Now Reading
Η σωματική τιμωρία των παιδιών απειλεί την ψυχική υγεία τους στην ενηλικίωση

Η σωματική τιμωρία των παιδιών απειλεί την ψυχική υγεία τους στην ενηλικίωση

Το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι τελικά, το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο.

Μπορεί να υπάρχουν ακόμα γονείς που υποστηρίζουν ότι μια «ξυλιά» πού και πού δεν έβλαψε κανέναν, ωστόσο ολοένα αυξάνεται ο όγκος των ερευνητικών δεδομένων που ενοχοποιούν τη σωματική τιμωρία των παιδιών για ένα πλήθος προβλημάτων, όχι μόνο στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα στη ζωή τους.

Για παράδειγμα, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε περισσότερους από 8.300 ανθρώπους ηλικίας 19-97 ετών βρήκε ότι η σωματική τιμωρία στην παιδική ηλικία συνδέεται με την εμφάνιση ψυχικών νόσων μετά την ενηλικίωση.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν φάει το περισσότερο ξύλο στην παιδική ηλικία τους κινδύνευαν περισσότερο από ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη αλλά και ήταν πιο επιρρεπείς σε εθισμούς στο αλκοόλ και σε ναρκωτικές ουσίες.

Να διευκρινίσουμε βέβαια ότι αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί ήταν μόνο ένας συσχετισμός ανάμεσα στη σωματική τιμωρία και τις ψυχικές διαταραχές, χωρίς δηλαδή να αποδείξουν ότι οι «ξυλιές» προκαλούν κατάθλιψη ή εξάρτηση από ουσίες. Ενδεχομένως δηλαδή να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες σε μια οικογένεια που επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την ψυχική υγεία του παιδιού, οι οποίοι δεν συνεκτιμήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη.

Όπως υποθέτουν για παράδειγμα οι ερευνητές, «οι γονείς που βασίζονται στο ξύλο ως μια αποδεκτή και απαραίτητη μέθοδο ελέγχου της συμπεριφοράς των παιδιών τους να είναι πιθανότερο να καταφεύγουν και στη σωματική κακοποίηση των παιδιών τους».

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τη σωματική τιμωρία με αρνητικές συνέπειες, γι’ αυτό ακόμα και όταν τα παιδιά μας μάς φέρνουν στα όριά μας, καλό είναι να αποφύγουμε, πάση θυσία, να σηκώσουμε χέρι πάνω τους.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top