Now Reading
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Πώς να κάνετε το παιδί να ξυπνήσει… με χαμόγελο!

Το πρωινό ξύπνημα πολλοί εμίσησαν, το ξυπνητήρι ακόμα περισσότεροι. Αν και τα παιδιά σας δεν είναι πρωινά πουλιά υπάρχει τρόπος για να κάνετε το πρωινό ξύπνημα μια όμορφη ιεροτελεστία. Θα έχετε προσέξει ότι όταν είναι να πάτε εκδρομή, ταξίδι ή είναι στη μέρα προγραμματισμένη κάποια αγαπημένη τους δραστηριότητα είναι αρκετά πιθανό να έρθουν από τα ξημερώματα στο κρεβάτι τους για να σας ξυπνήσουν… Εκμεταλλευτείτε τον εγγενή ενθουσιασμό τους ως μηχανισμό για να τους εμφυσήσετε την αγάπη για το πρωινό ξύπνημα. Κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πρωινοί τύποι, ενώ άλλοι εκπαιδεύονται. Όσοι όμως καταφέρουν να μυηθούν στη χαρά του να ξεκινάνε τη μέρα τους νωρίς τότε δύσκολα γυρίζουν στις παλιές τους συνήθειες.

Ένα από τα μυστικά για να γίνει το παιδί πρωινός τύπος είναι πρωτίστως να έχει κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ ώστε να μη νιώθει ότι του λείπει ύπνος, αλλά να νιώθει ξεκούραστο και να είναι γεμάτο ενέργεια.

Πολλές φορές λανθασμένα νομίζουμε ότι, αν του αφήσουμε μισή ώρα ή ένα τέταρτο παραπάνω για να κοιμηθεί, του κάνουμε καλό – η αλήθεια ωστόσο είναι ότι έχουμε συνήθως το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να το ξυπνήσουμε λίγο νωρίτερα. Είναι σημαντικό οι πρώτες ώρες της μέρας να μη φορτώνονται με ένταση, νεύρα και φωνές. Κι είναι αρκετά σύνηθες η έλλειψη χρόνου να δημιουργεί λόγους για καβγάδες στην οικογένεια.

Κερδίστε χρόνο έχοντας ετοιμάσει όσα χρειάζεστε από το βράδυ. Φτιάξτε μια βραδινή και μια πρωινή ρουτίνα που να είναι σταθερή. Διαλέξτε αποβραδίς τι ρούχα θα φορέσει για το σχολείο. Βεβαιωθείτε ότι έχει φτιάξει την τσάντα του. Αν έχετε φτιάξει το σνακ που θα πάρει μαζί του στο σχολείο από το προηγούμενο βράδυ κερδίζετε επιπλέον λεπτά.

Καλά όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά γίνονται πριν ή αφού ξυπνήσει επιτυχώς το παιδί. Τι γίνεται στην περίπτωση… που δεν ξυπνάει – δηλαδή δεν θέλει να ξυπνήσει ή αρνείται να σηκωθεί ζητώντας ικετευτικά «άλλα πέντε λεπτάκια ακόμα»… τα οποία άλλα πέντε λεπτά, μπορούν να ζητούν άπειρη ανανέωση…

Φτιάξτε μαζί την βραδινή και την πρωινή ρουτίνα. Βάλτε το να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Διαλέξτε μαζί τι θα φορέσει, επιλέξτε μαζί τι θέλει να πάρει μαζί στο σχολείο. Δώστε του κίνητρα να θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι. Κάντε σύμμαχό σας την τεχνολογία. Διαλέξτε για «ξυπνητήρι» μια ανεβαστική μουσική ή έναν ήχο που του φτιάχνει τη διάθεση και χρησιμοποιήστε το ως το σήμα που θα δηλώνει ότι ήρθε η ώρα για να ξυπνήσει. Βρείτε μια φράση, ένα συνθηματικό, αστείο, χιουμοριστικό, που να μην μπορεί και να θέλει να μη γελάσει… οπότε αυτό αυτομάτως θα το βοηθήσει να κοιμηθεί.

Δείτε Επίσης
Οι γονείς επιτυχημένων παιδιών δεν ανησυχούν για τον χρόνο οθόνης, διδάσκοντας αυτές τις 3 δεξιότητες

Το προηγούμενο βράδυ μπορείτε να το βάλετε για ύπνο διαβάζοντάς του ένα παραμύθι/βιβλίο ή λέγοντάς του μια ιστορία που επιμελώς ωστόσο να έχετε φροντίσει να τη σταματήσετε σε ένα σημείο αγωνίας, και μπορείτε να το ιντριγκάρετε αφήνοντας να του πείτε τη συνέχεια το πρωί… ή τη λύση του μυστηρίου… Αντίστοιχα μπορείτε να αφήνετε κάτι στη μέση το βράδυ που το πρωί να έχει λίγο χρόνο να το τελειώσει ή που να θέλει να μάθει την έκβαση. Εγώ για παράδειγμα που ο γιος μου είχε κολλήσει ένα διάστημα με το ποδόσφαιρο αλλά τα ματς γίνονταν συνήθως όσο εκείνος κοιμόταν, τον ξύπναγα εύκολα ρωτώντας τον «άραγε πώς να τελείωσε ο τάδε αγώνας;» ή «τι σκορ έφεραν χτες αυτές οι ομάδες» κι έπιανε πάντα, πετιόταν πάνω σαν ελατήριο. Επίσης ερωτήσεις του στιλ: «έτοιμο να δεις και σήμερα τους φίλους σου στο σχολείο;», «ποιο θα είναι σήμερα το αγαπημένο σου μάθημα;» ή αν δεν θέλετε να συνδέσετε τις ερωτήσεις με το σχολείο μπορείτε να πείτε: «τι θες να φας για μεσημέρι», ή «τι προτιμάς σήμερα για πρωινό;».

Η επαφή, το χάδι, το ελαφρύ γαργάλημα, επίσης βοηθάνε στο ξύπνημα! Η χαρούμενη μουσική και βέβαια το φως! Εννοώντας το φυσικό φως του ήλιου, ελπίζω να μη χρειάζεται να ξυπνάτε αχάραγα… σε αυτή την περίπτωση κι ένας απαλός φωτισμός στο δωμάτιο θα βοηθούσε.

Αυτό που δεν χρειάζεται είναι οι φωνές, οι απειλές, ο εκνευρισμός και η ένταση. Γιατί ακόμα κι αν έχετε καταφέρει να γίνουν όλα στην ώρα τους μια κακή αρχή της μέρας θα επηρεάσει τη συνέχεια και του παιδιού και τη δική σας! Πείτε λοιπόν καλημέρα με χαμόγελο για να ξυπνήσει και μην αφήσετε αυτό το χαμόγελο να χαλάσει!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top