Now Reading
Κάθε παιδί προέρχεται από ένα σπερματοζωάριο-σούπερ μαχητή

Κάθε παιδί προέρχεται από ένα σπερματοζωάριο-σούπερ μαχητή

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το σπέρμα και την αντρική γονιμότητα.

Όταν ο Ολλανδός επιστήμονας Anton van Leeuwenhoek ανακάλυψε το σπέρμα το 1677, εντυπωσιάστηκε τόσο από τα ευρήματα, που άρχισε να αναρωτιέται μήπως το δικό του δείγμα (πάνω στο οποίο έκανε τις πρώτες μελέτες) ήταν ασυνήθιστο και δεν αντιπροσώπευε το «φυσιολογικό».

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν απαντηθεί ακόμα όλα τα ερωτήματα για την αντρική γονιμότητα, παρόλο που όπως δείχνουν οι έρευνες των τελευταίων χρόνων η ποιότητα του σπέρματος υποβαθμίζεται δραματικά (για περιβαλλοντικούς λόγους, όπως υποψιάζονται οι επιστήμονες). Τι γνωρίζουμε λοιπόν μέχρι σήμερα για το σπέρμα, σε γενικές γραμμές;

-Άλλο το σπέρμα, άλλο τα σπερματοζωάρια: Το σπέρμα περιέχει τα σπερματοζωάρια, κύτταρα που στη μορφή θυμίζουν ζωΰφια, με ένα κεφάλι σαν κράνος, το οποίο περιέχει γενετικό υλικό και ένζυμα που το βοηθούν να διαπεράσει το ωάριο.

-Οι άντρες εκσπερματίζουν μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού σπέρμα ανά οργασμό, το οποίο περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο σπερματοζωάρια. Χάριν της διαδικασίας της φυσικής επιλογής, που εξασφαλίζει την επιβίωση μόνο του ισχυρότερου, ακόμα και τα υγιή σπερματοζωάρια δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διασχίσουν τον κόλπο και να φτάσουν μέχρι το ωάριο.

-Τα σπερματοζωάρια έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από κάποια έντομα: Ενώ το λεγόμενο εφημερόπτερο ζει μόλις 24 ώρες, ένα σπερματοζωάριο μπορεί να επιβιώσει μέχρι και για πέντε ημέρες, κάνοντας μια αρμένικη επίσκεψη στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

-Τα περισσότερα σπερματοζωάρια είναι μεταλλαγμένα: Μόλις το 4-15% των σπερματοζωαρίων θεωρείται φυσιολογικά. Στα υπόλοιπα παρατηρούνται μεταλλάξεις λόγω ηλικίας, περιβαλλοντικών παραγόντων ή τρόπου ζωής, οι οποίες μπορεί π.χ. να οδηγήσουν σε συρρικνωμένα, τεράστια ή πολλά κεφάλια, σε πολλές ουρές ή καμία. Η σύλληψη που γίνεται με σπερματοζωάριο με ατελές γενετικό υλικό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές.

Δείτε Επίσης

-Το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας αντιμετωπίζει τα σπερματοζωάρια σαν εισβολείς. Το αποτέλεσμα είναι να εξαπολύει εναντίον τους αντισώματα, τα οποία ωστόσο αποκρούουν ειδικά κύτταρα που παράγονται στους όρχεις, επιφορτισμένα με το ρόλο του σωματοφύλακα.

-Τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια είναι πιο ανταγωνιστικά από εκείνα των άλλων ειδών. Γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί και πολλά κακώς κείμενα στον πολιτισμό μας. Σε άλλα είδη, αντιθέτως, όπως τα ποντίκια, τα σπερματοζωάρια συνεργάζονται, για παράδειγμα ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας σχηματισμούς που θυμίζουν τρένα, για να διαπεράσουν ευκολότερα το ωάριο.

-Οι άντρες παράγουν σπερματοζωάρια εφ όρου ζωής: Σε αντίθεση με τα γυναικεία ωάρια, που έχουν συγκεκριμένα αποθέματα, τα σπερματοζωάρια ανανεώνονται κάθε 42 με 76 μέρες, όπως έχουν δείξει οι έρευνες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συνεχούς ανανέωσης ένας άντρας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής του, αρκεί όμως να εκσπερματίζει συχνά ώστε τα αποθέματα να έχουν την ευκαιρία να ανανεώνονται! Τα σπερματοζωάρια που παραμένουν στους όρχεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πιο ευάλωτα σε γενετικές μεταλλάξεις, κι αυτό είναι ένα (ακόμα) καλό κίνητρο για να έχει ένας άντρας ερωτική ζωή μέχρι και στην τρίτη ηλικία: η προστασία της υγείας του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top