Now Reading
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία.

Η υπογονιμότητα μπορεί να συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή; Αυτή η υπόθεση έχει αρχίσει να εξετάζεται από επιστήμονες. «Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η υπερβολική ζέστη οδηγεί σε λιγότερες συλλήψεις εμβρύων, αν και δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί» σχολιάζει σχετικά ο περιβαλλοντικός οικονομολόγος Alan Barreca.

Όπως έχουν δείξει διάφορα, αν και αποσπασματικά επιστημονικά ευρήματα, παρόλο που οι σεξουαλικές ορμές μας αυξάνονται το καλοκαίρι, το Σεπτέμβριο συμβαίνουν περισσότερες συλλήψεις εμβρύων. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν συνδεθεί με χαμηλή ποιότητα σπέρματος και οι επιστήμονες υποψιάζονται τώρα ότι οι άντρες είναι, απλά, πιο γόνιμοι το χειμώνα.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Demography, μετά την ανάλυση στοιχείων που αφορούν την περίοδο 1931-2000, όταν κάποιες μέρες η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 27 βαθμούς Κελσίου, 8 με 10 μήνες αργότερα πέφτουν οι δείκτες γεννήσεων.

Μάλιστα, το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή. «Σήμερα στις ΗΠΑ έχουμε περίπου 30 μέρες το χρόνο που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς. Μέχρι το τέλος του αιώνα, θα έχουμε περίπου 90 μέρες το χρόνο με τόσο υψηλές θερμοκρασίες» επισημαίνει ο Barreca.

Δείτε Επίσης

Φυσικά δεν είναι αυτός ο μόνος σαμποτέρ της ανδρικής υπογονιμότητας, αφού μεταξύ άλλων όλο και περισσότεροι άντρες αποφασίζουν να γίνουν μπαμπάδες σε προχωρημένη ηλικία, όταν είναι ούτως ή άλλως λιγότερο γόνιμοι. Σε συνδυασμό όμως με την κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα γονιμότητας αναμένεται να ενταθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top