Now Reading
Η Λάικα 3 Νοεμβρίου 1957 εκτοξεύτηκε στο διάστημα με τον Σπούτνικ 2

Η Λάικα 3 Νοεμβρίου 1957 εκτοξεύτηκε στο διάστημα με τον Σπούτνικ 2

Για να τιμήσουμε τη μνήμη της, βλέπουμε με τα παιδιά ένα animation video… με καλό τέλος!

Η Λάικα (στα ρώσικα Лайка, “Αυτή που γαβγίζει”, 1954 – 3 Νοεμβρίου 1957) ήταν μία σκυλίτσα που χρησιμοποιήθηκε στο Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα. Στις 3 Νοεμβρίου 1957, έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, επιβαίνοντας στον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 2.

Πριν γίνει πειραματόζωο της Σοβιετικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ήταν αδέσποτο στην Μόσχα. Η επιλογή ενός αδέσποτου ήταν σκόπιμη, ώστε να έχει συνηθίσει στο κρύο και την πείνα και να μπορεί να αντεπεξέλθει ευκολότερα τυχόν δυσμενείς καταστάσεις κατά την πτήση. Ήταν ημίαιμη, πιθανώς τριών ετών. Το όνομά της στην αρχή ήταν Kudryavka (“μικρή σγουρομάλλα” στα Ρώσικα) ενώ την φώναζαν και Zhuchka (“Ζουζούνι”) και Limonchik (“Λεμόνι”).

Πέρασε μία σχετική εκπαίδευση εξοικείωσης με περιορισμένους χώρους και με τους θόρυβους και την επιτάχυνση της εκτόξευσης και στις 3 Νοέμβριου 1957 (για να γιορταστεί η 40-ή επέτειος της Ρωσικής Επανάστασης) εκτοξεύτηκε με το Σπούτνικ 2.

Το σύντομο ταξίδι της Λάικα, την έκανε ένα από τα πιο διάσημα σκυλιά του κόσμου. Απεικονίστηκε σε γραμματόσημα σε πολλές χώρες, και μάρκες από τσιγάρα και σοκολάτες είχαν το όνομά της. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει και όνομα συγκροτημάτων και τραγουδιών. Τον Νοέμβριο του 1997, σαράντα χρόνια μετά την πτήση της Λάικα, ένα μνημείο πεσόντων αστροναυτών ανεγέρθηκε στην Αστρόπολη, το κέντρο εκπαίδευσης των Σοβιετικών αστροναυτών κοντά στην Μόσχα. Σε μία γωνιά του μνημείου υπάρχει και η εικόνα της Λάικα.

Για να τιμήσουμε σήμερα τη μνήμη της βλέπουμε μαζί με τα παιδιά ένα animation video… με καλό τέλος!

(CGI 3D Animated Short Film: Laika and Rover Short Film by Lauren Mayhew. Featured on http://www.cgmeetup.net/)

Δείτε Επίσης

Την φώναζαν Λάικα και ήταν ένα αδέσποτο θηλυκό σκυλάκι που πάγωνε στους δρόμους της Μόσχας. Η μοίρα της; Να πεθάνει από υπερβολική ζέστη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη!

Και μετά η Λάικα, με όχημα τον Sputnik έφτασε στα σύννεφα της αθανασίας: Έγινε γραμματόσημο, μάρκα σοκολάτας, μάρκα τσιγάρων, σκυλοτροφή και τέλος – τι τιμή – το 1997 μετά 40 χρόνια από την πτήση της στο θάνατο, στο μνημείο πεσόντων αστροναυτών κοντά στη Μόσχα, τοποθετήθηκε με ευλάβεια η φωτογραφία της!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top