Now Reading
«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» – μια ιδιαίτερη παιδική θεατρική παράσταση

«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» – μια ιδιαίτερη παιδική θεατρική παράσταση

Συναντήσαμε την Αγγελική Φράγκου λίγο πριν μας μαγέψει για άλλη μία σεζόν στην Οικία Κατακουζηνού

Πώς αποφάσισες να φτιάξεις έναν θεατρικό μονόλογο για αυτό το κλασικό παραμύθι;

Τι να σας πω… Ήταν πραγματικά μία παράτολμη απόφαση! Δεν ξέρω ακόμα να απαντήσω στο τι με οδήγησε σε αυτή την τόσο «δύσκολη πίστα». Δεν είναι εύκολο να είσαι πάνω στη σκηνή με ένα μονόλογο και τον εαυτό σου. Οι απαιτήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες. Όταν παίζεις με άλλους ηθοποιούς έχεις άλλη ησυχία μέσα σου και ένα λάθος να γίνει αλλιώς θα καλυφθεί. Δεν σας κρύβω πως στις εξωτερικές μας παραστάσεις με 200 άτομα κοινό, υπήρχαν φορές που με έπιανε δύσπνοια από το άγχος! Ήταν όμως μια επιλογή που με έκανε πιο πειθαρχημένη και δημιουργική ηθοποιό. Επειδή βγαίνεις στη σκηνή και είσαι εσύ και τα παιδιά. Κανείς άλλος! Χρειάζονται όλες οι δυνάμεις σου (αλλά και οι υπερδυνάμεις σου) για να χτίσεις τη σχέση μαζί τους αμέσως και να τα κερδίσεις.

Τι είναι αυτό που ενθουσιάζει τους μικρούς θεατές;

Νομίζω πως είναι ο γρήγορος ρυθμός της παράστασης, η συνθήκη της ‒ένα μικρό κορίτσι που παίζει στο δωμάτιο του‒, το παιχνίδι μετά την παράσταση, που το θεωρώ πολύ σημαντικό επειδή μας δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε με τους μικρούς μας φίλους. Και τολμώ να πώ… και ο ενθουσιασμός της ηθοποιού!

Ποιο νομίζεις ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτής της διαφορετικής παράστασης;

Σας ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια! Είναι γεγονός πως αυτή την παράσταση την έχουμε αγαπήσει πάρα πολύ. Είναι το μικρό μας θαύμα! Νομίζω πως δύο τινά συμβάλλουν στην «επιτυχία» της παράστασης. Ο συνδυασμός της επιλογής του χώρου και του παραμυθιού. Ένας παραμυθένιος χώρος όπως η «Οικία Κατακουζηνού» για ένα παραμύθι. Και ακόμα πριν να παρουσιαστεί για το κοινό ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και έτσι το 60% της παράστασης διαμορφώθηκε από τις αντιδράσεις των μικρών θεατών μας. Λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα όσα έλεγαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια που παρακολουθούσαν την παράσταση και τα συμπεριλάβαμε. Ποιο σημείο τους άρεσε, ποιο δεν τους άρεσε, τι τα δυσκόλευε, τι τα έκανε να γελάνε, τι δεν καταλάβαιναν. Έτσι η παράσταση αυτή διαμορφώθηκε από παιδιά για παιδιά και έγινε μία ποιητική πράξη!

Γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να το δει ένα παιδί;

Επειδή έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε για το παιδί ένα ασφαλές περιβάλλον για να βιώσει μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία. Πρώτα συγκεντρώνεται στις αισθήσεις του ενώ παρακολουθεί την παράσταση και μετά εκφράζεται μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Ποια εμπειρία από τις μέχρι τώρα παραστάσεις θα θυμάσαι για πάντα;

Είμαι πολύ τυχερή επειδή αυτή η παράσταση μου έχει προσφέρει απλόχερα πολλές εμπειρίες. Αλλά εαν χρειάζεται να ξεχωρίσω κάποιες, αυτές είναι οι ακόλουθες:

Στην παράσταση υπάρχει μια σκηνή όπου η πριγκίπισσα κλαίει, ένα κορίτσι γύρω στα τέσσερα μου λέει, λοιπόν: «Εγώ όταν κλαίω πίνω λίγο νεράκι. Να σου φέρω λίγο νεράκι;»

Σε μια άλλη παράσταση έρχεται μια μαμά στο τέλος και μου λέει: «Mου άρεσε η παράσταση επειδή κατάλαβα πως αγαπάς τα παιδιά».

Και τέλος είμαστε περιοδεία και παίζουμε σε ένα πολύ μικρό χωριό και έρχεται ένα κορίτσι δώδεκα ετών και μου λέει: «Πρώτη φορά βλέπω θέατρο!»

Πείτε μας λίγα λόγια για το θέατρο Ρετρό:

Ίδρυσα το Θέατρο Ρετρό το 2012 και πραγματικά τότε δεν φανταζόμουν που θα με οδηγήσει αυτή η επιλογή και πόσα δώρα και εμπειρίες θα μου προσφέρει. Εν συντομία να σας πω πως με το Θέατρο ΡΕΤΡΟ και τους ανεκτίμητους συνεργάτες μου, δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Με το Θέατρο ΡΕΤΡΟ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια θεατρική εμπειρία, που σέβεται και τον ενήλικα και το παιδί και που θα οδηγήσει σε μία ανάμνηση ζωής! Αναζητούμε μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς και επειδή αγαπώ πολύ πολύ τα ταξίδια, στόχος μου είναι να ταξιδεύουμε τους ‘μύθους’ που έγιναν ‘παραστάσεις’ στη χώρα καταγωγής τους, ως τώρα έχουμε επισκεφθεί με τις παραστάσεις μας το Βερολίνο και το Όσλο. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και εταιρείες όπως: Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, Aegean Airlines, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 81η ΔΕΘ, Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ. To Θέατρο Ρετρό βραβεύτηκε για την προσφορά του στον πολιτισμό από την Unesco Πειραιώς & Νήσων. Το Θέατρο ΡΕΤΡΟ μας φέρνει καθημερινά σε επαφή με την γενναιοδωρία και την αυθεντικότητα των παιδιών και αυτό μας κάνει καλύτερους και χαρούμενους.

Σας ευχαριστώ θερμά για την όμορφη συνέντευξη!

 

Info

Η Αγγελική Φράγκου πρωταγωνιστεί:

Κάθε Κυριακή στις 12.00 στην παράσταση ‘Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι‘ στην ‘Οικία Κατακουζηνού

Κάθε Κυριακή στις 15.00 στην παράσταση ‘Γιε-χσιέν:Η Σταχτοπούτα από την Κίνα’ στο Skrow.theater

Στη θεατρική δράση του ‘Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά’, ‘Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά επισκέπτεται τις παιδιατρικές κλινικές της Αττικής.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top