δικού τους κόσμου, μέσα και έξω από τον εαυτό τους. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνετε με διπλό τρόπο, δίνοντας στα παιδιά εργαλεία αυτογνωσίας αλλά και μέσα για να γνωρίσουν τον κόσμο όσο πιο ολοκληρωμένα και πολυδιάστατα γίνεται.

Δείτε Επίσης

  • Ναι στους πολίτες του κόσμου – κι αν τα ταξίδια δεν είναι στον οικονομικό προϋπολογισμό σας, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία κάνουν τον γύρο του κόσμου πιο προσιτό από ποτέ.
  • Ναι στα παιδιά με οικολογική συνείδηση – το παρόν και το μέλλον του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά πλέον πρέπει να το διδαχθούν εγκαίρως
  • Ναι στα παιδιά που σέβονται το διαφορετικό – πρώτα μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους με τις αδυναμίες, τα χαρίσματα, τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους και στη συνέχεια να αποδέχονται και να σέβονται τους άλλους για αυτό που είναι όσο διαφορετικοί και αν είναι από εκείνα.
  • Ναι στα παιδιά που συνεργάζονται, μοιράζονται, ξέρουν να ακούν και να δίνουν – η ευγένεια, η καλοσύνη, η προσφορά, ο εθελοντισμός είναι μαθήματα ζωής που τα παιδιά όταν τα παίρνουν από την οικογένειά τους θωρακίζουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Δεν μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά μας αν δεν τους προσφέρουμε την ευκαιρία και τα εφόδια να βγάζουν και να δίνουν υπό όλες τις συνθήκες τον καλύτερο εαυτό τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top