Now Reading
Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες

Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες

Μια σημαντική απόφαση-πρωτοβουλία που ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες

Επιτέλους, οι συζητήσεις γύρω από την εμμηνόρροια και την πρόσβαση σε προϊόντα που αφορούν την έμμηνο ρύση ή εμμηνόρροια ή έμμηνο κύκλο ή αλλιώς περίοδο αλλάζουν. Νωρίτερα φέτος, μετά από μια 20ετή εκστρατεία με επικεφαλής ακτιβιστές γυναικών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την κατάργηση του λεγόμενου «φόρου Tampon» – εξοικονομώντας στις γυναίκες περίπου 40 £ κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε απαραίτητα προϊόντα υγιεινής. Τώρα, η Σκωτία έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν και καθολική πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής για την περίοδο. Εν ολίγοις: οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στα προϊόντα σε χώρους εργασίας, τουαλέτες, δημόσια κτίρια, σχολεία και πανεπιστήμια.

Τα καλά νέα έρχονται μετά από μια τετραετή εκστρατεία λαϊκής βάσης με επικεφαλής την εκπρόσωπο υγείας της Scottish Labor, Monica Lennon. Αυτήν την εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου περί προϊόντων περιόδων. Τώρα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τοπικές αρχές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι παρέχουν τα προϊόντα δωρεάν για όλους.

«Αυτό θα κάνει μια τεράστια διαφορά στη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών και όλων όσων εμμηνόρροια. Έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε κοινοτικό επίπεδο και μέσω των τοπικών αρχών στο να δοθεί σε όλους η ευκαιρία της αξιοπρέπειας περιόδου », δήλωσε ο Lennon για το σημαντικό επίτευγμα. «Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο συζητούνται οι περίοδοι στη δημόσια ζωή. Πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρξε ποτέ ανοιχτή συζήτηση για την εμμηνόρροια στο κοινοβούλιο και τώρα είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογική κι επιβεβλημένη. Οι συζητήσεις για γυναικολογικά θέματα παύουν σιγά σιγά να θεωρούνται ταμπού όπως στο πρόσφατο παρελθόν – τώρα οφείλουμε να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση, την ενδομητρίωση, καθώς και τους τύπους προϊόντων που χρησιμοποιούμε και τη βιωσιμότητά τους».

Σύμφωνα με φιλανθρωπικά ιδρύματα, η περίοδος φτώχειας – η αδυναμία πληρωμής για προϊόντα υγιεινής – έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το 2017, μετά από έρευνα 1.000 κοριτσιών και γυναικών ηλικίας 14 έως 21 ετών, η Plan International διαπίστωσε ότι έως ένα στα 10 κορίτσια δεν είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά την αγορά για προϊόντα περιόδου – με 12 τοις εκατό να πρέπει να αυτοσχεδιάσουν τις δικά τους σερβιέτες και ταμπόν – με αποτέλεσμα τα κορίτσια λείπει σχολείο.

Δείτε Επίσης

Η Σκωτία μπορεί να είναι η πρώτη, αλλά κι άλλες χώρες φαίνεται να ακολουθούν. «Είναι ένα σημαντικό μήνυμα στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας ότι μπορούμε ακόμα να θέσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας», τόνισε η Lennon. Αυτό το συναίσθημα επαναλήφθηκε στο Twitter από την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, Nicola Sturgeon: «Υπερήφανη που ψηφίζει αυτήν την πρωτοποριακή νομοθεσία, καθιστώντας τη Σκωτία την πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλους όσους τα χρειάζονται. Μια σημαντική πολιτική για γυναίκες και κορίτσια».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top