Now Reading
Η ξεχωριστή σχέση του μπαμπά με την κόρη του

Η ξεχωριστή σχέση του μπαμπά με την κόρη του

Πώς επηρεάζει τα κορίτσια η θετική σχέση με το μπαμπά

Ακούμε συχνά πόσο σημαντικό είναι για τα μικρά αγόρια να έχουν ένα δυνατό ανδρικό πρότυπο στη ζωή τους. Κι όμως, είναι εξίσου σημαντικό και για τα μικρά κορίτσια. Η ενεργή παρουσία του πατέρα στη ζωή της κόρης του επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξή της σε δυνατή γυναίκα, με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Τα προηγούμενα χρόνια, η μητέρα θεωρούνταν ο καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη ενός παιδιού και ο πατέρας είχε ένα πιο «περιφερειακό» ρόλο. Στις μέρες μας, ωστόσο, οι ρόλοι έχουν γίνει πιο ισότιμοι, με τον μπαμπά να ενθαρρύνεται να λαμβάνει πιο ενεργό μέρος στη φροντίδα του παιδιού από τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Να του αλλάζει πάνα, να το κάνει μπάνιο, να το βάζει για ύπνο, να το ηρεμεί όταν κλαίει. Η παρουσία του και η προσπάθειά του είναι η αρχή μιας πολύ σημαντικής σχέσης.

Ο ποιοτικός χρόνος που περνούν μπαμπάς και κόρη μαζί είναι σημαντικός όμως, σε όλα τα στάδια της ζωής ενός κοριτσιού. Για αυτό πρέπει να της αφιερώνει χρόνο, να φροντίζει τις ανάγκες της αλλά και να στηρίζει τη μαμά.

Η στενή σχέση με το μπαμπά προσφέρει στο κορίτσι μία σταθερή βάση για την ανάπτυξή του. Το παιδί στη νηπιακή ηλικία αντιλαμβάνεται καλύτερα την παρουσία του πατέρα και είναι σε αυτή την περίοδο, όπως και στα αγόρια που αρχίζει να αναπτύσσεται η σεξουαλικότητα του παιδιού, στην οποία λειτουργούν ως πρότυπα οι γονείς. Η πατρική φιγούρα αποτελεί ένα σεξουαλικό πρότυπο για το κορίτσι και η ποιότητα της σχέσης της με το μπαμπά της θα καθορίσει και την ποιότητα των σχέσεων που θα έχει στο μέλλον γενικά με τα άτομα του αντίθετου φύλου.

Η αποστολή του μπαμπά είναι να καλλιεργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με την κόρη του. Να της δείξει ότι θα είναι πάντα δίπλα της και ότι θα είναι εκεί για να την ακούσει, να μοιραστεί μαζί της τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της, να τη στηρίξει.

Δείτε Επίσης

Και στα χρόνια της εφηβείας, ο μπαμπάς, όσο δύσκολο και να είναι η συζήτηση με ένα, συνήθως, κυκλοθυμικό παιδί, θα πρέπει να συνεχίζει από κοινού με τη μαμά να δουλεύει και να δείχνει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του στο κορίτσι τους, για να τη στηρίξουν καθώς μαθαίνει περισσότερα για τον εαυτό της και προσπαθεί να ανακαλύψει τι άνθρωπος θέλει να γίνει.

Τέλος, ανεξάρτητα αν ένα ζευγάρι είναι ακόμα μαζί, είναι σημαντικό ο μπαμπάς να συνεχίσει να φέρεται στη μαμά της κόρης του με σεβασμό και αγάπη. Η εικόνα αυτή σίγουρα επηρεάζει την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού. Ένα κορίτσι που μεγαλώνει βλέποντας τους γονείς της να αγαπιούνται και να νοιάζεται ο ένας τον άλλο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ως ενήλικη θα θέλει να δημιουργήσει μία σχέση με την ίδια αρμονία, αγάπη και σεβασμό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top