Now Reading
Η κίνηση ως εκπαιδευτικό και μαθησιακό εργαλείο

Η κίνηση ως εκπαιδευτικό και μαθησιακό εργαλείο

Πώς η κίνηση κατά τη διάρκεια της μελέτης βελτιώνει συγκέντρωση κι επιδόσεις

Η κίνηση, η άσκηση και οι αθλητικές δραστηριότητες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη συγκέντρωση, ότι μπορεί να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο ακόμα και στη ΔΕΠΥ, αλλά τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει τη σημασία της κίνησης και κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας – είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν: 4 συμβουλές για να ενθαρρύνετε τη μελέτη το σπίτι με κίνηση
Οι παιδίατροι συστήνουν τα παιδιά και οι έφηβοι να κάνουν σωματική άσκηση ανά ημέρα ανά 60 λεπτά ή περισσότερο. Μπορεί να είναι μέτριας μορφής (όπως γρήγορο περπάτημα) ή έντονη (όπως τρέξιμο).
Φροντίστε να συμπεριλάβετε δραστηριότητες ενίσχυσης μυών και δραστηριότητες ενίσχυσης των οστών, οι οποίες μπορεί να είναι μέρος των 60 ενεργών λεπτών τους.



1. Κάντε την κίνηση και την άσκηση να «σπάει» μέρος της μελέτης
Σας προτείνω να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 30-40 λεπτά για τα παιδιά, 60-90 λεπτά για τους εφήβους. Ένα διάλειμμα θα πρέπει να είναι περίπου 10 λεπτά και να περιλαμβάνει δραστηριότητες ενίσχυσης μυών όπως γυμναστική ή push-ups, καθώς και δραστηριότητες ενίσχυσης σκελετού όπως τρέξιμο ή άλμα σχοινιού. Αλλάξτε το είδος της άσκησης για να κρατήσετε το ενδιαφέρον και προσθέστε μουσική όποτε μπορείτε για να το κάνετε πιο διασκεδαστικό. Όσο περισσότερες αισθήσεις ενεργοποιούνται από τα παιδιά, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορούν να κερδίσουν. Θα δείτε επίσης ότι η διάθεσή τους μπορεί να βελτιωθεί. Φτιάξτε ένα χώρο όπου το παιδί σας μπορεί να μελετά ή να κάνει την εργασία ενώ κινείται. Μπορείτε να ενδυναμώσετε το περιβάλλον μελέτης του παιδιού σας με τα σωστά έπιπλα: μπάλες άσκησης, κουνιστές καρέκλες, ρυθμιζόμενα γραφεία επιτρέπουν σε όλα τα παιδιά να μπουν σε ένα ρυθμό που να διοχετεύουν τη φυσική τους ενέργεια με ζωντάνια απευθείας στη μάθηση.

2. Δραστηριότητες κατάλληλες για κάθε ηλικία

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

– Παιχνίδια με μπάλα

– Κρυφτό

– Μιμηθείτε την κίνηση διαφορετικών ζώων

– Χορέψτε μαζί την αγαπημένη σας μουσική

– Παίξτε κυνηγητό


Για ηλικία 5-12 ετών

– Γυμναστική

– Αναρρίχηση σε δέντρο ή παίζοντας σε γυμναστήριο ζούγκλας

– Σχοινάκι

Για εφήβους

– Αναπήδηση σε μια μπάλα άσκησης

– Τα τμήματα γιόγκα αυξάνουν την ευελιξία και την προσοχή.

– Ένα σετ κοιλιακών, διατάσεων, πους απ

– Επιτόπιο τρέξιμο στο δωμάτιο

– Ασκήσεις με σάκο του μποξ

– Τακτικά, δομημένα αθλητικά προγράμματα, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

– Οι πολεμικές τέχνες και η κολύμβηση είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε την αυτοπειθαρχία μαζί με το σώμα.

Δείτε Επίσης


3. Γίνετε παράδειγμα προς μίμησης ασκηθείτε μαζί με τα παιδιά σας
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαμορφώσουν συμπεριφορές γύρω από την άσκηση και την κίνηση. Οι ενεργοί γονείς τείνουν να ενθαρρύνουν ενεργά παιδιά, ώστε να βρουν τρόπους να συμμετάσχουν στα διαλείμματα σπουδών τους και να δουλέψουν ως οικογένεια τα σαββατοκύριακα.

– Υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες ή δραστηριότητες που ευνοούν την άσκηση για όλη την οικογένεια. Μια κατάλληλη στιγμή είναι μετά το δείπνο, αντί για παρακολούθηση της τηλεόρασης, ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει.

– Δοκιμάστε οικογενειακές βόλτες, παιχνίδια και βόλτες με ποδήλατο

– Περπάτημα ή ποδήλατο προς και από το σχολείο

– Μην ξεχνάτε, οι δουλειές στον κήπο, η βοήθεια στο σπίτι αλλά και η βόλτα του σκύλου επίσης πιάνονται.


Περισσότερη άσκηση λιγότερη οθόνη

Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν βυθισμένα σε ψηφιακά μέσα (τηλεόραση, υπολογιστές, smartphones και άλλες οθόνες). Σχεδόν το 75% των εφήβων διαθέτουν ένα κινητό που χρησιμοποιούν για πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρακολουθούν τηλεόραση και βίντεο και κάνουν οτιδήποτε διαθέτει αντίστοιχη εφαρμογή. Τέσσερα από τα 5 νοικοκυριά διαθέτουν μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, οι έφηβοι που παρακολουθούν περισσότερο από πέντε ώρες τηλεόρασης την ημέρα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι από τους εφήβους που παρακολουθούν μηδέν έως δύο ώρες. Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από μία και μισή ώρα την ημέρα διατρέχουν κίνδυνο για την παχυσαρκία επίσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι θεατές εκτίθενται στη διαφήμιση για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθώς και στην τάση για σνακ και υπερφαγία καθώς παρακολουθούν.

Αντί να ανοίγετε την τηλεόραση μετά το δείπνο ή τη μελέτη, επιλέξτε έναν οικογενειακό περίπατο ή ένα παιχνίδι, έξω ή μέσα στο σπίτι, που να τους βοηθά να κινούνται.

Ακόμη και λίγο περισσότερη κίνηση αν προσθέσετε στην ημέρα της οικογένειάς σας μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερα, ευτυχέστερα και πιο σίγουρα παιδιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top