Now Reading
Η ιλαρά σβήνει τη «μνήμη» του ανοσοποιητικού

Η ιλαρά σβήνει τη «μνήμη» του ανοσοποιητικού

Ακόμα και μετά την ανάρρωση, η ιλαρά αφήνει επικίνδυνες συνέπειες στον οργανισμό

Η πρόσφατη άνοδος των αναφερόμενων περιπτώσεων ιλαράς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας. Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της νόσου μπορεί να είναι συνεχής και πολύ πιο επιβλαβής από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Η ιλαρά καταστέλλει την ανοσία. Η πιο πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνει μια προηγούμενη μελέτη και αυτό που είχαν ήδη υποψιαστεί οι γιατροί: το ενδεχόμενο η ιλαρά να «διαγράφει» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν νοσήσετε από την ιλαρά και ανακάμψετε με επιτυχία, η υγεία σας θα μπορούσε να υφίσταται τις συνέπειες και για τα επόμενα χρόνια. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science αναφέρει ότι «η μόλυνση από ιλαρά μπορεί να μειώσει σημαντικά την προηγουμένως αποκτηθείσα ανοσοποιητική μνήμη, αυξάνοντας την ευπάθεια στα άτομα που προσβλήθηκαν σε κίνδυνο μόλυνσης από άλλα παθογόνα».

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν σχετίζεται με παιδιά, καθώς πολλοί θάνατοι από ιλαρά στη νεολαία προκαλούνται από δευτερογενή μόλυνση.

Με απλά λόγια, κάθε φορά που το σώμα σας συναντά παθογόνο παράγοντα ή βακτηρίδια και τον καταπολεμά, δημιουργείται μια κάποια «μνήμη» αυτού στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτή η έρευνα βρίσκει ότι η ιλαρά, ακόμα και αν θεραπεύεται αποτελεσματικά, σβήνει αυτή τη μνήμη ή καταστέλλει το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας. Πέρα από τη φυσική ασυλία του σώματος σας, υπάρχει επίσης λόγος να πιστεύουμε ότι η ιλαρά θα υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων, δημιουργώντας περαιτέρω κίνδυνο ασθένειας.

Μεταξύ των ετών 2000-2017 το εμβόλιο ιλαράς έχει βοηθήσει στη διάσωση 21 εκατομμυρίων ζωών. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των κινήσεων κατά του εμβολιασμού, η εξέλιξη της νόσου αυξάνεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 και μόνο υπήρξαν περισσότερες περιπτώσεις ιλαράς που αναφέρθηκαν από οποιοδήποτε έτος από το 2006.

Δείτε Επίσης

Αυτή η άνοδος της ιλαράς θεωρείται κρίση δημόσιας υγείας από οργανισμούς όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο ΠΟΥ. Πολλές αμερικανικές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια έχουν θεσπίσει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για όλα τα παιδιά.

Ενώ η εξάπλωση της ιλαράς θεωρείται σημαντική απειλή για την υγεία, οι μόνιμες και δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις της νόσου πολύ καιρό μετά την αγωγή της μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top