Now Reading
Θέλετε να αποκτήσετε παιδί; Κάντε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σας

Θέλετε να αποκτήσετε παιδί; Κάντε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σας

Το καθημερινό μενού σας μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχός σας στην προσπάθεια να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας.

Δεν είναι μόνο οι τακτικές ερωτικές επαφές, ο έλεγχος του στρες και η σωματική δραστηριότητα που βοηθούν μια γυναίκα να είναι πιο γόνιμη. Και η διατροφή αναδεικνύεται σε εξίσου σημαντικό παίκτη σε αυτό το στοίχημα. Αυτές οι αλλαγές θα σας βοηθήσουν λοιπόν να δείτε το πολυπόθητο «+» στο επόμενο τεστ εγκυμοσύνης.

1. Δώστε έμφαση στην ποικιλία. Για να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για μια εγκυμοσύνη αλλά και για την υγεία του εμβρύου, επενδύστε σε μια ισορροπημένη και πλούσια διατροφή: τρώτε καθημερινά πολλές θερμίδες λαχανικών, φρούτα, τροφές ολικής άλεσης και καλές πηγές ασβεστίου όπως το γιαούρτι και το τυρί. Δώστε επίσης έμφαση στην κατανάλωση ψαριών, που θα σας εφοδιάσουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, αποφεύγοντας ωστόσο τα μεγαλύτερα ψάρια γιατί περιέχουν υψηλότερες ποσότητες υδραργύρου. Και ο σύντροφός σας πρέπει να αρχίσει να προσέχει περισσότερο τη διατροφή του: και η δική του υγεία παίζει ρόλο σε μια επιτυχημένη σύλληψη.
2. Αρχίστε πριν από την εγκυμοσύνη να περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα αν έχετε την τάση να… το παρακάνετε πού και πού. Αλλάζοντας σταδιακά συνήθειες, θα είναι ευκολότερο, μόλις πάρετε το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, να κόψετε εντελώς το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Αν καπνίζετε, κάντε το ίδιο και με το τσιγάρο. Επιπλέον, αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς καφέ, αρχίστε να μειώνετε την ποσότητά του υπολογίζοντας να φτάσετε σε κάτω από 200 mg καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δηλαδή περίπου μία κούπα καφέ), καθώς υψηλότερα ποσοστά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.
3. Ποντάρετε στο φυλλικό οξύ. Σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τον κίνδυνο των γενετικών ελαττωμάτων στο παιδί που θα αποκτήσετε. Αρχίστε να παίρνετε περίπου 400 mcg ημερησίως την περίοδο που προσπαθείτε να συλλάβετε, πάντα όμως σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σας. Επίσης, καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κέιλ, τα όσπρια, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
4. Ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεστε και άλλα συμπληρώματα διατροφής. Προτού αρχίσετε τις προσπάθειες να συλλάβετε, καλό είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε αν υποφέρετε από ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία μπορεί να κριθεί σκόπιμο να αναπληρώσετε με τη λήψη συμπληρωμάτων. Έτσι, θα ενισχύετε τη γονιμότητά σας αλλά και τις πιθανότητες η εγκυμοσύνη σας να εξελιχθεί εύκολα και χωρίς απρόοπτα. Προσοχή: αποφύγετε να πάρετε συμπληρώματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και πριν και –κυρίως- κατά τη διάρκεια της κύησης.
5. Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ή προσπαθήστε να το φέρετε σε αυτά: να χάσετε τα περιττά κιλά ή να πάρετε μερικά ακόμα, αν ο δείκτης μάζας σώματός σας είναι κάτω από τον φυσιολογικό. Ένας πολύ χαμηλός ή πολύ υψηλός ΔΜΣ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας αλλά και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top